港產片…Something is wrong? (46) [風再起時/殘影空間 + 仲上緊:毒舌/1人/窄路/正義]

1001 回覆
12 Like 7 Dislike
呢個其一
另外導演我都頗欣賞
感覺秋生同翁子光咁撚樣硬撐張大盜
除咗可能有d交情之外
佢兩個最撚戇鳩就係拎翻佢哋既所謂「行規」去睇恰十九歲事件
佢哋不嬲習慣咁欺凌素人唔代表佢哋啱㗎喎

而恰十九歲最大既爭議係通告當合約
人工都唔比就當人係演員
偷拍私隱當應份,張盜偷雞當食生菜
學校無恥唔理反對硬公演賺錢歸庫房

無一樣野係合乎道德
好心佢哋收聲啦,佢地咁樣衝出嚟柒我真係考慮罷睇白日青春,屌佢老味咁既賤人都保佢?
翁子光之前正義迴廊單嘢
小心被人摷返出嚟「討論」

同意電影行恰9人勁普遍
其他唔關19歲事件的電影人就收聲啦
因住燒埋自己
郁啲就話杯咁真係唔駛睇港產片
一套戲上上下下過百人參與
中間一定有啲人係仆街
資源唔係多嘅時候
一定會有人度縮數
一係就唔claim錢

再一次想大家認真諗點解要支持港產片
唔係要觀眾盲撐
唔係要N刷票房
唔係要明明唔好睇夾硬搵地方話好

但都唔係要盲反
唔係要鬧到冇人搵到食 行業收皮
好嘅鬧 係可以令人反省
而唔係畀人覺得你係一班hater

發完up風
忍唔住再加多句
張盜而家咁基本上都係唔會再拍到戲
都算係已經得到懲罰
認真咁講, 唔應該因為咁而杯葛白日青春.
秋生只係講下意見, 唔認同都可以尊重別人言論自由, 何況秋生又唔係責怪個學生.
而且過度開火, 攪大件事, 最後可能害左想生活回歸正常平靜既學生.

我最初睇到學生篇文, 初時都好嬲. 但後來套戲停映, 自己都冷靜左反省.
張導固然係有責任, 但校方, 監製同家長都絕對有責任.

成單野係一宗大悲劇, 所有人都輸. 不過, 好似吳芷寧咁講, 瘋狂人身攻擊部分人係無助解決到任何問題. 更應該是冷靜思考, 吸取教訓, 避免日後再有類似事件發生.
即係咁
冇理由你翁子光盲撐張大盜就得
人哋之後盲反翁子光風在起時就唔得
何必要咁報復心態?

問下自己個心係咪一定要咁對立
邊有應唔應該架
黃秋生講意見係言論自由,市民罷睇白日青春都係自由
你自己有立場就唔好扮到中立理性咁討論啦
您而家仲好嬲我....

有咩唔著都係我錯, 真心講對唔住
我思疑你咁嘅質素係咪會睇得明風再起時
其實呢類杯葛係外間既效應唔會太大, 當年網民杯葛葉問4都係失敗.
要有好似王晶咁colorful既人, 杯葛先至比較有效.

唔駛太介懷..
colorful
無㗎喇
咪罷囉
我覺得佢地根本就當紀錄片係劇情電影咁,劇本、storyboard有嘅野就死都要拍到。問題係紀錄片係實時拍嘅,片入面出鏡嘅亦都唔係演員,係現實中嘅自己。

你話成套戲都係假嘅,幾個女仔嘅家庭關係係編劇作出黎嘅,佢地就話冇say姐。而家唔係喎,全部都係真人真事黎,人地嘅私隱你冇得唔問清楚就將佢公諸於世嫁喎。

不如問下黃秋生啦,而家有人搵佢拍紀錄片跟足一個月,連佢食乜嘢、屙幾多舊屎、落街同邊個爭執都影低晒,睇下佢仲係咪咁口響啦。

我記得杜sir講過,《無涯》拍緊嗰陣佢每次喺片場屌鳩人就有條友roll機影住自己只係杜sir唔介意姐,佢介意嘅話叫導演剪走佢,有冇得學張婉婷咁照上?

如果出聲嗰個唔係一個學生而係杜sir咁嘅人,佢地條氣係咪會順d?
任俠:當所謂的「行規」只是用來藏污納垢和私相授受,公開就係唯一出路。行業制度透明化雖不保證好的創作,但起碼能保障工作人員(特別是基層工作人員)的「專業」與「尊嚴」。
如果唔去善用佢哋嘅影響力去改上一代嘅錯,下一代只會更錯落去

唔同意,都冇人入行
講真成個香港演藝產業都係咁黑暗
都唔只香港,全世界演藝圈都咁黑暗
只可以講好多人未睇《給19》
睇咗或者會對事件有多啲睇法
唔好話正面睇法,至少會明白雙方點解咁做/咁諗

而家個個冇睇,然後就捉住傳媒某一兩句再道德L上身
好煩厭
唔係話唔幫女仔,只係個個屌導演,然後校方呢?佢地係策劃方、片商呢?佢地安排宣傳同放映架喎
第二句唔係!起碼美國佬一打公司就要你賠錢賠到破產,尤其是佢哋可以包攬訴訟
美國有工會, 好少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞