港產片…Something is wrong? (46) [風再起時/殘影空間 + 仲上緊:毒舌/1人/窄路/正義]

1001 回覆
12 Like 7 Dislike

最新港產片討論區

原諒我用呢個做標題

《給十九歲的我》爆出拍攝及公映道德問題
不論結果如何
大家都要諗下點解我地要支持港產片
係愛?唔想佢死?想人有工開?想拎返過去失去嘅嘢?

大家入得嚟應該都想港產片有健康嘅發展
如果拍攝去到侵犯人私隱、剝削員工,或者令人受傷害
此風係不可長嘅

以上純粹係我(此po樓主)個人意見
大家可以繼續討論其他港片

港產片其實一直都有好嘅作品㗎
但有時資金不足,宣傳唔夠,戲院係商業角度唔會畀面你,疫情果陣戲院都告急

唔係成日想打告急牌
不過唔想有質素嘅港產片成為遺珠
所以有好睇嘅港產片上畫就要:

1. 入戲院支持
2. 分享 用口用手share
3. 畀啲鼓勵,少啲踩,唔好睇嘅位屌得細力啲
4. 試吓多啲留意港產片,留意下新人
5. 合拍警匪片/賀歲片/爛片就自己諗係咪要入場喇

海外朋友可以留意下,有香港人在海外搞發行的:

歡迎港產fans入嚟圍下爐追下po

劇透請四重加密

LM
又追唔切po
玩唔玩估吓毒舌大狀埋單去到入唔入到圍香港十大票房同埋去到第幾位

「補充資料」

不如咁寫,好似無咁易金剛棒
第6: 粉葛/吉夫藥/Bosco
第7: 樂事
第8: 從來
第9: Sabina/古明軍
第10 本馬/於是/
第11 Shiyu/妖治
支你老母!連最值得睇嘅一齣都要俾你班死鹹蟲連登狗搞到腰斬,其他垃圾港產片唔撚使旨意我會睇,劇本差導演廢演員屎,仲好意思叫人買飛睇,免費都嫌嘥我時間啦!我大撚把高質西片西劇都唔夠時間睇,仲睇你啲狗也不屌港產片,含撚啦!
咁其他港產片你都未睇 又點知劇本差導演廢演員屎呢?

唔使咁燥嘅
唔啱睇咪唔好睇囉
港產片(港產+合拍)上映時間表
2022年
7/9 飯戲攻心 (導: 陳詠燊
27/10 正義迴廊 (導: 何爵天
22/12 窄路微塵 (導: 林森
2023年
19/1 天龍八部之喬峯傳 (導: 甄子丹
21/1 毒舌大狀 (導: 吳煒倫
21/1 超神經械劫案下 (導: 應智贇
26/1 1人婚禮 (導: 周冠威
4/2 易經風雲錄 (導: 潘藝倫 監制: 李居明
17/2 風再起時 (導: 翁子光
23/2 殘影空間 (導: 陳志文
2/3 流水落花 (導: 賈勝楓
30/3 白日青春 (導: 劉國瑞
13/4 燈火闌珊 (導: 曾憲寧
4月復活節 死屍死時四十四 (導: 何爵天
23年上映 斷網 (導: 黃慶勳

特別放映及舊片重映
[香港電影資料館]
12 – 5月起「瑰寶情尋——聲影「留」傳 II」
2–3月起 「玫瑰.蝴蝶.紅葉——再探楚原的秘密花園」

[K11 ArtHouse] 香港話劇團 舞台劇映像放映版
1。武松日記
2。原則

[K11 ArtHouse] Wednesday Movie Club: 想你20年 – 難忘張國榮電影選

無間道系列放映(2002 – 2003)(導: 劉偉強、麥兆輝 [MCL院線]
1。無間道 (4K修復版)
2。無間道II (4K修復版)
3。無間道III:終極無間 (4K修復版)
[M+戲院]
4。無間道 (35mm & DCP)
5。無間道三部曲馬拉松 (35mm version)
[MCL院線有特典場和Dolby Atmos,M+有35mm版本放映]

[K11 ArtHouse] 第18屆InDpanda電影節
「他們的短篇作品」(香港部分) (短片作品)
節目1:
《回》(2004) (導: 尹志文
節目2:
《暉仔》(2011) (導: 林森
節目3:
《翅膀》(1984) (導: 許誠毅
《FOUL》(2012) (導: 何爵天

2023香港藝術節 – 杜國威經典作品選映
1. 虎度門 (導: 舒琪 編: 杜國威
2.《劍雪浮生》錄像放映
3. 南海十三郎 (導: 高志森 編: 杜國威

[香港藝術中心電影院] 第二十八屆ifva獨立短片及影像媒體節

第47屆香港國際電影節
1。鄭保瑞作品展
個post推得越黎越快,無睇一陣就爆左
LM
加油
lm
你連給十九歲的我下架原因都唔清楚就係度批評你口中嘅「死鹹蟲」「連登狗」
咁其實你都根本唔適合理性討論
如果你覺得西片值得支持咪去西片po度討論囉 呢度就唔係好建議你入黎啦
LM先
睇嚟真係次次都有人衝入黎屌港片讚西片
喺連登,點先叫支持港產片
1.有鏡狗份嘅唔睇
2.同中國合拍嘅唔睇
3. 大製作冇劇情唔睇
4. 小品平拍唔睇
5. 男女主角唔紅唔睇
6. 男女主角太紅唔睇
7. 劉古張成日見唔睇
8. 新演員冇人識唔睇
9.社會議題賣慘唔睇
10.搞笑片冇深度唔睇
11.又係警匪片唔睇
12.有微博唔睇
13.主角樣衰嘅唔睇
14. 國務院台既人唱主題曲唔睇
15.主角太老唔睇
16. 冇出過聲嘅唔睇
17. 釘咗蓋嗰啲根據社交圈子推斷肯定係紅底所以唔睇
18.年過半百都係老屎忽大中華膠藍絲淨係識賺人民幣唔睇
19.有填海華唔睇
20.避政治議題,風花雪月唔睇
21.反映唔到香港實況唔睇
22.黃子華啲戲太爛唔睇
23. trailer poster太膠唔睇
24. 賣黃唔睇
25. 情緒勒索唔睇
26. 有西片睇唔睇
27. 有人盲撐就唔睇
28. Youtuber唔睇
29. 有中資做海外發行唔睇
30. 大團圓結局唔真實唔睇
31. 電視台拍過類似題材唔睇
32. 西片拍過類似題材唔睇
33. 畫公仔畫出腸嘅唔睇
34. 交代得唔夠白嘅唔睇
35. 口碑太差唔睇
36 .口碑太好一定係吹大左唔睇
37. 冇金句對白嘅唔睇
38. 太多金句對白嘅唔睇
39. 結局太寫實不如去睇紀錄片唔睇
40 .結局太天馬行空我寧願睇童話小說
41. 以前港產片拍過類似題材啫係炒冷飯唔睇
鳴謝各位港產片po巴絲幫手諗好個list
有啲#5 呢類人
幫推
連登狗鹹濕膚淺虛偽冇撚腦先最理性
留名
真係同你講嚟都嘥氣....
NPLM
lm
NPLM
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞