從extend owp呢件事上見到香港人食相好肉酸

396 回覆
197 Like 49 Dislike
香港人一向都係咁,好多都輸打贏要,鐘意計到盡,不過加拿大都唔弱
我正正喺過曼省一段時間
雖然唔係行mpnp
但都知有d朋友嘅情況
每段時期情況唔同,以前冇hk program ,冇烏克蘭
加上covid 影響d 分低d係唔出奇
呢半年情況根本係變咗,唔應該再幻想covid前後幾年嘅分

用最近期嘅分做指標去規劃先係正路,轉省嘅朋友可以做嘅嘢唔多,就係谷高語文分,可能要學埋法文都唔奇,第二樣嘢係搵工,mpnp係要連續請嘅長工,唔係齋計時數,我知道有d人諗夠半年,但僱主唔肯寫ref,所以申請唔到,之後等pr 都要keep住長工。
扮受害者就例牌㗎啦
到最後尾攞晒啲嘢出嚟講就笠晒水
係呀?又咁岩係manitoba呀?邊度呀,我又係喎,點解我黎左咁耐都未見過有人好似你咁on9既?定係你就係連mpnp咁簡單都行唔到都要敗走既廢柴?之後周圍走去將自己既無知唱通街拎認同感?
真實例子
識朋友扣分後600-700,因為外省讀過書
剛做嘢時諗住600幾一等入到,點知做夠半年d分已經過晒700,而家仲等緊,應該有唔少外省嘅case係呢個range 到累積。
我同意應該要用700分做目標
pr攸關真係唔好心存僥倖
巴打無謂同佢徙時間啦
隔離OWP post好似話extend o個日已經有人搵Fraser protest反對
咪睇下係咪真係有得extend law
**第一行個extend係指OWP , 第二行個extend係指stream B
睇你講到mpnp咁易就知你唔係啦
定係你唔熟呀
你啲「真實例子」都出現得幾合時架喎

講講下唔講16/17啦?計返時間線,2021發現stream B唔對路,即刻做功課轉省行mpnp,照計而家都拎埋pr,仲點解會有而家「真實例子」700分出現

喂你真係好搞笑
我人係Winnipeg呀,過黎睇下我係咪行mpnp囉
唔熟可以玩到你成隻狗咁?
我個例子都唔係香港人
你估mpnp 剩係得香港人?
等緊轉省入mpnp 嘅乜人都有呀
on9仔
哦,又唔係香港人啦?
咁16/17啲人唔聽你9up好難好難,一早轉省係咪應該一早入左mpnp拎左PR啦?而家聽落似係你害鳩呢啲1617人唔走唔轉省,搞到兩頭唔到岸,害鳩左人喎?
講講下自己個例子竟然唔係香港人

咁痴線點搞呀
到頭黎可能上黎吠親既就係16/17既人,自己乜都唔做等加拿大打救,發現今次extend完唔對路就上黎發癲,搵人撩交咬,順便咬頸學野睇下邊個好似我咁on9比埋料教佢地行pnp

mpnp我講到今日咁多就算,廢時再教精佢地班無恥之徒
我都冇叫人唔好轉省,不過唔會好似你咁亂up650分都得囉。各個省嘅pnp 一樣會有佢嘅難處,你睇個表拉埋covid 期間前後d 分計,唔會得到實際情況。

好似Winnipeg 咁,covid 期間好多食肆都停,唔少公司都laid off,邊有咁多長工滿足mpnp個500分,咁情況下d 分更係低架, covid 後d分係咁升,係因為有其他program d 額加入嚟,唔講其他烏克蘭阿富汗,剩係香港人都多咗啦。你唔係到住Winnipeg 又唔知頭唔知路。

轉省嚟我就唔識香港人嘅case喇,不過可以話你知600-700頭扣分後都有喺呢個range 積壓,所以仲要同其他轉省嘅人爭,裡面有係學生轉過嚟,有係外省做過嘢。所以要抽贏呢班人,我都同意預自己有700分做目標係較穩陣。你唔識呢d實際情況,又變咗一相情願覺得好易,然後又俾個藉口鬧人抵死。

你話乜做乜唔一早過嚟行mpnp,而家已經有pr

咪證明你唔識嘢囉,Winnipeg 係人都知mpnp出名慢,做野到pr搞2-3年真係濕濕碎。
當你咁好彩covid 期間搵到肯寫ref既長工,而家最多咪聯邦階段。如果知stream b 唔掂,day 1過咗嚟,係架,可能解決到架,不過唔係而家囉,而家個風險比一年前一定大好多,自己計好數先走,真係冇晒路,mpnp 會唔會係最後嘅路,我真唔敢答實,除咗分仲要睇搵乜工。最好睇多幾個省,但一定都係各有難處,唔係d 人下下話好易好易
同意呀
有錢香港人一早蒸A架啦
死傻西自己禁下機16/17case既人mpnp座底拎到幾多先講啦,扣完得650真係笑死人

話埋比你知我人係Winnipeg見證住呢幾年包括covid既變遷,你又思覺失調當睇唔到

covid無工?定係你當啲最低工資工唔當係工?

係咪又要爭取埋香港人唔可以收最低工資,起碼$30個鐘先叫加拿大對得住香港人?

mpnp慢?身邊大把人covid前黎半年前已經拎埋PR你繼續9up啦廢柴

救撚命,唔怪之得你manitoba都留唔掂啦,原來弱智
點解講到A好似要成千萬咁
stream a diploma 真係好大舊錢?
繼續update下先

最新消息又提出個例子仲等緊入mpnp,但又比人撚到話原來唔係香港人

又話covid搵唔到工,咁你係乜省都搵唔到架啦,做乜唔去屌支那病毒,走黎怪加拿大?

再而家又轉口風話mpnp可行,但有「難度」,同之前話無可能又縮左幾步,但就係死都唔認一早行mpnp拎埋pr,死都要話mpnp耐,最多等緊聯邦階段

咁等聯邦比唔比做野呀撚樣?洗唔洗又要迫你返香港呀?
又我衰,打錯字,*covid前後黎,講白啲2021黎,廢時又同我玩年份
mpnp要係連續聘請嘅長工,兼僱主願意ref持續請呀,covid 期間唔laid off都偷笑啦
你連呢d嘢都唔q識,你話住Winnipeg 識mpnp
我唔係行mpnp ,聽聽埋埋都知得多過你喎

嚟半年pr
做野要半年,mpnp process 2個月至半年,聯邦閒閒地1年
你話識人半年,咁咪快過stream B
玩夠未呀
唔係討論就死開啦
傻西

連中文都玩曲解?「covid前後黎,呢半年拎左pr」加返個「,」比你啦傻仔

想問搵工有咩難度?定你搵唔到就覺得好難?呢面大愛架喎,但你咁弱智就難講唔怪之得要走佬
聽聽埋埋咪又係今日比link先識扮小小尋日9up就當分析,今日識小小就當專家

有乜工係寫包單一定鐵飯碗真係痴撚線,拎呢啲黎講,咁就算1617行到stream B都驚會比人炒,3年內儲唔夠鐘啦傻西

係咁加難度分落去合理化自己無能弱智真係唔洗咁大聲講出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞