日本鐵道消息及旅遊情報交流區(76)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
d濕鳩旅遊網站又唔提下呢d有用嘢
就係好似見冇人提過
第二條片6:00開始
所以d旅遊網站旅遊page含撚喇去
啱喇,改埋個名做CRH 河蟹号就一流
鬼叫當年東日本等錢使要賣E2圖紙同software咩
啲河蟹号抄都抄得鬼五馬六過人

反而台灣原裝入口啲700T幾撚正
我覺得,比飛機貴
比飛機耐

除咗免check in,可以食煙

優勢唔明顯
距離越遠,越少人坐(打卡向例外)

過夜列車先有少少吸引力
票務先一絕

幾年前上鬼國玩完想試下坐河蟹号返嚟都可以無飛賣
最後要坐船返尖沙咀
自從冇左 ekikara後,plan 行程盡量個 area 細返D,冇左以前盡量搵D長里數一下K O個目標
我見有京急株主券,係唔係另類一日券
中國高鐵有個問題係高鐵站其實都好遠,同去機場比唔會爭好遠,以往係以發展新市鎮嘅諗法去起。
新幹線真係盡量起返個站喺市中心。

不過中國的確係有臥鋪高鐵夜晚行嘅,係幾吸引。要個國家夠大人口密集先得,真係得中國先有得咁玩
hnd to hkd
jal j class特價20000yen,正價42000yen

你可以話飛機,唔夠高級
但係飛行時間係80min
計埋東京-》羽/成 40min
check in 30min
上機20min
hkd出市區 30min

都係快1hr
重要平20000yen

大阪去函,更加明顯
火車真係under 3hr先明顯

4/5hr up坐係車,冇餐卡/冇自販機,真係同飛機分別唔大
所以盛岡以北要盡快提速去到320 甚至360 先有得同飛機鬥
上年出到新幹線美食劇集
而家佢太貴
同飛機同價先會坐佢
安檢一樣麻煩
你係咪講《新幹線居酒屋》?
東日本啲 pass 又變連續,唔係攞住全國 14/21日 pass 都好難去

講起提速,之前講嗰個4小時之壁已經破咗,東京去新函館而家最快係3時57分。東日本又有個 ALFA-X 列車等著出,等札幌段通車之後應該會好啲嘅,希望
就算當時川崎唔賣
西門子/龐巴迪/阿爾斯通都賣咗
不如袋一筆好過
仲有中國高鐵所謂國產化根本呃韭菜
睇下就知
https://www.zhihu.com/question/28006897/answer/47084579
中國高鐵遠距離都有人搭
因為有樣嘢係中國先發生
就係無啦啦會空管唔知幾耐
結果飛機時間同你高鐵一樣
又可以隨時上網,行下企下
咁搭鐵一定舒服過飛機
其實破4小時之壁只係中期目標,最終目標係速達列車5小時內由東京到札幌,最好就超越埋のぞみ64嘅average speed
去對面浸個温泉先
唔知點解諗起Sailor Uranus
對面你指邊度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞