日本鐵道消息及旅遊情報交流區(76)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
所有嘢都可以上 yahoo 個網站睇。基本一定有運費,另外可能加錢嘅有特急料金,指定席料金,同埋你嫌逼可以畀 Green Car 料金(東鐵頭等車卡)。

至於額外收費可以參閱 yahoo 個網站,佢會寫埋有幾多係額外收費,好清楚。
冇額外收費你就可以放心用 IC 卡出入閘,見到額外收費你就預咗要搵方法買,售票機或者櫃檯一定得。上車補飛你唔識就算。
新快速唔係好貴啫...
係,甚至早啲攞都得。你怕醜唔想講嘢嘅話搵部有 passport scanner 嘅售票機都攞得。
Total 10日 冇車牌
河口湖x2日 京都x2日 大阪x6 日
大阪會去埋usj 其他都係市內周圍去
未有其他地方想去住
你勇者無懼可以河口湖站前搭夜行巴士去京都站前/大阪難波。
正常就參考 #1 嘅購買特價新幹線車飛方法,河口湖有巴士去最近嘅新幹線站三島站。
no need
開個乗換案内app遂條數加埋咪知
唔好咁懶
東京羽田/成田機場去河口湖可以去新宿搭巴士,平過鐵路 pass 或單程鐵路。去到京都同大阪市內就建議正價搭車算數,同買 pass 比價錢唔爭好遠,又彈性啲想去邊都得

避開第9卡
a seat其實係咪靚少少、好坐少少咁解?
japantransitplanner個app其實係咪都ok? 見佢有中文版
指定席
第一次去日本
會去河口湖兩日一夜

會買東京廣域周遊券
星期5朝早搭富士回游 7:30 直達河口湖站
星期6回程返香港冇富士回游
想問下呢個安排得唔得
1. 0857-0954 富士急行線: 河口湖->大月
2. 1016-1118 JR中央線特急: 大月->新宿 (要劃位)
3. 新宿站會周圍行一陣
4. ~1hr (山手線 + 東京 Monorail)
5. 到達羽田機場

幾個問題想請教下...
1. 廣域pass同劃位係咪呢個網?
https://www.eki-net.com/zh-CHT/jreast-train-reservation/Top/Index
2. 中央線我睇呢個網 https://www.jreast-timetable.jp/2302/timetable/tt0866/0866071.html#time_19
想問下如果我miss左1120班特急, 係咪就冇車經大月返新宿? 搵左幾班車都唔見經大月
3. 想問デジタル時刻表係咩黎

唔該咁多位
1.係
2.你睇錯站
如果你miss咗1016嘅かいじ14号嘅話仲有大月1054開嘅あずさ16号
3.可能係上網睇嗰啲時刻表
想問下邊到搵到16號
點解我見唔到嘅
check班次係睇出發車站時間表,唔係目的地
我五能線淨係去過十二湖住一晚,睇咗個池仔,之後直奔青森

未用過,不過要你自己試下比較下 yahoo,我估你用過 yahoo 就返唔到轉頭。本身地名近乎全部漢字,所以日文都冇所謂。

如果你有用 JR 嘅 pass 可以同時 download JR 東日本 嘅 app 用,可以剔鐵路淨係搭 JR。
河口湖已經變咗FAQ
條橋咁睇又唔差
不過周圍啲雪多到一個點,加上人影都無隻,係格外lonely啲既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞