日本鐵道消息及旅遊情報交流區(76)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
但唔駛再兜單線嘅梅田貨物線會唔會快d?
https://www.youtube.com/watch?v=joYkTFqXmXg
北梅田~西九条一段應該仲係單線
有冇人知大井川鐵道果架每日行嘅蒸氣火車係淡季(+) 難唔難搶飛,據講以前日日爆?
(我知條線舊年打風霖山泥到而家只係通番一半,唔知SL行翻未,不過我如果要去都起碼5月中)

(+) 例如5月日本黃金周完左之後咁
JR west叫閪仔真係無錯
前兩日大阪去金沢搭thunderbird 23指定席
上到月台見一班人圍住職員咪睇下咩事
原來果架係thunderbird 19
問啲職員先知係冧竹要delay
19 15 17 21先到23
問delay幾耐又唔知
問應該點又唔知
唯有on99企月台等唔知幾時恢復

恢復果時仲好野
19 15 17 21都係12卡
去到23果時就得9卡
我指定席個位係11卡
咁仆街啦
問啲職員又係乜柒都唔知
總之就唔會有架喇個位
好彩架車嚟果下諗到狗衝左上自由席先再算
仆佢個街
張關西北陸pass得6次指定
用鳩左我一次,問佢又話無得退返
真係仆佢個臭街閪仔
嬲到
本身淨係得くろしお停西九條
似乎無快到亦無慢到
西日本改正公佈天王寺到達時間同新大阪發車時間係無變
Haruka 喺大阪環狀線嘅時間表一向都有好多buffering 應該cut 曬啲buffering 所以去新大阪時間不變?
想問下南海嘅こうや仲係咪用普通車代走?
30000系會唔會喺三月復出到
上次喺四國坐 Shiokaze Green Car 臨時由8000系EQV咗做8600系都多少咗一排定兩排位
好彩本身仲有空位,車掌喺 Green Car 指個空位比我
前後2張都十幾日,係咪全國14日直接啲?
估唔到第幾卡原來會有影響
下次都係劃前啲車卡先
成田機場落機會直接去越後湯澤 留2晚再返新宿
因為想買jp east pass 所以會搭nex去東京再轉新幹線去越後湯澤
想問下如果咁樣plan買jp east pass係咪最抵
定係搭skyliner再轉新幹線?因為見人好似唔建議搭nex
感謝
睇你想唔想畀錢
唔係趕時間嘅話NEX都冇所謂
少少趕但我上網search左兩者搭車時間差唔多
應該係差在班次問題?唔該哂巴打
廣域pass落機即開,回到本叫做送程nex俾你咁。
如果搭skyliner,你買jr東廣域pass 就只同買飛差2000yen
應該差轉車時間,nex 落車就係同一個站裡面轉,京成唔係日慕里轉山手線就係京成上野行去JR上野。你趕時間可以到時先揀,反正唔知入境要幾耐
其實架車應該大把吉位
我見大把人放棄唔搭
係啲職員乜鳩都唔知乜鳩都唔做啫
Local日本人佢地都係咁老點
應該係前幾日大雪影響
我去劃果時時間最近果兩班都滿左
第三班都無乜位揀先搞到咁
出市區坐nex 冇問題嘅
https://www.mbs.jp/news/kansainews/20230128/GE00048076.shtml

近江鐵道2024年開始會進行上下分離,連續蝕咗28年錢終於要地方政府出手
如果一次過去大阪名古屋京都
可以考慮近鐵pass
但留意坐特急要補錢
得返 9 卡似無咗個附屬編成
JR東 fb 賣pass嘅廣告
下面啲comment全部都係屌佢啲pass連續五日用
近鐵去京都要轉車好煩
想平不如坐巴士1400 yen 唔駛2個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞