從extend owp呢件事上見到香港人食相好肉酸

396 回覆
197 Like 49 Dislike
任何方法係你自己僭建上去,人地本來就係講有work permit 比你過嚟
我發現大家講爭拗位唔一樣,我睇緊成個press release 嘅overall message
你講緊嘅係技術細節,但當時其實只係用事後孔明嘅方法解讀
我group埋黎覆你

第一點係我自己點睇都係加拿大提供多兩條pathway,
但唔代表行得owp就一定係駁呢兩條pathway

第二點係公佈有兩條pathway同細節無記錯係差幾日,
正常如果係因為新pathway先去申請owp既話,
唔會唔等埋細節知道自己符唔符合就走去申請owp?
而如果本身唔係因為新pathway而申請owp既,
本身都有plan會知自己係要行ee/pnp/aaip邊種pathway?

講唔通喎巴打
又想點解讀?

「有owp同埋條特快PR通道」

係唔係又要查下字典個「and」點解呀?
2021年2月OWP
2021年6月PR pathway
邊度差幾日
當然知有其他owp

但3年超長owp唔係不嬲存在嘅嘢嚟
佢專登為配合hkpathway 嘅政策一部份而制定
係整個救生艇計劃一部份
冇3年owp stream B 會 work 唔到
之前有個POST係講聯署叫加拿大政府放寬stream b條件,
都係有好多類似咁既人

咁都入加拿大政府數真係有啲癲
咁唔要「任何方法」,邊度睇得出1同2有一定關連?加個4隻字驚你唔識解,預左你會抽稱

係你自己文盲一相情願以為stream AB係ontop of owp 寫到明「NEW」都唔識解。不如你去教下啲鬼佬講英文
簽得多數文盲黎一係弱智
sorry 我譯得唔好,應該係:佢係曼克頓住宅上有一座位於意大利的莊園和一座位於蘇格蘭的城堡

個「和」字可能譯得唔好,等緊兩位大佬指點下「and」應該點譯
for those who come to work

無OWP會有咁多人可以去加拿大工作?

然後2 new pathway are being created 咪就係imply緊會有後續,而唔係僅限於工作簽證囉

點會唔係on top of owp呢?
講白啲
new pathway 就係講明唔使你行EE
咁你都夠膽串人唔識英文
原來未有「owp pathway」前係無可能拎到owp既,哦,明白了
問埋being created解「整緊」又會關前文事,new字就一定當睇唔到架啦
我覺得加拿大政府已經好大方,想留低就要自己搵方法/科水

我一家3口上年3月落地,都係16年畢業
我地當初批咗owp後知道玩唔到stream B已經好快落地後轉咗stream A,老婆讀書我返工,人工唔高但慳住洗叫做勉強圍到皮

尋日撞正初選47人開審,話自己係苦主嘅人有無諗過真正有犧牲嘅人已經受緊靶,甚至命都無埋。我19年都有發過夢,但比起佢地,我嘅付出係完全唔成正比,而我而家可以喺個新地方重新開始,難聽d講,係踩住呢班人嘅屍骸向前行嘅

唔講長毛立場姐姐佢地,烏克蘭人伊朗人阿富汗人比我地更慘,如果加拿大政府係開善堂嘅,佢地呢d死咗屋企人流離失所嘅比我地香港人更加值得攞呢d施捨。而家香港前景雖然麻麻,但肯收嗲嘅話有份工有個瓦遮頭有三餐溫飽都仲係100%的波

比我地慘好多倍嘅人都係跟IRCC嘅規距一步一步跟行落去,我想問呢班苦主憑咩去怨?
我係指, 為左等新pathway而申請得owp既,
你唔會唔等埋pathway既內容先申請owp.

而如果你係唔等pathway既內容而去申請owp既,
姐係代表本身已經係打算行ee/pnp/aaip.

其實點解會有中伏既位?
我指既講唔通就係指無論前定後者都唔會有你講中伏既位...
等巴打解答下
好勁睇到咁多野
你真係弱智嚟
你試下問10個嚟加拿大做野嘅香港人
9.9個都係拎OWP啦
幾時教我in addition to同埋and正確點譯未
我已經講咗好多次,2020年尾到2021年頭都係暗示緊會有PR pathway 點會打算申請其他pathway?
但當時無人知stream A/B幾時公佈細節(淨係知later this year),又預計搞簽證要幾個月,咁點會拖到有細節先搞呢?
你鐘意抽空context 的話自便
um....巴打owp同stream a/b公佈既時間都相距左一段距離,
如果你係stream a/b公佈前apply既,
本身你都有打算owp係要行ee/pnp/aaip.

如果係公佈stream a/b後apply既,
你本身亦都知你符唔符合stream a/b資格喎....
咁未有owp pathway前又點黎工作(work)呢?你知唔知有cwp、owp、sowp架何?三者持有人都係叫「work」

唉,無你咁好氣,我去查字典學下英文算
覺得呢個要pin
到依家仲有人以為 OWP=stream B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞