港產片…Something is wrong? (46) [風再起時/殘影空間 + 仲上緊:毒舌/1人/窄路/正義]

1001 回覆
12 Like 7 Dislike
事實上兒登做戲好過姜濤
最佳電影一套安樂都無,咁肯定係明日戰記啦
我睇馬拉版就淨係cut 左兩野含撚
有的話應該逼爆尖沙咀海旁+有人逼到跌落海
咁撚仆街?飯氣起碼有女主男配啦
金像獎提名有冇19份?
有,包括最佳電影
就算比佢攞埋都無用
唔賺人仔搵唔到大錢
攞完咪又係香港呢個地方玩
姜濤暫時演出,其實同容祖兒差唔多。
希望將來有改善。
張堅庭當初何嘗唔係鍾意到三日入場睇兩次給十九。
佢既然冇張婉婷咁天真,點解佢嗰時都冇見到問題?
根本啲行內人都冇人預料到。個個淨係好震驚好難拍同剪到咁好睇。
而家就馬後炮講到套戲對啲女仔有幾大傷害.
風再兩個男主角
不過係提名後,有可能被dq

在「第41屆香港電影金像獎─參選資格及評選規則」中,亦有條文指出「入圍電影如未能提供影片的影碟或視頻檔給投票人觀看,本會有權取消其提名資格」。觀乎目前的情況,相信也難以提供相關影碟或視頻檔案,或影響其提名資格,惟最終仍需要香港電影金像獎協會作出裁決。

https://www.hkfilmblog.com/archives/89366
風再起時咁多都無
冇姜濤
點解兩個都無
或許,香港真的「復常」回到歌舞昇平的年代,但扭曲了的情緒,未必能輕易恢復。譬如今時今日,再難以簡簡單單看一部本地電影,部分觀眾再不滿足於看一部好電影,置身政治噤聲的去勢狀態,電影作品有時扮演著稻草人的公共角色,畢竟它是這裡僅存的仍有一定創作自由、也有表達批評自由的特殊場域。各種道德門檻的要求亦突然變得很高——甚至接近整個城市裡眾多範疇的最高標準,劇情片的選材和作品所傳遞的意念是否恰當,紀錄片的倫理操守是否正確。一個有良心的導演不應該交出水準以下的爛片,也一定是要人品優良的導演,才配得上一部真摯動人的紀錄片。導演人格好壞,演員有多黃、有多藍,電影投資者有什麼背景,有沒有政治隱喻、弦外之音,跟現實的政治語境距離有多遠,創作意識和動機,作品質素以外,還有很多等同情緒勒索的考慮因素。
當社會現實裡被一再抽空,所有追求都落空,我們便急於找一個替代場域,用一個更高的標準去填補所有匱乏。於是,所有隱惡揚善的文本創作都是有毒的,也所以,周冠威背負著過度期待,而幾天之內,張婉婷的人格就被全盤謀殺,其實亦太苛刻。

⋯⋯

當我們在電影裡追求公義的時候,當我們批評電影作品有違公義的時候,明明有著更大的不公義就在前面,但我們只能買張戲票,對號入座,用狂熱掩飾對政治現實的冷淡,迴避對一切無力扭轉的事情已失去知覺。

咁呀ling都只係講過唔想公映only
私底下比評委睇我諗ok既
風雨不改入咗原創歌曲
要見始終要見
給十九歲的我應唔應該攞最佳電影

應該
唔應該
當時佢唔知有主角拒絕公映,以為個個都同意
除咗除咗最佳電影,應該入嘅都入晒
官方提名名單
正義有16個
https://www.hkfaa.com/winnerlist.html
pin this
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞