從extend owp呢件事上見到香港人食相好肉酸

396 回覆
197 Like 49 Dislike
咁咪比左3年時間buffer
仲想人地點?空降本passport?
你真係痴鳩線加拿大欠鳩左香港人呀?客觀?加拿大自己政策做乜要客觀?佢想點就點,你嘈乜撚 你呢啲叫主觀解讀加拿大政策
好多香港人覺得自己好受歡迎,覺得外國好鍾意請香港人
因為香港人做野勤力 會OT 等等

而呢班人通常都未去過外國工作,甚至無做過跨國企業,一直都係自己個夢入面打飛機

人哋國家人口已經老化,咁緊係想收啲後生仔入黎架啦,有心過黎嘅老鬼一早都用咗stream a 過黎攞PR

你估人地係香港開善堂咁接啲大陸人落黎攞公屋綜援咩
違咩反
人地唔係唔比選擇你
可以中途轉去A
亦可以轉省去細省做省內提名
路不嬲都有
移民從來都係自己搵路 為PR做目標
而唔係求人地政府開路

唔好再講咩手足手足
真係大鑊嘅已經坐緊
走得嘅大家心照有幾大鑊
我覺得第一點要搞清楚, 加拿大個政策係叫HK Pathway,
而唔係叫救生艇計劃.
所以係唔係救人政策真係睇每個人自己點去理解

第二點係如果受政治逼害而有急切性離港既,
係可以申請政治庇護.
前題係要你prove到證據.
有朋友都係咁樣上年年中搵溫支搞過黎,
依家已經批埋pr.

第三點係其實政策推出果時係白字黑字寫明,
owp同stream a/b亦都係兩樣獨立政策黎.
只係兩樣政策可以接駁, 但唔代表係同一政策黎.
申請者自己有責任去理解新政策自己受唔受惠.
淨出左owp但未出pr果時既申請者唔通又唔洗諗點拎pr?
如果佢淨俾owp你,
但你無途徑apply到pr 就真係政策有問題了.
但其實依家係有ee/pnp, ab省有aaip去申請pr...

最後一點唔太關事既係對比其他國家移民,
加拿大政府就算淨批owp俾香港人,
都已經係對比其他地方好.
台韓印度過黎好多時係要洗一舊錢留學,
然後再拎cwp/搵公司nominate先有得留低.
統一準則,取消16-17嘅五年限制囉。
不過都預佢唔改
咁咪唯有希望大家順利0AB,唔使返大灣區囉
不過ee pnp 而家全部拉高晒
Ircc 繼續當冇事發生
有一千幾百個一年後owp到期要焗返大灣區有幾奇.
知道自己EE PNP唔夠爭
咪擺低買路錢行A
唔好講到人地要焗住EE PNP
人地比條A路畢業就有PR啊大哥
焗返大灣區 真係笑唔笑死人?
pnp又點撚樣拉高呀?知唔知乜黎?知唔知每個省pnp政策唔同?0乜鳩野AB,超市執貨都一樣可以pnp。唔撚想教精你,但唔該扮手足前做下小小功課先啦,係度扮慘扮剩。加拿大規定你一定要去溫哥華多倫多呀?喂,學你咁講,救生艇黎架,走難呀,你難民黎架,馬死就落地行啦,又要高生活指數又要難度系數低 更何況大部分既人咪只係食手足順風車走佬,仲咁撚多要求,真係痴撚鳩線
加拿大的確有乜責任
原理上佢話要收其他地方嘅人聽日停hkpath 都得
申請政治庇護就算啦
喺連登屌柒過港共返去被人拉q咗
事前鬼會知
用屌柒過共產黨,甚至當年俾人摘個名為由申請庇護 我唔覺ircc會理

anyway 我估一年後首批owp 到期就會知問題有幾大。
理唔理呢班人
定係焗佢哋返大灣區
今日唔諗,一年後多會有個決定
中肯
真心覺得好鬼癲
你話由頭到尾Ircc都唔講細節就話姐
當開頭真係無交代
咁跟住交代好哂細節
都可以繼續心存僥倖諗住ircc會改

但又咁講
D FB group 充斥住連owp/sp都要搵agent搞嘅
佢地又點會自動自覺咁搵路
焗你個西咩,個政策包送pr包生仔呀?留左三年都無料就走啦 加拿大收小個垃圾開心都黎唔切
呢個真
人地其他國家要比舊錢先換到3年
香港人申請就換到3年
香港人肯比錢就換到張卡
其他地方嘅人都無屌唔公平
反而1617就屌
pnp covid 後高晒係事實 , 求其搵番工行pnp 緊係有架,但係pr 前會唔會俾人laid off 鬼知咩
唔同stream B 夠鐘數就實得。

香港owp 同強國人/印度人申請PNP面對嘅困境係一樣
只不過強國人印度人搞唔掂可以返老家
香港人搞唔掂咪返大灣區
事實陳述有乜問題

16-17個批的確係有呢個窘境
B都可以儲唔夠鐘收皮
佢地政策係有講救後生仔

Source?
咪撚講廢話啦,PNP點玩法睇你都唔撚知啦,仲講計分

點呀?送完OWP又要送埋工呀?垃圾工都搵唔到一份就真係返大灣區啦

知唔知全加拿大幾撚多新移民/想拎PR既人做馬最低工資工咋
巴打... 我上面都講左政策呢樣野白字黑紙寫明,
當中包括埋cutoff係幾時.
你話佢2月尾截但一月頭就改政策就話有得好屌姐...
依家都唔係咁, 明買明賣呀...

另外睇到你話政治庇護就算果段...
我真係唔知笑好定喊好
你自己都識講用咁既理由ircc都會reject啦....
咁點解用咁既理由而覺得自己係被逼害,
係要被救援就係合理?

用咁既理由去話自己走難,
要政治庇護會唔會好無說服力?
用咁既理由去話自己係移民,
會唔會覺得移民呢件事好兒戲?
蝗蟲心態自稱苦主既香港人: 加拿大政府你有bug呀,有乜理由派OWP唔派PR,香港人咁高質你都唔收留,抵你經濟差。就算我英文差入唔到EE,你都應該要俾PR我
全世界大把人有窘境啦,都係果句,除非加拿大係欠左香港人,唔係無理由要求人地出完OWP又包生仔有PR
咁同D拎完綜援又嫌錢少既蝗有乜分別
係我英文差定你英文太好,邊度有「救」字?
有班低技術香港人真係好肉酸,屌加拿大心諗要你班廢物嚟做tim做T&T有撚用咩仲叫人放寬埋stream B 痴撚線唔講以為加拿大欠咗你香港人咁
你睇清楚ircc當時講咩就明

For those who come here to either study or work, 2 new pathways to permanent residence are being created, which will be available in 2021:

The first will target former Hong Kong residents who have gained a minimum of 1 year of authorized work experience in Canada and meet other criteria such as minimum language and education levels.
要我哋交稅養啲香港地底泥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞