年初四被迫生仔結婚,唔係就call 埋的士趕我走

523 回覆
7226 Like 245 Dislike
咁你自己搬走咪得
問題係你男友想生,你唔想生咪分手囉,大家價值觀唔同無謂哂時間
好出奇咩做生意都已經夠你人生再起步啦,井底到以為後生先可以起步?或甚你連人哋所謂嘅起步係咩層次都唔知,淨係拎個歲數嚟講有咩point?
支持生仔
痴飲痴食咁耐,捨得搬未?
寄人籬下係煩ga
我係你就走
反正人當你都係一件物品
樓主咁叻 唔應該做蛀米大蟲
應該證明比所有連登仔睇
唯一解決所案係搵錢生仔再飛條仔
女權先鋒係咪覺得做愛就係女人蝕底比男人,用物質補償係應份?
睇吓睇吓樓主由原本話唔想生,變成冇信心生,女人果然係善變嘅。

首先你哋幾大先?35後已經係高齡產婦。如果你因為你哋冇錢,所以先呃自己話唔想生,到你有少少$真係想生果時你一定後悔。

永遠唔會有準備好,不過你可以先問吓自己:
1. 一個人做嘢定兩個人做嘢,如果一個人做嘢夠$媽媽可以全職一來慳錢,媽媽照顧點都好啲。
2. 你媽媽係咪可以全職幫你手?有差好遠。搵男家嗰邊麻煩啲有拗撬好Q麻煩最好唔好。
3. 你介唔介意自己個仔女讀傳統津貼二線學校如果你要焗多多錢都唔夠壓力又會超大。
4. 屋企夠唔夠大? BB活動要空間同埋如果可能之後請工人有冇位俾佢瞓?工人本身唔貴?階磚貴。
5. 唔好旨意男人,佢哋係廢嘅。
6. 永遠唔會有準備好嘅一日,你安排到兩個人照顧已經好好。

生仔辛苦,湊仔更加辛苦,係一個好長時間嘅Commitment,不過係開心嘅。

你自己諗清楚啦。
呢個世界好多野都要有能力/有條件先有得揀
你好有條件你一句話唔生 你條仔+佢屋企人都可能吹你唔漲
同埋你一個屈尾十飛左佢搵過個都得

你條仔都鐘意小朋友嘅話 再加上有d 咁嘅屋企人
早走早著
唔想生又格硬生左 你會後悔
佢哋嘅責任就係遊說你生,等你生完佢哋嘅責任就係對你湊仔方式嫌三嫌四,然後再夾你生多一兩個,每年封個利是俾你小朋友,之後就完咗佢哋嘅責任
你嘅責任就係懷胎九個月,體驗埋十級痛,頭三個月要晚晚起三次身餵奶換片,頭三年同個b日日搏鬥,仲未計廿二年供養

不過你咁大個人,咁都要話唔到事就不如乖乖哋生啦
想生 3字頭都唔生

真係準備搵第二個生
樓主話:但係我好愛佢間屋好唔捨得啊
呢個咩白兔糖係嗰啲戇鳩弱智港女
佢講嘢弱智到我都認得佢個user name
喺唔同post都有啲弱智留言加個戇鳩emoji扮得意
咁你廢又做loser 姐,如果生係因為責任大,姐係你能力有問題,仲做人地女朋友? 求性交買玩具或玩app
睇下的士錢邊個比,如果佢地比既話就等比人趕先走,如果自己比既話就執定野快啲走
都比你又食又住咗咁多年咯,唔介意比埋程的士
分啦
女人到到咁上下年紀
就俾人逼著去埋單
唉 男人又何嘗唔係
從根源解決問題
就係陪養自己既獨立性
由細到大都話自己唔生仔唔結婚
企硬 佢地就吹你唔脹
喂大佬,呢個post係港女又食又住又唔生又要人同情呀,你秒左個問題仲乜
this is hong kong
女人不嬲贏哂
點解死都要生唔生有咩問題
價值觀唔同呢一點,都會令你地之後條路好難行,不過真係趁機會分手啦…等你同你男友都可以搵到個真係啱自己嘅人
屋又俾你住 要你走都幫你call埋的士 你仲想點
其實無話生/唔生先係岩,但你同你男友個價值觀爭咁遠,一個想要一個唔想,真係感建分。
最大鑊係佢又唔係一開始企硬唔生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞