港產片…Something is wrong? (46) [風再起時/殘影空間 + 仲上緊:毒舌/1人/窄路/正義]

1001 回覆
12 Like 7 Dislike
佢本性咪就係真心膠
一般大眾唔識佢真人聽佢口吻咪會覺得佢係bitchy有骨
但真正認識佢嘅張堅庭咪同你講佢真人係天真又傻
主席爾冬陞先解釋《給十九歲的我》是完全合符入圍資格。「電影在5/2宣布暫停上映,我6/2有返金像獎開會。我有睇到傳媒報道,還有很多評論,根本看不完,電影在去年9月上畫,直至2月1日已經放映了1576場。在公映前放映場數已達標可以入圍。選民選票直至昨晚會計師才完成點票,今早才把名單入信封,只有少部分同事知道結果,我自己都不知道。個人冇看過該電影,所以我冇發言權,相信張婉婷導演及校方會處理今次入圍,我們董事局都會仲緊謹慎處理。」

記者問到假設片方提出退選,可有機制處理?爾冬陞:「會觀察件事,如果要退出,待他發生了才回答你,我不擔心社會迴響,關金像獎咩事?現在都是假設議題不會回應,大家不用太著急。要處理我必定找所有當事人一齊去傾,不會單憑聽和看消息去處理問題。」

爾冬陞個人反而好奇,為何事件鬧得這麼大?「對我而言,好大件事咩?我看CNN新聞,土耳其(地震)可能死二萬人,對我來就這更大件事。兩個月前我有3位北京朋友死於疫情,大家無需要這樣。我都正在研究這問題,點解會爭論到這地步?

訪問途中,英華女學校在Facebook 專頁宣布退選金像獎「最佳電影」遴選,爾冬陞亦表示:「待大會收到正式通知才作回應,我都要跟董事局開會才可以作出回應及處理方法,我不會以個人回應,我們都好被動,等一步一步行。」

原來都上上下都成1500+場
歲月神偷都好睇。
合導,另一個話唔退,張導尊重但唔會出席頒獎禮
過時過節唔係edan有提名嘅話就捧蛋
恭喜正義迴廊16項提名
學院派好野
新片種好野
監製有膽
法律戲好野
係有進步嘅
不過距離專業演員好似仲有段距離
登努力啲啦
係影帝兩個都冇入跌左少少眼鏡啫
其他又唔係話唔合理
btw黃衍仁窄路嗰首唔入5強小sad
可能毛本身都以為過時過節呢d「文藝片」會幫佢拎獎架
所以對個劇本讚不絕口
點知最後係靠阿媽呢d「偶像劇」有提名
唔關事
係劇組直情冇將首歌報原創電影歌曲
我都覺得用on9比用天真形容係易接受啲嘅
不過張堅庭先係行內同真正認識佢嘅人,我就唔會駁佢
係咪好人就見仁見智啦同佢3唔識7我就唔識judge喇
過時嗰老母角色太唔討好
兩條友講對白都唔清唔楚, 同專業演員個距離真係好大。
爾多陞咁能串
阿東真係大熱
真人都好有性格
導演話喺社區中心見到佢最有性格,所以揀咗佢
煩到
謝君豪拎埋把刀出嚟都討好過佢
因為佢未知道嘈得咁勁其中一個好大嘅原因係講錯嘢造成更大嘅關公災難
唯一要恐懼嘅係恐懼本身
屌,仲以為你幫佢改咗新花名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞