年初四被迫生仔結婚,唔係就call 埋的士趕我走

523 回覆
7226 Like 245 Dislike
就係呢啲船到橋頭自然直既諗法,累左好多細路
是但一方未ready 都唔應該生
周圍既人講就易呀,到時上身一世既都係你

最緊要你男朋友點睇
佢同你同一陣線就一齊搬岀去啦
咁講啦
人生有好多呢一種類似選擇
就當你今次咁,邊個選擇,擇左一定唔好後悔

Case 1 : 唔生仔 - 搬走 - 下一個 - 可能更差 - 兜兜轉轉白白浪費時間 - 最後可能無人揀 - 一係是旦汁件一係孤獨終老 - 是旦揀件有可能遇到case 2情況

Case 2: 生仔 - 結婚 - 一齊住 - 婆媳糾紛99.99%出現 - 到時只有兩個選擇 - 搬走or啞忍一齊住

Case 2.1 - 搬走 - 屋問題 - 租定買?
Case 2.1.1 - 租屋 - 搞一大輪,月月賺埋,比左一半租金,加上水電煤bb仔開支一大堆,一人返工一人湊b - 搞唔搞得掂?請工人?錢呢?
Case 2.1.2 -買樓,假設比得起首期,裝修家私家電+月月供樓+管理費+差餉地租+水電煤bb仔開支一大堆,一人返工一人湊b?請工人?錢呢?

Case 2.2 - 啞忍 - bb出世 - 矛盾更多+產後抑鬱 - 好快跳樓應該
又咁講
要女朋友寄人籬下係個男既廢
廢到夾份出去住都做唔到
請個工人都話係幫手做野, 多個外人o係屋企都話忍下。
d自己冇屋企走去男朋友屋企寄生的女人見過唔少,
9成去到都係要人幫佢洗衫煮飯等人服侍,
做老母的無啦啦要報侍埋個所謂女朋友的外人,
頂唔頂得住就睇有幾大愛。
個仔都係廢架啦, 自己養唔起個女人學咩人同居
男家醒喎
想分手作個咁嘅借口出嚟
生啦絲打 下年生個龍仔龍女諗起都開心
call 埋的士請你走

佢講到咁難聽, 你仲要出post 問人
咁撚癲 我係男支持老閪都唔生 如果你男友無幫你口我勸你搵過第二個
cls個肚係你嘅生唔生仔都決定唔到 onl9
抵你第時比人中出有左男方屋企人食硬你當你賣剩庶,慳埋擺酒蜜月錢簽個字算
你乖乖地做黃面婆相夫教子做肥c9啦
咁都開po問
無閪聊
咁大個人唔識自己揸主意?如果負皮係大多數你係咪會生呀?

一齊6-7年都未計劃結婚真係唔好再浪費時間
焗你老母生仔,你最好結扎埋,唔好生完出嚟唔中意教左個周凱亮出嚟
早d走啦仆街
笑到仆街
原來某啲女人去到咩歲數都係咁on9
仲話咩事業岩岩起步 連小小事都處理唔到仲發爛渣
唔想生一係就同你男朋友講 一係就分手
又想住人屋企又想唔生仔 你以為自己係邊個
睇你打字都覺得你好撚煩
煩閪
因為 愛
也許一劑可以留得住
妳男友一人住定同家人住先? 分別好大
中點唔係啲三姑六婆
而係你男朋友有無同你表態,有無逼你生
而家將第一個仔要幾多百萬?
叫佢full pay攞條數出嚟先,確保養得起仲要唔係粗生粗養就生
不過佢哋都幾唔尊重,講嘢都幾難聽,我係你我會直接走,或者叫埋男朋友一齊走一齊搬出去
考慮同我一齊 齋做愛ok唔搞咁多
Cls pin唔該
唔關生唔生仔事 對住啲咁既屋企人早走早著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞