[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (14)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
想問係咪呢張就岩
呢個係Asia版 暫時做緊10GB
仲有隻Japan版 暫時做緊12GB
出面價錢應該一樣
巴打想問邊度買先唔會中伏
SoSIM 係 KDDI 網絡,所以 Android 都係要睇路。

BTW好搞笑佢話「推薦」KDDI,我追問咁我連 Softbank 得唔得佢話我可以試下,唔得就 KDDI,痴撚線
你意思係可以去 yodobashi 搵下有冇 softbank 嘅卡?
有冇ching 知中聯通“日本15日8GB上網卡$152“ vs “亞洲30日10GB上網卡$138“ 邊一款穩陣?
最平而好用, 係香港買到嘅, 一係TruemoveH 5G 10GB卡(行docomo), 一係自由鳥每日1GB (行softbank)

2張都唔係本地卡, 所以一定會有latency issue. 要最好嘅一定係日本買Comst 5G 卡 (yodobashi 有售, 不過近排香港人一出就掃走)
我諗香港無一個地方講日本上網卡, 會專業得過呢個post 同我個blog. 問店員嘅不如問呢度.

大部份香港人, 包括賣卡嘅人, 根本唔知日本用嘅4G/5G 頻道係同好多香港手機唔夾, 由其係"不是旗艦版"嘅android 機.
我意思係, 你係香港買張softbank 卡. 比如自由鳥. 你電話關係變左好大嘅限制, 你係無得揀.
我會係網店買, 好似 mypacemarket.com, datasimstore.com, 超譯網店, 或者逆風sim 網店.

我唔熟鴨寮街d 檔仔, 所以我唔知邊間叫穩陣.
好啦咁,本身想自駕遊開導航,唔想爆 ping。不過如果 Softbank 本地冇乜儲值卡賣都惟有自由鳥。Thanks anyway
封面大大隻英文字寫住
唔會咁都買錯啩
買咗兩張自由鳥
自己pixel 100kb
女友iphone 10mb
到底係setting問題,機問題定卡問題
你肯定部pixel真係收齊band?
2張卡試下調轉擺落2部機, 睇下有無分別.

如果都係pixel 100kb 的話, 即係pixel 有機會收唔齊band, 或者係部機同日本sim 卡唔夾. 早幾年係有試過有an 機係直頭用唔到日本sim 卡.

無辦法, 日本sim 卡係極度歧視唔係日版嘅android 機. 早幾年前已經係咁...
30日10GB新幹線途中無問題

同埋亞洲果張 可以喺澳門用 用淨就可以過大海用埋佢
謝謝🙏🏻
咁買10GB 抵玩啲,雖然淨係去8日🤣
唔該🙏🏻
自由鳥邊度寫1gb/day,我上官方好似都係寫500🤔🤔
官網條款有寫
^首500MB 4G數高速數據,其後網速上限為128Kbps (即日至2023年3月20日或之前使用外遊數據,可享雙倍高速數據,即每日1GB 4G數據)
https://www.birdie.com.hk/tbirdie/zh/travel-to/japan
,眼殘,唔該
有冇巴打用過 club sim 7日+2日果張? 好用嗎??

星期六買,今日已經收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞