從extend owp呢件事上見到香港人食相好肉酸

396 回覆
197 Like 49 Dislike
屌那星,唔好咁大種乞衣啦

Canada Launches Hong Kong Pathway that will Attract Recent Graduates and Skilled Workers with Faster Permanent Residency
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/news/2021/02/canada-launches-hong-kong-pathway-that-will-attract-recent-graduates-and-skilled-workers-with-faster-permanent-residency.html

就算你唔睇內文,齋睇個標題都知加拿大政府個主旨係想要D咩人同埋決定左個方向點行啦
一係你就Recent Graduates
一係你就Skilled Workers
16/17 果班,成個policy 斷定你已經畢業左一定年期,可以走Skilled Workers條路, 加上佢而家擴大到10年畢業年期,更加突顯佢專登咁樣去分類,由始至終到都係有班人一廂情願話佢係一個Bug, 然後又話擴大到10年畢業期限係擴大個bug, 會咁諗既人真係又乞衣又無腦.
成日話難難難,如果真係覺得難,咁你咪唔係加拿大想要既"Skilled Workers"囉

簡而言之,1. 夠後生, 2. 夠材幹

呢一刻未夠料唔緊要,俾個OWP 三年工作簽證你去 gain valuable employment experience and make significant contributions to Canada.

有valuable employment experience, 想用咩方法PR 都得啦
仲要屌返轉頭又話對真係有心走既唔公平又剩
人地政府至少有聽從民意改下幫下香港人
仲要比你地話唔夠公平真係慘撚到癲
唔同意你嘅講法

呢份係2021年OWP 開始申請時出嘅文件
裡面係有提PR,當時明顯冇五年落閘限制
你話recently graduated,5年畢業2016/17咪係囉,OWP 咪accept 咗呢個準則
skill work 係refer pathway 後來嘅stream B

再睇講PR細節
In addition to open work permits, the Government of Canada continues to implement 2 other pathways to permanent residence for young Hong Kong residents, which will be available later this year. The first will be for Hong Kong residents with at least 1 year of work experience in Canada and who meet the language and education criteria. The second will be for Hong Kong residents who have graduated from a post-secondary institution in Canada; who can then apply directly for permanent residence. More information will be available in due course.

裡面好清楚冇5年落閘條款,只有語文能力及學歷條件。

咁16/17班後生仔入OWP 時認為有pr path 係好合理喎。

講夠後生夠才幹就更加好笑
stream B 要求clb 5,即係中三至中五英文程度咋
才乜幹,個program係認同2019年嘅精神價值先救人咋

夠後生?咁佢又冇定年齡限制
一個2016年22歲畢業 clb7 做一年嘢
同一個2018年40歲畢業clb 5嘅阿叔做一年野比

結果係後者有stream B
前者冇stream B

咁仲唔係bug 係乜

你再睇埋呢篇報導,16畢業,2019年上前線嘅手足,諗都唔諗帶埋錢走去咗on,到步先話唔包2016,結果想轉省pnp 都唔得。呢個都唔係bug?

https://www.singtao.ca/6166537/2023-02-06/news-%E3%80%90OWP%E8%8B%A6%E4%B8%BB%E6%9C%89%E8%A9%B1%E8%AA%AA%E3%80%91%E5%B0%8D%E6%95%91%E7%94%9F%E8%89%87%E6%96%B0%E6%94%BF%E7%AD%96%E6%84%9F%E5%A4%B1%E6%9C%9B+++%E6%84%9F%E5%89%8D%E8%B7%AF%E8%8C%AB%E8%8C%AB/?variant=zh-hk&appedition=toronto
"才乜幹,個program係認同2019年嘅精神價值先救人咋"

Sources?
Owp 既education criteria 有5年限制
點得出stream b 既education criteria 一定冇限制5年?

有才能唔一定要英文好叻先叫有才能 加拿大想收好多藍領 呢d 同英文能力係無關

新聞嗰位當時人到步Ontario 之後發現stream b 唔包16年
跟住佢有人搵佢去細省可能行Pnp
但佢大安旨意唔去 一直等加拿大修改返個漏洞
最後冇修改就鬧加拿大政府?
其實家和一直都講緊不論expand 定expend 都唔樂觀 會唔會佢自己都要付返起d 責任?
who meet the language and education criteria
所以你meet個五年咪有law
你唔meet有乜計
同埋佢10月飛, stream B出左架喇wor
點得出嚟?因為官方文件寫到明囉
2021年2月第一批申請OWP嘅人個個都知架啦

The first will be for Hong Kong residents with at least 1 year of work experience in Canada and who meet the language and education criteria.

新聞個case到落咗on, 佢想轉細省行pnp唔係你諗咁易架,例如mpnp係要扣100-200分架,扣完後根本冇可能入到。
有d省pnp 要1-2年工作經驗,佢都唔夠時間

如果加拿大公開OWP 申請時一開始唔講 hkpathway,或者講明pr有5年大閘,咁佢都仲可以land MB or AB簡簡單搵份工捱。

有時唔好郁d 就話人蝗蟲乜乜物物,你好彩有路行
但唔係個個你咁好彩架
五年期限係owp入閘門檻嚟
2020年release 個policy & 21年2月時owp申請,hk path pr係冇5年落閘呢樣嘢架

你講10月個第二case嚟,不過佢都係清晒香港d嘢之後先知改動,都冇彎啦。
你都係未解釋到點解owp 既education criteria 有限制5年但直接假設stream b 既education criteria 唔會限制5年
同埋micheal 同Connie 單case 係佢地自己講去嗰個省行Pnp 拎pr 唔難 但因為覺得加拿大會改返好唔去留係安省喎
我冇講過佢地蝗乜乜物物 係人地地方就係跟人地玩法玩架啦
仲要唔係冇人提醒佢地加拿大未必會expand stream b
問題係, 佢話到明係2 other pathways, 而o個兩個pathways未公布個education criteria你就街左過去老奉當有, 你賭輸左有乜計

>>清晒香港d嘢之後先知改動,都冇彎啦。
六月公布到10月飛有成四個月, 無彎
okay
烏克蘭人打曬仗都淨係得working visa

港豬飲飲食食留係香港搵多幾年錢覺得自己有pathway係應得
1.education 學歷限制,及畢業年期限制係兩樣嘢嚟
2.我退一步要pr 定時限,用番同一準則,咁都應該係根據owp嘅起始年份計,因為3年owp 同hongkong pathway pr 係同一份policy paper 嚟,你一路細緻化係冇問題,但唔應該同原先嘅policy paper 有衝突,重要係等人入咗owp 先加閘。

而家加拿大加閘實得架,佢就算聽日取消晒stream AB都冇話唔得。主權喺加拿大到,但係客觀上的確誤導咗一斑16/17年嘅人。
2020年,2021年頭出咗兩份文件你都唔信加拿大仲有乜好講
你係咪想講個16/17年衰在太信加拿大

我想講,原理上而家都未定實架
聽日佢話取消stream AB都得架
咁係咪永世唔好過去呀
e d由頭到尾係你地自己個interpretation
人地都未公布就理所當然咁屈落去
乜自己interpretation
起碼2020年11月同2021年2月已經講咗兩次喇
我逐隻字copy 出嚟
收皮啦傻鳩,仲死都要拉埋owp同streamB黎講,講撚到口臭,英文又唔好好去學

仲有mpnp扣100-200分唔等同扣ee,你知唔撚知pnp計分同ee計分係獨立兩個系統黎?你有條件入mpnp9成都係會夠分meet到佢條line死傻鳩,做下功課睇下乜叫pnp先啦,見撚到有捷徑streamAB對眼發撚晒光咁吠
咪應左law, 個education criteria未公布你就地就take it for granted咁當
>>1.education 學歷限制,及畢業年期限制係兩樣嘢嚟
明明佢段野最後仲有句 More information will be available in due course.
怪邊個

o個時連登都有唔少人話唔好對stream AB咁樂觀(至少我都有o係到提過), 移民措施一日未公布一日都有加限制o既可能
結果好撚多人屌話五毛怕人移民, 怪人之前反醒下自己香港人echo chamber overidealize晒所有野啦.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞