從extend owp呢件事上見到香港人食相好肉酸

396 回覆
197 Like 49 Dislike
呢位巴打係咪有d思覺失調啦
小弟根本唔係喺加拿大移民,只不過睇唔過眼你班撚樣亂Q屈人
點解你可以幻想到我16/17畢業又冇嘢做又乜乜柒七

我唔知你五毛定盲毛喇
不斷煽動攻擊16/17 OWP

anyway 唔阻你哋繼續圍爐
我都係出返去
死撚返出去開聯署叫春啦
如果你係1617 都原諒你咁on9
但原來唔關事嘅
都花咁多時間係度嘈
更on9
路就唔只一條,但又羨慕條捷徑好撚正,

有其他路俾你行又話難又盛

食相好肉酸呀屌
年輕肉體洗撚要你香港人咩
一車車印狗英文法文洗撚到老撚咁高分 鬥餐死先拎到pr
講得呢句都on9
你係加拿大政府都唔會想放班蝗蟲入嚟啦
加拿大本身已經多homeless 同白卡
佢要嘅嘢好簡單
就係稅收同埋解決人口老化問題
啲老嘢成日講到自己被嫌棄
加拿大欠佢一個交代咁
事實上真係嫌棄你喎
你過嚟做幾年嘢交得幾多稅
之後就要政府養返
任何一個國家移民政策都係要後生同專業人士
咁唔滿意就去英國
真係好冇腦
又唔睇下以前嘅人移民加拿大要洗幾多錢
而家就連stream A都唔想投資
講到張cert讀完佢冇份咁
個個都覺得人中之龍覺得去到加拿大好易搵工
事實上都有人inland轉返讀書
加拿大唔好住呀嘛
有啲本身係加拿大住都用BNO Visa過嚟英國
分享下我嘅經驗, 我係行MPNP, 而家申請緊non-EE PR, 搵工嗰度其實只要間公司正正常常都會肯幫你做MPNP Reference, 同埋MPNP Office只會打電話去HR/負責人問問題, 我未聽過要求公司寫信, 可能有, 但我冇朋友遇到

如果搵工嗰陣對間公司唔放心, 可以預先做下duo diligence (問下其他人, 上網睇下對間公司評價, 甚至乎問個負責人), 見唔對路就唔好去/轉工

拎唔拎到Ref係僱主問題多過MPNP嘅問題
唔好叫苦主啦, 人地又冇欠我地既
識人人地話extend 先話係香港即時讀master 再stream b
真心唔知呢啲人係咩心態
咁起碼肯去讀o既, 肯做總好過伸手黨
o係其他post見過有D人路見不平咁屌stream B唔公平, 又話反對放寛o既人自私驚人拎左佢個PR. 到Fraser announcement之前兩日就話等入紙申請OWP, 點知原來唔改stream B俾人撚狗跟住繼續屌.
E D就真係憑實力留港
屌真116/17 keep住講自己苦主
都唔知苦乜,加拿大已經賣晒大包
而且又延長stream B 畢業年份既話
又會到另一班人話自己「苦主」架啦永遠都有唔同年份畢業嘅苦主

今日睇IG仲見到話班16/17聯署,會係Ottawa 做請願無認真了解點樣講願,但已感覺on9
加拿大係咪要直接宣佈比passport香港人班友先滿意架
問下唔得?個個都知㗎?原來講事實就叫踩,咁真係有人覺得唔好住就走喎
其實都係互惠互利
佢整得都有功利角度
我就唔信係大發慈悲

佢自己都一樣係求梗後生仔嚟
唔覺得批評佢個政策唔湯唔水有乜問題
變咗好多過申請到owp嘅 趕唔到stream B
變咗畀人搵笨 點解唔屌得?

不過加拿大又唔反省下點一直都留唔到人
基建差 物價過份地貴 除多溫 全部鳥不生蛋
唔包人地PR到 你整嚟托?
終於有人講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞