27歲移英女子了結生命

1001 回覆
708 Like 84 Dislike
香港仲多!
係咪剩係感性撚先會咁?
季節性情緒失調(Seasonal Affective Disorder),簡稱SAD,通常發生於秋季末和冬季,也就是當白天越來越短,黑夜越來越長的季節。

因此,國外經常把它俗稱為『冬季憂鬱』(Winter Blues)。

此病的好發年齡在二十至三十歲之間,大部分的病患發病頭幾年並不見得會尋求醫療上的協助。SAD的主要症狀是:憂鬱、渾身無力、疲倦、沒精神、體重增加等。
出嚟飲杯嘢?
depression喎 邊度都有機會有 淨係關移英事?
五毛如獲至寶 支那同香港從來無人自殺
其實local 移民中心都好幫到手
好多人都係咁 我識兩個都係冇去過英國就直接全家移民過去
我反而冬天會好開心好舒服 見到個天好快黑係條街一個人慢慢行或者一條友遊車河望住個天六點未夠就黑 我係由細到大都覺得係好舒服
真男人就唔可以咁懦弱

更可況我哋係香港人
呢個世界得天堂先係冇煩惱

連登仔講到去到外國就咩問題都冇
回流死全家
孤例不是例
淨係transport + eating out都嚇死佢地
on 9
唔核心㗎
地鐵線尾站 係有個大公國咁樣
rip
咁睇
佢寧願自殺唔移返來
就知唔關移民時
天氣、環境、年齡都會有影響

住加拿大嗰陣有個friend同佢老婆好細個就移民咗去加拿大讀書, 一直相安無事.

直到出嚟做咗嘢十幾年之後個老婆開始慢慢有抑鬱, 之後工都辭埋要長期睇醫生, 但醫生開畀佢嗰啲藥都係瞓覺藥, 成件事變咗抑鬱 病發>食藥>瞓覺>瞓醒>抑鬱病發>食藥>瞓覺...無限輪迴, 我哋外人睇落去根本就冇好過

亦都有個friend移民咗去幾年, 日日對住漫天風雪灰濛濛, 濛到個人開始有抑鬱, 我哋成班捉佢去學車, 之後自己買咗價錢七週圍去,就慢慢開始好番
倫黎黎講
西南先貴
如果真係去到食唔到飯
精神健康又差
真係要咁咩?
你似想佢死
BC咗 可以當個護照係水泡
好多人會揀留喺香港先
我唔係支持大家咁做 分析下咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞