年初四被迫生仔結婚,唔係就call 埋的士趕我走

523 回覆
7226 Like 245 Dislike
間屋唔係自己咪搬囉
唔想搬咪受下氣
大佬,你果句「條仔為左屌女俾佢住」
係假設緊「性愛上只有男性歡愉」,
同時假設緊「樓主係性愛上滿足男朋友,從而換取居住地方」。
你成個前設唔尊重樓主之餘,亦唔尊重女性。
希望你唔好影衰女權,多謝。
當初有分歧就好分開
依家三十幾先分基本上無正常人會要
你呢到已經係2個條件
中意
有能力
但樓主男朋友經濟上能力唔夠 樓主話辛苦養

同埋就算中意 「想」養 現實都好多限制 唔係想=會
你覺得生小朋友同養貓呢兩樣嘢可以類比?
鍾意又係要講邏輯?
人做女權你做女權

做到下下物化女性女人都屌你
但其實我覺得樓主長遠點都應該搬
你住喺人地度人地難免俾面色佢睇

係睇佢男朋友肯唔肯出埋黎同居
生咗就會搵到錢養

呢句野好仆街喎,大把生完產假完俾公司炒
謎底解開
樓主男朋友係裙腳仔
又要同女朋友住,又唔肯同女朋友搬出黎
迫女朋友對住個唔肯俾個30幾歲嘅仔搬出去嘅老母(老豆?)
inconsiderate
Sorry
㩒正評但㩒錯咗負評

支持您
多謝
一齊改變返個社會文化
thanks
你同佢講 生瘡就得屌你老母 咁撚勁伯母你同個仔生囉on99
Call緊的士唔方便覆
大佬,你嗰啲唔係叫我假設,係叫老屈
係先有我物化女人前設,再穿鏨附會屈我係咁睇
而根本喺語理邏輯上站唔住腳,你再重申多一次都唔會言之成理㗎喎

「條仔為咗屌條女俾佢住」
成句嘢淨係指涉緊男方有咩想法
完全唔會排除到女人喺性愛上得到歡愉
男人點諗、有咩動機
唔會影響到女人性愛嘅生理反應㗎喎
點解唔可以男人為咗屌佢,而女人同時覺得有性愛歡愉?
我唔知你個只有係用咩高深邏輯歸納出嚟

同樣道理,呢句說話亦都係假設唔到樓主住喺條仔度嘅動機,喺語意上根本無作樓主動機嘅猜測
任我點估條仔有咩動機,都唔影響樓主可以有其他任何動機住喺條仔度
所有你覺得我假設嘅嘢都係你過份解讀

退一步講,就算我真係話樓主透過性換取居所,我都唔覺得係有咩不道德同不尊重,係你本身太受大眾對性工作污名影響,睇唔起性工作者,先會覺得用性換取物質係有問題

永遠到Karen又唔尊重女性嘅嫌疑先會有人嘈
連登明明咁多obviously仇緊女又唔見你呢啲大義凜然嘅人鬧下嘅?
不過鬧我呢真係正評密碼嚟㗎,
但最好都言之成理啦
為咗有屋住竟然有一絲念頭用個仔換返嚟
唔好話佢係雞呀,侮辱啲雞
賤種嚟
咁多個動機你淨係覺得人哋關係係屌同被屌
你侮辱自己同你老豆老母呀
女人唔生仔有咩價值
擺到明物化女性,仲自稱女權,真係好影衰女權

「條仔為咗屌條女俾佢住」
其實你係呢件事上,未得到任何該對情侶性關係方面嘅資訊
就果斷假設:
「女方一定係靠性愛換取居住地」
「男方一定係因為得到性愛作回報」

已經係一種性別定形啦

點解男方一定認為性愛係「利己」行為?
點解女方一定認為性愛係「利他」行為?

我完全無過度解讀你,你所表達嘅意思就係咁。

//就算我真係話樓主透過性換取居所,我都唔覺得係有咩不道德同不尊重//
我話你唔尊重,係因為你係呢件事上,未有任何性相關資訊,擅自揣測樓主動機同性愛有關,所以唔尊重樓主
我話你唔尊重,係因為你係呢件事上,展示左你對女性嘅性別定形,所以你唔尊重女性。

//任我點估條仔有咩動機,都唔影響樓主可以有其他任何動機住喺條仔度//
你未知樓主男朋友,因咩原因叫樓主住,就推測樓主男朋友「為屌女而提供住所」
咁你都係唔尊重呢個男人

我知你咩事都要幫女人
但最好都言之成理啦
女權運動就係俾你呢種白卡影衰唒
打咁大段嘢其實都係同你上面嗰啲一樣
無解釋過任何嘢
總之我話你係咁假設就係咁假設
你表達嘅意思就係咁
你白卡你物化女性你影衰女權

咁我係囉
屈我啦 屈我啦
我喺度都俾人屈慣
有咩尊唔尊重,樓豬又有冇尊重佢男朋友呀,食人地住人地,人地想生仔就唔尊重,人地冇生仔權利?
你收收埋埋咋掛拍拖結婚生仔唔係正常發展?你唔想生咪早講囉,戇鳩
唯女子與小人難養也
女人係附屬品低人一等?自己冇能力就冇問題?
廢得過個女人?要靠寄生人地屋企吸人地血先生存到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞