日本鐵道消息及旅遊情報交流區(76)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
從來冇諗過去
仲有189系快速Holiday都唔搭
而家更加冇吸引力
但河口湖周邊睇富士山係好靚 唔去係自己走寶
講真日本啲自然景色同歐洲相比都係麻麻哋 係得富士山最吸引
伸手黨目的就係想你做埋導遊帶埋佢地去
我覺得北陸新幹線一通落敦賀就雷鳥批681系基本編成會死晒先,因為本身唔洗咁多車啦
附屬編成可以當後備/波動用到2027系,本身講明2027系之前要退晒啲681系
我覺得北陸新幹線一通落敦賀就雷鳥批681系基本編成會死晒先,因為本身唔洗咁多車啦
附屬編成可以當後備/波動用到2027年,本身講明2027年之前要退晒啲681系
理論上應該全部去交流化變289系,不過好奇到時しらさぎ點處理,米原始發班次變成只行半個鐘嘅リレー特急
自由席化
米原始發班次直接cut 哂變普通列車會唔會好d
開一堆快速列車取代埋米原發

請問呢個價係咪乜都包哂
有冇得淨係要特急券?
全包
試下繼續 睇下可唔可以淨係要新幹線特急券+指定席
可能關你揀咗e ticket事
https://www.westjr.co.jp/press/article/items/230210_00_press_ats.pdf
JR西日本真係.........ATS-P都可以set錯嘢,重要快5~30km/h
好彩一直無出事
又係西仔
想請教買jr關西地區鐵路pass一日券,中途會唔會停明石?

諗住個日day trip由大阪去姬路,姬路去明石,最尾明石返大阪。但見張圖明石個站灰咗,係咪指唔停,直接飛走?
唔駛理啲顏色 冇特別意思
明白,唔該ching
米原始發仲有無需求都好難講,畢竟東京出發班客好大機會改坐北陸新幹線,坐しらさぎ仲要轉兩次車

しらさぎ減埋班的話,應該有更多681系可以退落來
闣日本
又想整多單福知山線炒大鑊咩
想請教各位ching
9/3 - 成田land 新宿住(想坐N'EX)
10/3 - 新宿去河口湖(坐富士回遊)11/3 - 回程返新宿
plan緊買JR Pass 東京廣域周遊券 cover NEX同富士回遊
請問一下
1. 官網買完係咪可以即時book富士回遊指定席?如果我land成田先排隊買JR pass 同劃位第二日富士回遊會唔會太抆水?
3. NEX要唔要預先劃位?
見字即刻官網買 pass,再 book 富士回遊

N'EX唔使預先 book,機場攞 pass 後即刻劃位都得。放心冇撚人坐
唔記得提你,你知唔知巴士呢3程埋單只係6000円左右?
成田去新宿又無咁平,唔係個個都想去東京站轉車
不過做下功德幫下伸手黨,下次可能要pin埋
唔該晒ching
我見有人講巴士會塞車 所以冇考慮到
我去嗰日係星期五我怕會塞塞地
唔塞車下巴士車程其實同富士回遊差不多。當然巴士塞車風險都相對大,加上富士回遊個位闊d,係坐得舒服d,所以自己權衡下價錢

如果你成田去新宿唔考慮轉車的話,坐機場巴士已經要超過3000yen,加埋河口湖巴士來回都9000yen,同廣域pass相差唔遠,睇下你自己個人選擇。當然如果你唔介意轉車,咪考慮下東京站1300yen巴士或者skyliner
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞