27歲移英女子了結生命

1001 回覆
708 Like 84 Dislike
其實佢唔揀Richmond 住起碼平200鎊…
我記得好興有個講法係英國睇醫生唔洗錢屌打香港,但明明你nhs要個個月強制供,唔理你有冇病,本質同醫保,德國公立醫保一樣要比錢
意識到自己有問題
主動諗方法解決問題
知易行難,auntie做到係好野

抗抑鬱藥就好似拐杖
拐杖可以幫你企起身
但最終行路要用自己對腳
藥可以暫時幫你個腦唔抑鬱
但都要去therapy/counseling學正面心態

RIP

其實如果一個人去,又唔善於交際,其實真係建議要群返香港人開始先(或者 at least 支那人以外嘅亞洲人),話就話香港人呃香港人,但好嘅仍然佔大多數

的確好多外向嘅人去到英國好快就識一堆 local 朋友日日落 pub ,然後就周圍講你去到英國要咁咁咁,behave like a brits,但其實內向嘅人根本無需要參考得太多,跟返自己想要嘅節奏就得,但最重要都係搵協助,我記得港僑協會係有心理諮詢,如果對英文無信心嘅人可以先搵佢哋
無錢真係諗清楚先好移
呢啲去出嚟呻嘅,唔係想知有幾多人同佢一樣但冇問題仲過得好好,你講呢啲只係比佢感覺自己更廢更垃圾

佢哋要嘅可能係一聲鼓勵,一聲安慰,或者少少建議去improve自己個狀況,唔係想睇其他人曬命
其實搵到自己既興趣,有精神寄託最緊要。
好多人習慣左香港生活,發覺黎到無晒朋友,就好似無晒野做咁。
鍾意睇波既,歐洲成日有波睇其實都幾爽
世柒老師:收左共產黨安家費度頸抹黑祖國
情緒點準備啊?
Master 都乞食科
https://www.hongkongers.org.uk/mental-peer-support

試下搵港僑協會傾下?

佢哋啲義工都係香港人
唔駛驚要用英文對住本地 psychologist
唔應該畫一條線
如果唔使打工
最低要可以表達自己需要
唔使fluent,單字都得
要聽得明
最重要係有不斷進步的心同技巧
具體啲就係睇美劇唔使睇字幕明大約意思
去到再練講果part

打工就睇行業
D人拎二,三線城市同香港比話外國生活平過香港,我唔知係刻意誤導定係等自己心好過d,除左德國特別柏林,其他發達國家一線大城市生活開支同香港差不多,甚至仲貴
世柒當然係一個表表者,但其他連登仔都有份

之後有個post 見過話揾唔到工,都俾人笑佢廢

呢啲悲劇其實係共業黎
師兄住邊頭?我都灰灰地,大家出黎傾下
flat sharing係inclusive喎
包晒council tax同水電上網
租細單位studio,計£700租
council tax band A £140
水 £30,電£80,上網join垃圾無限4G plan當埋寬頻£20,一個月都差唔多1000鎊,不過有自己地方呢一樣係無價

我一開始都有諗過room sharing
不過計計吓,廚廁同洗衣機share真係好大鑊
唔洗碗,比roommte食咗d嘢,半夜洗衫,痾到週圍都係,沖完涼唔執頭髮

是旦中一樣都想殺人
師兄住邊頭?我都灰灰地,大家出黎傾下
唔知留嚟有冇人睇/理

但真係冇必要再講到 走/留 喺必然最佳嘅選擇
走同留嘅都好想證明自己做啱決定
其實大家真係可以互相體諒大家心入面都好不安,可能好1516
連登鳩up 一句話大家俾人水咗離開/留低 好容易
但大家成年人,都係盡力做一個對自己最啱嘅決定

問心,你做錯決定有幾出奇啫
我哋人生點都做錯過一啲決定,點解要咁肯定一啲決定係啱,一啲決定係錯咁

就係依種非黑即白嘅論述,俾咗一啲無謂嘅壓力大家,去證明自己嘅決定有幾好
結果喺依度過得好辛苦嘅,又唔敢翻香港
咁我當離港嘅仆哂街,留喺香港嘅朋友又係咪真係好受呢(講緊啲真心朋友,唔係飲酒食飯攞威嗰啲朋友)

做人嘅嘢,如人飲水,冷暖自知
大家都係自己嘅地方,崗位努力生活/生存咪算
點解要係咁互相睇死、恥笑、猜度

希望世界各地self-identify為香港人嘅人平平安安
M到嗰幾日廁所一定係凶案現場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞