日本鐵道消息及旅遊情報交流區(76)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
話說Klook上面買全國pass
張換領卷係平郵定速遞到
四月中開始就立山黑部
3月飛嗰啲都未驚
擔心下佢壞機好過啦
驚咪買其他公司,又唔係無得揀
DHL
用哂手頭上7,8張credit card都買唔到JR Pass 之後仲要夠鐘system maintenance.... 明天請早
轉哂已客滿準備cut喇
想問下信用卡係咪連加落eki-net都加唔到?
定係加到但係買唔到
我用aeon waku買到
https://twitter.com/tokyometro_info/status/1623607645222633472?t=Tlx2GmWysfk6eDX8quSrYA&s=19

3D車両の #NFT をAR機能で!🚃

車内や運転室を忠実に再現したNFTは、
AR機能でもお楽しみいただけます!

まるで目の前に電車があるような疑似体験が…🚆

実際にAR機能を使って撮影してみました✨

↓購入はAdam byGMOから
https://adam.jp/items/0xb30fc2d754c88c451275b743b6f530f19f643683/0x000000004a9c000005a90000001a8790

#CRYPTOMETRO #引退車両

生化危機咁
E3本身唔靚,咩色都係差唔多

講真JR東日本嘅新幹線車輛 由發足至今到未來都係樣衰嘅多 咩E4 E2 E8 ALFA X 全部測試緊高鐵車輛審美下限
係得E6叫靚仔 E5都叫順眼

相比起國鐵時代200/400系同東海西日本嗰邊d靚車完全兩個世界
想問下Saphir odoriko嘅餐車係咪一定要book位同訂餐先食到野?
見佢book位要用到佢哋嘅Saphir Pay
但係申請acc要用日本電話sms認證 就係呢part搞到收哂皮
試吓開日本vpn
以現今新幹線土木建設嘅標準,唔會每年大雪都運休,只會幾年先一次
第一北海道新幹線札幌段有76%係隧道
第二露天部份路基係有藏雪槽
第三波口位可以有好多種防雪方法,有永久嘅物理覆蓋,亦可以用灑水/噴蒸氣方法,前者會包落JRTT construction cost,後者都係講緊熱水爐+噴頭等等嘅來水設備,每年嘅operational cost都係有限

再講,防雪裝置嘅標準係咪要去到連幾年一次休一兩日都要cover埋?好多時飛機休便嘅時候新幹線都可以照行(東海道除外),當大雪令新幹線都要運休嘅時候就唔止要考慮條路行唔行得嘅問題,而係仲有好多operational safety嘅考慮,而呢啲就係基建所克服唔到嘅大自然不可抗力因素,就算個design幾resilient都做唔到嘅嘢
買嘢上車算喇
因為個機艙唔係長方形,所以機尾啲櫈就特別啲
之前用大新Mastercard 無用vpn 買到.屋企人有嘅話可以試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞