年初四被迫生仔結婚,唔係就call 埋的士趕我走

523 回覆
7226 Like 245 Dislike
支持您
您係明白真理嘅良心者
即係你條仔都冇盡力保護你囉
拍拖結婚係兩個人嘅事 佢要陪嘅咪由佢陪 你要揀嘅就係陪 或者走
死都唔講自己條仔咩態度
就係咁屌你未來奶奶
關佢撚事咩
你男人先係主因
你有份造成
exactly.
係囉,我都誤會左連登d 人偏向不婚不育
agger

好快最後2條友分手後
然後各自結婚生仔

樓主一開始搬去同人住就已經蝕章
你住人地地方,又唔係嫁左入去
人地俾說話你聽都好正常
唔好講有冇俾家用個d野
無名無分咁住人地度,樓主點都係下家位
仲要住足幾年....

其實睇字就覺得樓主係嫌人唔夠好
未去到等佢疊埋心水做少奶既level
既然係咁不如大家放大家一條生路啦
唔好浪費大家時間
拖落去大家都冇意思
有咩好嬲,唔通因為生仔日日對住你黑口黑面你會冇咁嬲?

得出30幾即係都唔會係31/32,再唔plan你都高齡產婦,冇乜時間比你諗ready定唔ready,而係諗定你自己係咪呢世都唔生。

係唔生既就早啲分手好過

sorry睇錯,30頭ok
但Ready唔ready真係唔係到呢個年紀先黎考慮既野,好多人去到呢個歲數都開始有心無力想生都唔係咁易
其實佢仲同緊屋企住你都可以走去同佢全家同居,我已經覺得好癲
一時時啫 樓主係女人 啲人咪屌樓主囉
其實唔係撐樓主要生仔 只係仇女
直接同佢講唔生,再睇吓會點
然後有心理準備比人拖到好老都唔結婚,未必會咁但要有心理準備
你男朋友都唔易做 要兼顧兩邊
仲要你寄人籬下 你企佢立場諗下

你話唔係唔想生 只係冇信心 冇錢 你又唔同大家講下經濟狀況係點 等大家幫你分析下

大家見到就係 你痴人屋企住 又已經有人幫你養
但你一箱情願話唔生就唔生

你30頭啦 直接啲講 再唔生就冇機會 再分手亦都好難搵下一春
專門講啲連登唔啱聽既真話
想知你有冇付出 好似淨係話男朋友不是
但又淨係睇到你痴人哋住
有冇夾返水電煤租
笑死
佢哋都係屋企人黎
你呢個外人咁上心其實無意義
難聽啲講係無資格

有frd同你一樣情況
拍拖十年 同男朋友屋企人互相好不滿
見親個frd 佢都係度數男友屋企人點衰
最後佢哋散左
唔明為咩要浪費咁多時間落陌生人度 咁勞氣
Exactly
連登係充滿呢班現代反生育主義嘅仇男女權人士

佢哋就係畀大學嘅婦團人士背景設立嘅gender courses洗哂腦
佢哋嘅思想會變成
鼓勵生育=當女性生育機器which is打壓女性
And therefore shameful

佢哋會變咗女性公主病mode
不知足
唔係有錢富人完美人生=迫害子女
呢種觀念完全就係嗰種女性公主病
永遠自戀、自我中心
自我無限膨脹,睇得自己太大
所以亦極容易將自己定位為受害者
女性有害氣質就係play the imaginary victim game
個思想會變得愈嚟愈負面、消極
自我毀滅抗壓能力
互相放負
呢啲就係墮落嘅女權主義嘅禍害

佢哋永遠覺得自己冇欠社會先
而係個世界欠咗自己先
呢個係女權主義誕生嘅原因
因為自己嘅問題而責怪社會
要尋求憲法治療

所以應該要改變返網絡媒體生態
唔可以畀呢種well-constructed嘅女權觀念主導網絡
嚴重影響廣大公眾日常生活
應該要喺連登呢啲網絡平台
推廣返積極上進嘅男權思維
發奮努力
責任義務
每個人有自己角色
係要堅強
多啲男人嘅男子氣概
鍛煉抗壓力
一起創造快樂正面嘅美好社會!
睇到頭都大埋 唔想生唔識表達? 連登咁多唐仔?
雙方目標唔同早d分開係好事
嗰陣衰格隔住個mon都聞到
屌你好中 完美解釋咗現代好多女性心理
唔好瀨人啦
咩佢阿媽唔肯放手
你男朋友幾多歲呀唔識自己決定呀?

明明就係你男朋友太廢唔識處理兩邊關係、
唔識保護你
關佢屋企人鬼事咩
畀你呢個外人係屋企白食白住仲諸多意見
佢屋企人講叫的士送你走真係已經好斯文
生仔共識都算大問題、唔好磋跎歲月啦
自己屋都冇生咩仔,
唔好話私立,直資,學野,playgroup個D
房都冇間比佢第日,
3個逼埋一張床,
到時野都冇得卜..
人間慘劇
又係到發爛渣
又話要討論 比意見又起哂弶
唔怪之得你男朋友唔同你講
隔住個mon都覺得閪
淨係屋企人9吹 你條仔唔係媽寶 咁咪大家理性討論下呢個issue 畢竟你心知人地鍾意小朋友
無謂阻住大家發達啦

但如果你條仔係媽寶,俾人講2句,就將情緒放係你身上,傾都唔洗傾架啦~走啦~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞