27歲移英女子了結生命

1001 回覆
708 Like 84 Dislike
咁佢個情況又有啲特殊嘅.

其實有抑鬱嗰個, 佢係我舊時幫人開檔嗰陣,請返嚟嘅一個𡃁仔嘅阿媽. 佢哋本身係單親家庭, 剛剛跟住阿媽同佢新老公移民加拿大.

個老公本身係加拿大人有正職朝九晚五,租住喺一個basement(成層佢租曬)嗰到.

佢老母本身係香港都有返工, 但去到加拿大人生路不熟, 英文又唔識、又冇朋友、交通又唔知點坐, 日日屈喺嗰個basement到, 有抑鬱都算正常嘅..

而且我唔知有幾多巴絲住過係加拿大或者同英國有冇分別, 多口解釋下, basement多數係有窗, 但嗰隻窗仲細撚過你睇戲監倉嗰啲, 而且一落雪就會檔住曬..亦都有好多係太陽房(即係一隻窗都冇,得盞燈係喺頭頂照撚到你死個啫), 唔好話外國, 我諗你香港鬱得幾年都唔會好開心.

btw, 我住過out town(冬天嗰陣啲雪積到上心口)又住過basement, 唔覺得有乜問題
有錢人唔洗做 日日瞓醒諗去邊度玩過日晨
窮人就每日返兩份工都唔夠交租 連叫個外賣都唔捨得
其實去外國讀大學嘅18歲學生咪又係咁過
27歲都handle 唔到
RIP
其實佢離開一排轉換環境有冇用?

同埋唔知佢家境點,要慳屋租慳到節食

屋企幫唔幫到佢?
呢個真係要睇個人, 去到新環境就一定要諗辦法適應.
我頭幾年都唔識揸車, 一樣過得好好
我都住過town仔,又係乜事都冇,三點開始天黑去游水做尖,一樣開心,我諗呢啲真係睇人
總會有班連登仔話去到外國唔可以聚居/搵返香港人
唔係會融入唔到當地文化俾人歧視
我睇到拗曬頭
班學生係咪讀完返香港先
事主心態係UK將會係佢個家
佢本身做個個機構唔係幫女性人權嘅咩?
冇人幫翻佢
睇落當地嘅經濟負擔同香港都差唔多

其實如果佢真係負擔唔到 返香港都非戰之罪

點解咁快行到絕路?
當然可以圍爐取暖, 但亦都只限於此.
你到最後都要諗辦法融入當地嘅生活同文化, 如果你成世都諗住黐住班香港人圈子圍爐同溫層, 咁你等仆街
其實我覺得town仔/ uptown好住過市中心
窗又大啲,外面又花又草,係唔方便,但衰極你都可以call uber 返屋企,叫外賣又得
反而市中心屋細街窄,打開窗望正對面屋勁近,真係幾抑鬱架
英國本土人都想離開英國唔係冇原因
一家大細/心理強大啲先好過啲
單飛既話諗下去澳加好過
除咗香港人之外幾乎每個民族去到外地都係聚居
想問佢哋又點仆街法?
點解唯獨係香港人唔得?
兩邊可以同時有 同鄉為主當地人為副咁亦都冇問題

講真好睇個人同機緣 諗到咁死好易轉牛角尖
Rest in peace
你喺連登大叫一聲
應該可以搵到住半小時車程嘅人
飲杯啤酒都好啊
唔介意咪住印度區 治安唔差又唔洗咁貴
香港人矯生慣養開
移民最緊要係心態,財力只係bonus。我學力唔高,英文程度一般咪一樣係澳洲生活得好好
Richmond唔係核心嗰種熱鬧
但有錢區黎嫁
一巴車落話唔使準備嘅移民撚到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞