年初四被迫生仔結婚,唔係就call 埋的士趕我走

523 回覆
7226 Like 245 Dislike
你3字頭喇大佬 唔好咁廢啦
佢都2難 唔通d9長輩,撐到應咩。

同樣地,你都浪費了人地好幾年青春
我覺得樓主唔係唔想生
係唔想同個窮男人生姐
通常都係咁,越係有能力、學識,見識、有責任感嘅人就唔想生,相反就喺咁生,搏命生
留意返 樓主唔想生又揀個想生既 佢自己都好大問題
正解
你同你男朋友自己決定
佢屋企人買兇隊冧你就話無計姐
我自己都係人生剛剛起步,無咩信心教好佢

三字頭人生剛起步呀人哋,訓咗十年係咁嘅料
你都幾厚面皮,有無比返錢同做家務?
你覺得樓主住人屋企三十幾仲話自己人生啱起身有咩能力學識可言

唔講以為毅進fresh grad
養唔起就咪撚搵廢柴女人啦
靚嘅拎嚟屌都好唔靚又廢,托柒呀?
今時今日仲想生仔即係藍絲
大把國內正貨即係成家都係藍絲
同個藍絲6-7年唔方好得去邊 死去savehk問啦
咁你唔生咪走囉屌
人地覺得有問題ma 間屋又係人地
一係你就自己住 開佢地年囉
生左仲點可以搵個有錢啲 你試下條仔老豆係大劉佢生一打都冇所謂啦
呢句野真係好撚on9 又冇數據support個個人講我講

現實明明個個中產都生仔咁濟 只係有學識同能力既遲生 同埋生得少(一個起兩個少)
通常都係咁,越係有能力、學識,見識、有責任感嘅人就唔想生,相反就喺咁生,搏命生
呢句野真係好撚on9 又冇數據support個個人講我講

現實明明個個中產都生仔咁濟 只係有學識同能力既遲生 同埋生得少(一個起兩個止)
關撚事咩,呢個傻閪樓主擺到明想唔影響自己生活質素同少付出之下lam到盡男家既資源啦,男方自己一定係搵得唔多,但個老母出到咁既口氣代表家庭背景起碼出得起錢同買得起樓比個仔去結婚,所以覺得個仔大把選擇,比錢個仔買樓結婚都好閒不過條女唔肯生b無啦啦幫人養女貪過癮咩,男方家底霉既話偷偷地叫個仔中出逼婚仲好啦
反省下自己點解咁廢 又咁多要求唔識知足
唔好下下淨係識賴父母賴社會啦
乜撚野privilege咁巴閉?個床位咋嘛?
條仔咪又係想屌條女先俾佢住
唔通開善堂咩
根本互惠互利 條仔有撚蝕啊?
但係你男朋友點睇先
有啲人係意見接受 態度照舊嘅
可能佢都係應付佢親戚
聽佢地鳩吹完就算呢
樓主想上嚟圍爐反對結婚反對生育但連登風向已經轉咗
1)搬出去住使鬼理佢地
2)條仔咩立場先
如果係我面對依個情況會選擇搬,就算係屋企人都無得迫你要生,不過想知男朋友咩取態,依啲野攪唔好分分鐘就散,男朋友唔撐你 你就難攪。
覺得係要迫嘅,搬咗都係照迫,搵另一個原因咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞