港產片…Something is wrong? (46) [風再起時/殘影空間 + 仲上緊:毒舌/1人/窄路/正義]

1001 回覆
12 Like 7 Dislike
咁王晶有卡士啲戲都收得唔差
講杯葛其實一向wfc
但網絡帶風向屌人,就個個都叻
策劃方就係英華女學校
仲有人入行, 不過係行緊辛苦路, 要好有熱情先得. (通常要做其他正職去幫補自己既電影夢)
流水落花
咪就係話又唔見大家屌學校囉
佢地先係策劃方
呢位係劇團王子潘燦良,廿幾三十年舞台劇經驗,直接一句ban落去算係一盤冷水淋醒,叫佢再度過

再寫套飯戲就真係擺明係舞台劇啦

至於拍多一集仲得唔得,如果仲想要圍飯枱又要有戲劇張力,難了
呢套睇預告都估到
Be a slasher冇問題,問題係本身電影工作係要超長工時,好難有時間同埋體力俾你去Be a slasher
真係好煩厭
校方、片商同導演聯合問題變咗做人格勒索
因為mabel喺記者面前講多錯多,呢個真係好難救
香港電影編劇家協會 Hong Kong Screenwriters' Guild
1小時 ·

李俊(演員:劉青雲)角色創作心得——《神探大戰》編劇之一:麥天樞

「你有冇發覺,唔知因為生活壓力大定係乜嘢原因,身邊好似多咗一啲精神病人…喺街、喺商場、喺地鐵,有時都會見到有人自言自語,激動大鬧,又或者又喊又笑…我哋唔會認真聽佢哋講嘢,只會覺得佢哋係黐線…」
我不肯定有沒有記錯。這是我印象中,韋生對李俊這個角色的創作起點。那時候,甚麼情節也還沒有想過,就只有這一點點對生活的有感而發。
李俊很瘋癲,甚至瘋癲得不合情理。(老實說,怎麼可能有人又思覺失調,又人格分裂?青雲這樣也能演,實在佩服得五體投地…)不過,這個角色在劇本創作過程之中,始終沒有很大的改變。簡單來說,就是所有事都被他說中了,但沒有人相信他,人人都覺得他是瘋子。
真相往往很瘋狂。有時候,你明明看見了魔鬼,但就是沒有人相信,甚至連自己也懷疑自己是瘋子。

https://www.facebook.com/hkswg/posts/pfbid02GACRA8pfgAM46suB3EHqbTtTUZGVjGRRrVvqF6N533Veh9Cyb4JtcMJ3bQngwV9l
江生 the one執笠,有冇人接手?
我唔需要你嘅對唔住
我反而睇你幾時又發作
你呢啲cm呃到下新入po啲人
但係心水清會睇到究竟咩事
本身就諗住睇,腰斬咗先搞到冇得睇
唔好意思 睇唔明最後一句 你係指窄路超班定流水超班
點都好, 只能講如果做成任何傷害, 只可以再道歉. 你唔接受都無
問題

我係現實生活已經非常失敗, 人緣差得罪人多, 結果係虛擬網絡一樣失敗. 會好好反省.
窄路超班抱歉辭不達意
最煩係好多人冇睇
然後啲人就cap畫面某幾句再放大
或者李慧詩講件事再放大
但其實睇晒套戲,會明點解會搵李慧詩,而李慧詩嗰幾句有幾大重要性

同埋有人計條數話佢地幾乎每日跟蹤幾耐
但睇套戲就知後期已經好少跟,講緊係一年只係訪問一兩次,而唔係成個中學生涯日日被跟蹤
你成個post都jer住張導,落畫嘅時候繼續jer
完全睇唔出你有上述嘅諗法
男哥切勿妄自菲薄,一個人「成功」與否
從來非他人俾個定義你,係自己俾自己

凡事就好似望粒骰咁只能望到3面
永遠有3面你睇唔到
而論壇正正就係俾人提你有其他諗法
咁先可以多而睇一樣嘢令自己進步
至少小弟真係求be a better man/鍾情學術研究

同埋理解還理解、同意還同意
咁先健康,有時我都不免懷念少人討論嘅時光
大家都集中講套電影/週邊嘢
但變咗圍爐生態反而會同出面脫節
從而變成一言堂
所以咪隨大家同意你/ 唔同意你
多元社會唔係就係咁咩

大家都係鍾情港產片嘅人
上得嚟耐你識分邊啲係傾到偈邊啲係搞事嘅
小沙石何足道哉?

好似有啲離題,都係講返hkmovie啦
我其實只係jer左一日左右. 當時完全係俾情緒衝昏頭腦. 真係唔好意思.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞