年初四被迫生仔結婚,唔係就call 埋的士趕我走

523 回覆
7226 Like 245 Dislike
仲要蝕埋uber錢比你,真係慘
巴打有小朋友未?
想問你地搵幾錢同埋點解唔搬出去住?
直接問佢貼幾多比你生
唔好自己想抱孫就要我課金
我想表達嘅係
為母則剛,你有小朋友你就自然會努力諗方法去解決所有困難
如果只係因為現在經濟而唔生,咁你永遠都唔會ready,因為你永遠都可以想要更多錢
要分清楚想要同需要囉
養一個小朋友唔係好難實現嘅事,最困難係時間同心機
既然你冇能力冇資格同人講
一係擘大對腳俾人中出
一係就自己返屋企住
好難選擇咩廢柴?
咁呢類細路大個咪會叫窮人唔好生仔囉

連登咁多人版,都係公屋父母為父母則剛養大
大家大個得出結論都係情願自己無出世喎
咁生仔又唔係自己話晒事既
老豆老母迫你生
你可以硬頸唔生咩
啲撚屌得把口鳩up,生唔係佢,養唔係佢,鳩up唔使本
咪係囉 樓主自己無屋企既咩
定係返自己屋企要交家用所以不了?
咁樓豬同男友經濟狀況點,就佢哋自己決定啦
究竟係真窮養唔起
定係純粹想住洋樓養番狗又要去留學文武雙全
呢個得佢地知

連登果啲分分鐘唔係剩係錢嘅問題啦
本身父母知識水平低,掛住返工但唔知點解得個做字無發達,結果錢又無,又錯過咗同子女相處嘅機會
咁梗係唔想出世
不過樓主自己好似都完全冇貢獻
可能連水電煤都唔出,分分鐘寄生蟲咁
所以我話生咗就會搵到錢養呢句野唔好亂up
兩個人加埋有能力
樓主:我3字頭,都係人生剛剛起步
咩咁大個人 樓主只是個孩子呀
你講左咁耐都未講得出對男方家人有咩貢獻
生咗有男友屋企人幫手唔好咩
咪係囉
認同呀,講真,佢阿媽就7x 歲,我男朋友又唔係做他條工,佢家姐仲衰,喺大陸開舖頭仔

我就健健康康,自己問題自己搵左解決方法先,平時佢地有咩問題都係問我,diu 呀,六合彩開咩number 都問我,買馬又要我幫拖,明明幫佢整左個HKJC APP,又唔用,話唔識用...好神奇架,而家同我反反地面又突然識用架

所以DKLM 生左出黎咪又係我痛,我教,我養

根本所有人都下爬輕輕
係,我發現其實身邊好多人都有呢d 經歷,只不過真係好心寒,相處左咁多年,平時就講話大家一家人,唔洗點點點,其實去到最後係有要求,你做唔到就唔該搭的士走
樓主決定左點做未
唔係冇能力生
係你唔夠愛你老公姐
就算擺400萬cash 係你面前都可以一堆理由話冇能力生架喎
佢選擇性回覆㗎
其實唔心寒,睇開啲,果個終於唔係自己個阿媽同屋企人!你就會釋懷

我以前聽過自己阿媽親口講叫我男朋友唔好死喺屋企,果陣男友病到死死下。換轉自己阿媽都係咁對人地個仔,一樣的。當然後話係我嬲到仆街,diu咗佢鑊甘嘅。

而且人係有耐性,對住自己親生嘅都可以冇耐性,講得唔好聽何況係一個外人。

樓上好多回覆,叫你唔生就離開個男朋友,一齊住寄人籬下仲嫌三嫌四之類。其實真係唔關事,最重要係你男朋友諗法,講得清清楚楚,唔好第日結咗婚或者再過多十年佢一腳伸開你搵個後生女去生仔,最緊要傾掂數,同咁多年大家感情深唔深你唔會唔知。

或者你其實唔係咁抗拒生就大家一齊list啲條件出嚟,計劃下到邊個位就生,例如2年時間,大家經濟去到邊個位,獨立到等等,當然唔係叫你俾2年時間佢儲層樓返嚟果啲咁唔現實,加油
多謝,其實呢兩日都真係同男朋友傾得清清楚楚,都有結論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞