港產片…Something is wrong? (46) [風再起時/殘影空間 + 仲上緊:毒舌/1人/窄路/正義]

1001 回覆
12 Like 7 Dislike
咁計數張姐都要bin c
尋晚出左金像獎後選名單又忽然多左好多post幫張導護航
呢粒花生應該食到金像獎為止
無名都係英皇
老老實實...

我覺得反而係有唔少部份既人睇得紀錄片少先覺得給19歲好正
正係正,但係未至於上神枱,因為佢同類型嘅紀錄片唔係第一套
而家風向係謠言止於智者
唔係,係拍左10年依件事係好震撼,但係其實本身都唔少
FF太多
可唔可以簡單啲同我講
即係點, 要支持返套片?
同日,張婉婷於港媒《商台》一個節目中向有關事主致歉,並承認從無經王卓聆本人同意就公映。

張婉婷說:不好意思,阿聆(王卓聆)。你開心一點啦,我們現在不做了。你知不知道?所以令那些女生困擾,我要道歉……那一定是我們做得不足,人是比電影重要。任何女生想隨時離開不拍,這是隨便的。

張又對公映解釋指,過去一段時間在優先播放的「包場」期間,觀眾反應正面,故認為即使公映不會有負面影響。又指參演學生於2011年曾簽署公映同意書,隨後的放映活動,阿聆的家人亦有到場觀影,故認為阿聆已解開心結,於是在阿聆無簽署第二份同意書下決定公映。
即係點, 佢道左歉, 單野完?
我係咁睇件事
給19本身係成個剪接flow完全unknown,冇咩落agenda(所謂大框架就係得舊校新校)既情況底下拎左一堆material
同你本身好有agenda既做法唔同
如果用電腦/數學術語去討論,前者係強行攻破一個NP problem
後者本身有agenda既,你可以話拍得比佢更加好睇,但到頭來係一個P problem

(copy from wiki 非決定性多項式集合(英語:non-deterministic polynomial,縮寫:NP)是計算理論中最重要的集合之一。它包含P和NP-complete。
P問題是指在多項式時間內可以找出解的決定性問題(decision problem),而NP問題則包含可在多項式時間內驗證其解是否正確,但不保證能在多項式時間內能找出解的決定性問題。NP包含P和NP-complete問題, 因此NP集合中有簡單的問題和不容易快速得到解的難題。)

當然拍紀錄片不嬲都係充滿意外,亦唔使覺得其他人一定係睇得少紀錄片先中意呢套,documentary本身就好多樣式,各人心中高低不同,我睇chef table都可以好感動給19歲個價值同水平有幾高,最後都係時間先可以決定,正如呢度都會無啦啦批判其他人冇文學修養唔識睇戲唔識解意象咁
基本上已經塵埃落定

要再上映, 拍攝方一定要同班當事人準備好簽好哂D文件

嗰幾個女仔似乎唔想亦唔會簽
佢個句最撚棘係,老一輩想人開心,就好直接講「你開心一D啦」
但係media文字傳播下好多人會理解做「你開心啦」
如果佢本身係咁仆街想講後者個句,咁呢個人已經閪到入骨
我都係用返原先個理論,一個閪到入骨既人,係無咩可能拍到呢類作品
導演個段閪係手段閪,唔係人格閪,好多人將呢2樣野撈埋黎講,對佢的確唔公平
你得罪完人, 就同人講「你開心D啦」
同你激嬲完人, 同佢講「你冷靜D」係一樣

Hey, 佢係受害者, 佢有權唔開心有權嬲, 你作為加害者, 最適合既野只有認錯收嗲, That's it.

講野絕對可以聰明D...2023年呢D唔係常識黎架咩...
ya
如果用一個成語去描述
19歲係渾然天成
有啲人天生就係要做主角

係咪起左奇門遁甲盤先揀佢地
命宮見值符
大把人跟唔上時代既language habit,冇咩必要去judge一個年紀有返咁上下既人講野模式同現代中生代/年輕一代有落差
退幾步講,佢個句有冇同理心,同係咪需要放大到去攻擊佢攻到佢落地獄,2者之間應該都仲係有一大段距離吧
大家可以唔質疑牙聆係受害者身份,點解又唔會考慮唔質疑張既道歉?純粹係本身有立場定真係玩咬文嚼字先當係咬文嚼字佢唔著,以個輿論量佢都落左18層地獄幾轉,呢點係咪大家想見到既事?
唔係
絕對唔係
我推薦大家睇一本書《銷量暴漲的原理》
我發覺直頭係哲學書黎
尤其係講認知法則嗰part

就算唔係做sales and marketing
我都肯定睇完有得著
通透
所以唔係話2023 嘅問題
大家不滿張導係因為覺得佢無理阿聆感受
即無企喺佢角度睇
而大家亦都有企喺阿聆角度睇

但無乜人會企喺張導角度
我呢句係客觀描述唧
但首先要問嘅係,係咪因為佢做左啲仆街野,就無須企佢角度?
要企邊一個人嘅角度,個準則係乜野?

我都麻麻張導嘅處理
但我會傾向企Henry Fonda 個位
而唔係Lee J. Cobb
唔好講2023,咩年代都係嗜血嘅Lee J. Cobb 最多
套戲都就快70年
好多網友唔接受人有認知落差,總之我知既野,其他人唔知就係佢地有問題,或者我同溫層知既野佢唔知,即係佢唔係我認知圈入邊既人,咁佢都係有問題
太多人會咁定性
我大學期間「好不幸」有堆professor變藍,D學生同佢地斷晒聯絡,但呢堆professor對我恩重如山,到而家我每年春秋都會探下佢地
要理解一點就係呢班高高在上既天龍人,佢地本身都有自己認知圈同埋同溫層,有認知落差唔係一件唔common既事,但係2者之間係咪仲有可以好好地坐底傾既空間呢
導演本身都柒,以為人地靚妹,就算唔同意都唔會搞出大龍鳳,呢單野好明顯係缺乏一個真正既溝通大家期望有落差,認知又有落差,同人唔人格其實拉唔上關係
你睇返我岩先個段再講,係認知落差同期望管理既事黎
Er... Anyway, 其實呢個位我無咩意思討論, 你覺得岩就岩

因為反正呢D都係各執一詞觀點與角度無意義既無盡爭論黎, 張導既人格無乜興趣去維護/攻擊, None of my business

段野係講佢上映無同意書, That's it.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞