27歲移英女子了結生命

1001 回覆
708 Like 84 Dislike
喺香港一樣好抑鬱
一舊屎同兩舊屎
Auntie 學英文同埋有車牌已經個世界大好多
天氣唔係主因
你有冇睇內文
主因係人工低,稅重,生活成本太高,share flat都要比900鎊,廁所污糟(英國佬啲衞生意識有幾好應該唔洗多講),搞到食飯都要限制食少啲食平啲
生活成本引致抑鬱,天氣應該頂多係其中一個因素
簡單講。如果窮撚出身成世人未去過外國

香港住緊劏房生存mode

有決心一野去左外國。根本有手有腳 點都會搵份倉務撈下
唔會餓死

有車牌既買埋錢7 有架車周圍去個生活質素立刻屌打香港

同埋唔明點解一定要去london住
係心態問題多過年紀問題
心態差,廿幾歲畢左業已經可以話自己學唔到新野
心態好,退左休都仲可以不停學新野
就係因為你融入到先會stay咁耐,忍唔到一早走咗
總之一講英國唔好就係五毛
唔可以唱衰英國
我以前都唔明 好想凍啲好鍾意冬天
去完歐洲就明 食完個lunch 2點鐘已經開始天黑 跟住就覺得 下 咁又一日拿 然後就莫名覺得好抑鬱…
其實 英文程度要去到邊

先可以流暢應付日常生活需要
再chit chat幾句
認同
你唔會識到好深交既荷蘭文
Close既朋友全部都係外國人
如果訓得晏 係訓教又天黑 起身又天黑…成個人感覺真係好唔舒服…
auntie有講過, 有一次喺屋企煮飯嗰陣, 望望吓把刀突然有衝動用嚟桶自己...因為咁佢先意識到自己真係好有問題, 然後為咗“想睇住個仔大”, 先企起身諗辦法去解決個問題

而唔係好似另一個, 靠曬醫生比嗰啲抗抑鬱藥, 食完藥就瞓、瞓完就食藥, 完全冇諗過自己可以做啲乜嘢..不過佢老人家有屋有舖頭有老公養、又唔憂柴又唔憂米、又冇細路仔, 鍾意點抑鬱都得
除咗個Dean List, 佢的CV根本唔算係行乜嘢運
係London 住SHARE FLAT分分鐘衰過香港劏房, 至少香港劏房好聽啲都叫EN SUITE
除咗個Dean List, 佢的CV根本唔算係行乜嘢運
係London 住SHARE FLAT分分鐘衰過香港劏房, 至少香港劏房好聽啲都叫EN SUITE
可能要離開London 先有呢個價
佢應該係遇著個仆街roommate搞到抑鬱症仲嚴重咗

計返自己交嘅租,加埋council tax同水電其實都要千幾鎊,所以...唉,唔知講咩好,祝福佢家人
*荷蘭人
香港冬天係人地夏天夜晚
最凍幾日先係人地秋天
女仔大學生
點做倉呀?
我返機場嗰排, 返工就日落放工就日出....成個人感覺都好唔舒服
unhygienic shared bathroom
英國佬 shithole 係好撚柒烏糟
我老婆個friend都係大學生, 而家做緊bubble tea

要生存嘅, 乜叉都會做㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞