日本鐵道消息及旅遊情報交流區(76)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
https://youtu.be/XpQ-I_2GnxE

https://youtu.be/iao0fHmmwyU

其實梅田北個幕門真係好好j
識因應咩車而開唔同位
成田去新宿又無咁平,唔係個個都想去東京站轉車
不過做下功德幫下伸手黨,下次可能要pin埋
唔該晒ching
我見有人講巴士會塞車 所以冇考慮到
我去嗰日係星期五我怕會塞塞地
唔塞車下巴士車程其實同富士回遊差不多。當然巴士塞車風險都相對大,加上富士回遊個位闊d,係坐得舒服d,所以自己權衡下價錢

如果你成田去新宿唔考慮轉車的話,坐機場巴士已經要超過3000yen,加埋河口湖巴士來回都7000yen,睇下你自己個人選擇。當然如果你唔介意轉車,咪考慮下東京站1300yen巴士或者skyliner

未訓醒計錯數,3000yen差距自己考慮下,其實都只係around 1-2餐飯
點解全國jr pass得返張飛 冇咗本簿仔
好唔靚
我反而覺得呢種開放式門軌道好容易有人開關門時企得太近,之後就觸發sensor搞到開唔到門
用番電腦版先有得揀
富士回遊非常熱門 要盡快book
如果回程係打算坐富士回遊 要book埋同係市區嘅JR站攞飛 河口湖攞唔到飛
N’ex 無人坐 到時再劃位
點解北陸同東北個gran價錢可以差咁遠
北陸坐一個站46分鐘 同 東北東京去盛岡
個價錢竟然差幾百円
NEX 唔駛咁急買,落地或者個朝先劃都得
但唔好太遲先去
因為會截單,新宿個月台有一定距離,你太遲會有機會趕唔切落去
嗰時我遊 Gran 特登揀最慢嘅 Yamabiko 同 Tanigawa 分別由郡山同越後湯沢碌到落東京

車票效益最大化
要比你入閘機。應該好多都係會比得張飛你
試過由河口湖坐巴士返新宿、16:00上車、22:00落車
傍晚塞車機會好似大啲
我由秋葉原朝早出發去河口湖坐咗兩個鐘 快過表定時間 早過第一班富士回遊到河口湖 上天上山公園纜車都未使排隊
咁都可以整返個套裝住張飛既姐
一定要記得入完閘記得攞返張飛(我們用左八達通幾十年已經無左呢個習慣)
記得袋好唔好順手攝入褲袋衫袋就算
好驚唔見
我驚整摷多d,我成日放褸袋
はるか好似無人中伏
上次唔記得抆,好彩比staff執到
我已經摺左張全西
過唔到閘機都有小小尷同唔咁方便
搭南海走左,輕鬆
原來河口湖翻新宿冇夜晚8點9後嘅車 JR同巴士都冇
23/2仲諗住睇煙花 好sad
喂AI,幫我度個東京三日兩夜行程 https://lih.kg/3304703
有冇人玩下佢識唔識轉車
我個銀包夠位裝,好似袋身分證咁袋住。出入閘先搵返出黎。emm,其實你問我我就覺得方便左嘅,例如唔使排隊等站員睇就可以出入閘到,又可以用售票機,自己出到指定席飛。
點解唔住一晚
因為最近先知原來23/2有煙花 本身plan25號去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞