[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (14)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
我星期一朝早訂,今日中午都收到。
我部pixel 6 用 comst 都係麻麻,係北海道上左飛機等飛係完全收唔到,頭先係秋葉原入左室內又係收唔到,之前用Hk Mobile未試過收唔到
美版?

星期六先訂,今日已經送到,想問23號先到日本,係咪前一日開卡都得?開卡步驟係點架?
我用iPhone,係咪都要set APN?
佢有日期比你揀,即開都得

https://wv.comst.jp/login.php
咁真係唔知咩原因
因為美日版收嘅5G一樣
用左幾日只係見過一次上5G,set用5G有時上唔到網,要set返只用4G同關機再開先上到
我都想問下用iPhone 嘅,洗唔洗安裝嗰個描述檔案?
查過, pixel 6 係無5G 嘅n79 band. Docomo 有用到呢個band.

所以我估點解4G 得, 5G 唔得.

Pixel 6係用唔到Docomo 5G.
邊部 Pixel?
用緊6a黎緊去日本
同一網絡
鍾意畀錢人賺咪買下面Asia版
咁仆街
6=6a
我日版5a都係冇n79
前排去左京都同鳥取買左呢張台仔esim,聲稱絕不限速
用落都唔算話太差,不過行IIJ係京阪神始終會限速,我用日版iphone 14 pro max
https://esim.djbcard.com/product/esim-japan-turbo/

關西機場

新大阪-京都中間既JR

城崎溫泉-鳥取中間既JR 應該係因為太鄉下所以收得差

鳥取站

神戶

大阪梅田
全程3日用左12GB
7pro
依家我買咗klook個e SIM
加完又係冇網
Iij係大阪會限速?
而家用左幾日,唔太滿意,又慢係metro好易斷
繁忙時間會架,京都再嚴重d,反而東京用就無乜野
而家先知iij會限速有d中伏
係地鐵站個網速好差又易斷
之後去名古屋,岡山希望會好d

地鐵 動物園站

近鐵 難波站

頂一日既sosim都ok,係有時會搵台去kddi上唔到
要au先得
關空
Thanks!
7pro都咁慢
睇黎可以放棄自由鳥

on running JR

normal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞