港產片…Something is wrong? (46) [風再起時/殘影空間 + 仲上緊:毒舌/1人/窄路/正義]

1001 回覆
12 Like 7 Dislike
就係要借班傻閪fans 先可以炒熱市場>有票房>有錢>可以開多d戲
睇人唔係睇戲就不嬲
自古以嚟不知幾多賣偶像嘅爛片收得
我唯有靠自己推好戲咋
最大問題都係偷步得都係㨂金像果排甚至完咗先上畫
拎到獎就話吸引啲
食白果果啲就
開多啲爛片又變返千禧年代
演技唔係天生, 要磨練, 所以演技差少少我都可以忍。但連講廣東話對白都口齒不清, 明顯係唔夠努力同認真, hea做。
直頭應該話古今中外都係咁
唔係香港特色

同埋唔止睇戲
套戲收得只代表件事係大眾口味
我唔覺得呢樣野係值得批評嘅位
麥當勞嘅營業額一定係遠高過fine dining
但咁唔代表麥當勞無存在意義

一來係百貨應百客
二來啲老闆都要拍啲收得嘅戲黎供養下一部志在攞獎嘅戲
如果套套都係窄路咁叫好唔叫座,七球幾票房,本都唔知回唔回到
咁身為老闆不如淨係買套野返黎發行算啦,拍咩港產片

btw so far 唔覺鏡有做柒套戲喎
柒嗰啲戲係本身柒,邊個拍都救唔返啦
你試下搵梁朝偉拍假冒女團
經濟環境唔同左, 又有串流平台爭飯食, 洗錢方式又唔同左, 老闆俾錢開戲會手緊左, 應該唔會好似當年咁濫。
可能老細覺得有鏡就必定有人睇, 劇本等各方面可以求其?
咁都係百貨應百客囉
至少又唔見得佢地有擠壓其他人生存空間
同埋電影又好啲嘅,啲獎唔係fans 投
無乜話德不配位嘅情況
fans 投就阿姜入硬新人啦,但依家都要收皮
所以又唔至於好似樂壇咁俾佢地玩爛
認同
起碼個市場容量夠大,多左人生存到
咁就大啲機會有好野

之前睇正義幾位編劇嘅訪問
喺香港做編劇真係慘過乜
要係好業餘咁做

你唔係一係有正職,一係喺大台寫罐頭,你生存唔到
跟住問點解香港無好故仔寫到出黎
真係鬼知咩

所以就算垃圾
只要佢收得,養到人,我都覺得有功德
咁如果多人俾錢拍戲, 至少可以養到電影人, 吸引人入行同加經驗, 始終係好事。
冇好故仔, 我諗其中一個原因係冇品味的老細干預太多
話你知如果三個入圍鏡(2x新人,1歌曲)是但一個拎到獎,其餘兩個冇,嗰種內鬥仲好睇呀
但多爛片觀眾中多幾次伏,就會好似之前咁,一般觀眾見到港產片就調頭走
正義同毒舌都係好例子
口碑係重要同埋有效嘅

當然,片種都係其中一個因素,但就住你講嘅野就係講口碑囉~
覺得最後全體食白果
只要唔係10有9爛, 只要5套爛片有番5套好片去平衡番, 相信觀眾會小心揀而唔會一刀切
朝偉拍假冒女團咪東成西就咁
同埋秋生都攞過幾次 應該prefer比其他人
林呢啲花瓶都入到
孖膶腸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞