[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (14)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
不過提醒下
佢網上買top up付款有兩種方法
一係入信用卡資料付款, 一係就便利店付款
如果信用卡比錢, 我唔知會唔會需要OTP確認
即係一次性密碼, 但通常我地都係用數據卡
除非開否則漫遊收唔到SMS, 唔知會唔會因為咁而比唔到錢
咁便利店付款有無話去邊一間?
係咁就咁俾張圖佢睇就明我要增值?
我都唔知, 我淨係㩒過入去得2個圖示
一係信用卡, 一係便利店

不過啱啱我朋友都提我
錢唔多就whatsapp叫friend係香港幫手網上比錢都得
明白
其實張卡有無期限
e.g. 一年後我再去有無得就咁填值用, 唔洗再買過張?
你上佢官網有得睇埋邊間門市有無貨
我cap左圖你地睇睇
大致上都係信用卡就入資料
便利店比錢就揀舖頭同Gen個barcode比現金咁
最後會個email你話幾耐前比錢否則cancel
就算增值都係加得30日
Truemove H Travel Sim Asia 8日 6GB

AIS Sim2fly 8日 6GB

邊張好啲?
定其實兩張都差唔多?
Truemove一月尾前開送多啲GB數
其他都差唔多
睇你部電話收唔收到5G
我指一年後插返呢張卡到時填值
日版 docomo/softbank 機有機會瑣網. 除非完全unlock 版. 不過unlock 版都有機會唔識認一d 香港出嘅日本sim 卡. 你用嘅機屬於小眾野, 好難會話到你聽邊d 香港買嘅卡會得.

不過理論上 (當你係日版docomo 機), 你買COMST 5G 個張卡應該得 (睇頂置post), 因為張卡得日本有得賣, 唔係香港個d 漫遊卡黎. 如果你係日版softbank 機嘅話, 我諗你真係要係日本搵softbank 卡啦. 香港唔會買到唔係漫遊嘅softbank 卡.
人仔張7日卡係咪收咗皮十一月用佢用得好爽 依家已經搵唔返
包裝背面本身已經寫左限期
我個張係05/2023

即係下次又要上網寄黎hk
我仲有張無限未開
買咗張CLUB SIM, 有張貼紙話要實名登記
係咪可以唔使理佢
過期未
我都打算租呢隻
但頭幾日都會係北海道/二世古
想問下師兄北海道情況
揸車GPS/雪場大唔大機會load 空氣

之後日子最遠市區就係去河口湖, 應該唔使擔心
要有心理準備啲山區道路要load空氣
我宜家喺銀山溫泉0信號,連收都收唔到
北海道主要係去洞爺同美瑛係比較偏僻
大部分時間都收到,但一偏離國道你就預冇信號啦
咁冇啦

啱啱入晒#1推薦嗰兩部機既地圖睇
docomo嗰部我去既地方全中LTE
咁我試下docomo

唔該晒師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞