從extend owp呢件事上見到香港人食相好肉酸

396 回覆
197 Like 49 Dislike
你真唔知定假唔知?
mpnp扣咗200份已經冇省題名,咁何來會有pnp 個500分加落ee 到呀,e條毛咩

反之如果2月時一併公佈埋stream B係有5年閘
咁佢一早落mb ,做半年至一年嘢
以上年covid 咁低分,佢可能已經用mpnp 等緊pr喇
OWP 既education criteria 係有包埋5年內(依家10年內)畢業
唔明點解可以一廂情願覺得stream b 既education criteria 一定唔係限幾耐畢業
知唔撚知pnp同ee係分開pnp唔等於要行ee你唔撚識真係收下皮啦傻仔
佢唔行pnp 加分ee,咁洗撚搬省咩
就係 on ee 唔夠分呀嘛
Education requirements for post-secondary studies
You must have graduated no more than 10 years before you apply for this open work permit, with one of the following:

有咩學歷可以申請我唔詳述
本身owp 既education requirements 就包含學歷 + 畢業唔超過5(10)年
所以我想知點樣假設stream b 既education criteria 一定唔會有畢業時限?
講到口臭
一個二個唔睇文件
貼埋出嚟又loop番
唔得閒同你哋玩喇
連加拿大跨黨派民選代表都覺有問題
反而有d人係咁針對最做過去個派
最好唔好走添好唔好
乜事,心照啦
你知唔撚知自己講緊乜pnp係解Provincial Nominee Program ,個個省各自有,manitoba叫mpnp,ontario叫oinp,Alberta叫ainp唔同省有唔同要求,有啲係同ee link埋有啲唔係佢要行mpnp就一定要去manitoba。

你學人移民唔該用下腦做下功課先咪撚on99剩係識搵加拿大著數話人伏鳩你水鳩你咁撚唔滿意你可以死撚返香港呢個世界無人欠撚左你
對住你條弱智真係口臭啦不學無術,都費撚事再教你點移民慢慢等加拿大「救」你啦,撚樣
https://immigratemanitoba.com/notices/eoi-draw/

比埋你睇啦死傻鳩,100個行mpnp既人得一成係可以link到ee學你咁講法一定要link ee先拎到pr,咁個9成人應該返撚晒鄉下

同埋我諗你連ee要點開都唔識
我就係上面quote 左申請owp 原文
呢單野加拿大政府係有問題
但唔代表你咁樣假設係啱架喎
呢到有兩分文件

一份係2020/11,同2021/2月首owp 時出嘅文件
裡面清楚列出當時嘅hkpathway 係冇五年閘嘅
字眼都好顯淺,唔係話要求加拿大政府d 乜,只不過不契一批人唔知原委,講到最早去嘅人抵死。放心,我唔會屈人五毛嘅。不過我真係唔明有d人點解要針對呢批人

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/news/2020/11/measures-to-support-hong-kong-residents-including-youth-to-come-to-canada.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/corporate/transparency/committees/cimm-mar-10-2021/cimm-travel-restrictions-exemptions-mar-10-2021.html
In addition to the existing work and study options for Hong Kong youth, a new work permit initiative specific to Hong Kong youth will provide open work permits of up to 3 years in duration, with eligibility criteria centred on post-secondary education in Canada or abroad completed in the last 5 years. Eligible spouses or common-law partners, as well as dependent children, can also apply for a study or work permit, as appropriate. This initiative is expected to launch soon.

又點撚樣無5年限制呀文盲?2020就一早講清楚啦
佢轉省嚟,喺mb 根本連mpnp 都入唔到呀,更加唔好話ee link mpnp 啦。
你明唔明呀
冇streamB情況下要小心部署架,唔確保自己ee夠分,真係唔好亂佢on 架。而家呢個case 正係喺land 咗後先知stream B 落閘,所以先失晒算。
白撚痴轉省入唔到mpnp?你幻想架?我就識人本身係bc比人layoff過黎行mpnp,你睇撚埋每個省pnp點玩先衝出黎柒啦傻西
阿盲丙,呢度係講OWP呀
pr 一句都冇講5年限制呀
如果係用OWP 計起始年份
咁就即係16/17都可以行stream B
咁就唔會有呢個爭拗啦
因為你地講到加拿大欠左你地咁好肉酸
身邊有人17年畢業行唔到stream B仲要家境清貧冇錢黎加拿大讀1年PG
結果拎左張OWP 先 係香港問正苦借錢讀個書+儲錢再黎加拿大行stream b
你估個個好似你地咁講到加拿大欠左你地咁咩
我都支持EXPAND 但你地D嘴臉真係好難睇
你邊隻字見我講過加拿大欠咗我
驗眼啦
識分owp,streamAB三條path先出黎柒啦你loop完又loop話加拿大明示暗示係owp同streamB拎埋唔識英文又一相情願到無知令人討厭既程度
covid 期間就或者得嘅,你自己睇下而家mpnp 幾多分?試過去到近800,俾你超級人中之龍有900分減返200都入唔到啦
600分有冇機
有嘅等下啦
等下次covid 啦
等得嚟你張owp都到期
其實係#133 已有巴打有講過同你相近既論點,
同埋俾你俾既link.
但其實大家個著眼點唔同,
你係講加拿大政府無係條文上寫得清清楚楚,
但其他人包括我爭論既位
其實係owp同stream b係相隔好耐先出,
果時未有stream b而又申請得owp既唔係預左行ee/pnp,
而係去搏之後出既pathway 自己一定合資格?
到2月公佈左stream ab既detail之後,
其實16/17更加知自己係唔符合資格

其實啲point 一早loop 過晒,
係#133繼續睇落去就係
知唔知mpnp點撚樣計分同埋知唔撚知mpnp入面有唔同path?你真係柒小陣啦大佬

pnp由古至今一直係度,成班不學無術弱智仔唔做功課剩係識ee,streamAB自己廢行唔撚到就叫撚晒春,pnp又話難又乜又柒,原本連pnp點玩都唔撚識同你講埋,我講果個case係covid後既事,我睇你仲有乜撚野可以賴

5年前乜撚資訊都未有既時候,我講果啲野移民公司收緊你幾十萬真係唔撚想再袋錢入你袋,你快撚啲寫個聯署去爭取啦,傻西係要做撚到人憎鬼厭
唔係,我嘅論點係有條文寫出嚟
如果首批16/17申請OWP時
加拿大冇條文提過hong kong pr pathway
咁我反而認同佢哋冇ground 覺得自己有資格
你loop黎loop去咪又係一相情願以為owp係link埋streamB,去含撚啦傻仔
肯extend已經算係咁

唔明嘈乜 各有需求
從來冇人講過owp 一定用到stream b 架好唔好
唔通owp 比你用hd 申請之後stream b 要bachelor 又話加拿大誤導你咩
正如sp 同stream a 都冇關係啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞