年初四被迫生仔結婚,唔係就call 埋的士趕我走

523 回覆
7226 Like 245 Dislike
// 好難有人鍾意小朋友但唔想生
咩邏輯
等於我鍾意貓又一定要養?
你住條仔屋企每個月俾幾錢家用條仔屋企人?

無能力搬出去住就無謂結婚都唔好霸住條仔屋企人間房,出面平劏房每月租金7至8千都有,租金平均每人都係4千蚊,搬出去住兩個人又唔係好大負擔,唔明樓主煩乜,如果連呢少少錢都拎唔到出嚟租樓,又無俾家用個男仔家人,你都係照樣忍氣吞聲,一係有能力揾個有錢仔就一天都光哂。
如果你keep住生仔依個問題黎講,你係真係無錯,你有自己既選擇,好老實,我覺得唔啱就可以分手,即刻走,洗撚睇佢啲面色

但係如果宏觀嚟睇,你另一半都有佢嘅意願,咁佢都想生小朋友,你又做咩阻止佢,咁當然啦,你都可以分手放佢走

但係我個人角度黎講,你都30幾歲,出到去競爭力好撚低,如果男朋友性格唔差/對你好既話,我勸你就算啦唔好搞唔多嘢,既然佢哋都話幫你照顧,你已經輕鬆咗好多啦,人哋屋企成家都鐘意小朋友你又真係好難阻止架喎
搬去英國啦 咁就唔駛面對佢屋企人
人生目標唔夾就分手,無謂累己累人
推薦
你concept冇問題
佢都冇問題
不過你住係佢度 就係你問題
如果調轉係佢住係你度 就係佢問題
例如?
講嚟聽下
癲雞一隻
鐘意得 你有能力養會唔養?

你個邏輯
佢一直都唔敢答
有可能樓主男友屌閪好撚勁
搞到樓主要追住住男友間屋比佢屌呢
咁樣黎講係男性提供歡愉喎
你點睇
估計係廁紙都無買過條返去
oh yes it is sad。
而你係 sad 既話我建議你唔好預自己咁多籌碼同你男朋友同親戚談判,純粹勢力分析而言。你覆人個 attitude 簡直係以為自己果一席之地好牢不可破咁。
其實大家叫樓主回心轉意去生仔真係好 unconsiderate

有冇諗過生出黎個小朋友有呢種性格既老母係幾淒慘既事
多謝,係最好既回覆
你都幾好笑
上面條友話鍾意小朋友但唔想
鍾意就implies有能力(唔單止經濟上)?
仲有責任等等呢?
學人講邏輯
真係好慘,但大家更加唔想樓主被放出嚟遺害第二個男人
認真錢永遠都唔夠 藉口嚟姐
有個目標儲夠50萬就生 會實際啲
中下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞