Sony Xperia 討論區 (141) - 數佬揸旗 1V或成最後贏家

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
個個po都有人勸退架啦 自己啱用咪算
咁事實sony真係好多野令人失望
連仔手機台apple samsung出舊屎都照食㗎喇 先望過咩
如果要落2K咁不如索性FHD~

2K不倫不類
5V既rumours 係咪仲維持21:9機身
1V 個size 細左好多,都幾期待
唔係6.5吋
今日拎番出黎睇 真係復活左 即刻洗機重生 安心等1V
Pentile AMOLED大尺寸行FHD出黎D字會有彩邊,同濛
一定要用AMOLED ?
唔通用番漏光LCD
mirco LED漏光㗎 哦
micro LED 10年後都未有電話用到啦

你想講Mini LED咋
你話一定AMOLED嘛,咁仲有其他micro LED 、Mini LED 咁其他LED有冇漏光?
Mini LED一樣漏光,只是背光系統黎,個面都係LCD,iPad Pro都一樣

Micro LED現在細只出到50吋4K, 賣價應該要50萬, 仲要非常難量產

電話要靚一定係行AMOLED, 最少呢10年一定

上年全球手機平板出貨量最高係LTPS LCD

你嘅一定同全世界市場又唔同嘅?
靚同平唔同喎

要平大可以用LCD

最入門電話同入門平板咪用LCD
靚就要受烙印、要受泛綠、要受綠線

你同太耐OLED 係咪唔知道現今手機平板用LCD好少漏光同泛黃啦?
點樣好少漏光法?

最好咪iPad Pro, 有Mini LED幫助先減少到漏光

手機LCD冇分區控光就一定漏光架啦,黑位灰化哂

我冇話AMOLED最完美,佢一樣有燒印同光度衰退缺點
咁點要一定要用AMOLED? 或者用AMOLED做比喻同比較?
其實如果電話行4K, LCD行RGB排列畫面係最清,足4K

Pentile OLED得2/3 ppi
靚,用電少,薄身,黑位好,0殘影,高色域

我都想電話用到Micro LED, 唔會燒印同超級光
我唔想同你互放數字 (最怕硬件控)

點解用番FHD就唔可以用其他mon?

仲有題外話
你個電視機新po要唔要簡化? 一開就快要到#20
我冇話FHD唔可以用LCD, 不過Sony應該唔會行回頭路

5仔咪行緊FHD, 1仔只可以行4K

電視post唔需要簡化
咁點解人哋講用2K不如用番FHD就要引用AMOLED缺點?

屎為都試過2K降落去FHD啦 回頭路睇想採購乜野零部件而定啫

電視機po 唔需要?

嗰#20字又多又密 想搵其中資訊 逐個po搵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞