[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (14)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
東京機場應該冇,要出去yodabashi嗰啲到買
我用緊個30日version嘅其實信號比想像中好,去到啲比較偏僻嘅地方我個日本Wifi蛋Load 空氣但佢都有信號

上圖係坐緊新幹線係青森附近測嘅,但都幾肯定有FUP

True Move H近USJ
另外部垃圾紅米都食到docomo 5G
FUP 應該係1.5GB 一日

1.5GB後係仙台站嘅Speedtest
張COMST已經收到
想請教下巴打
之前有巴打POST過張卡一開始登記時要1日左右時間
即係話要後1日先用得
亦有巴打EMAIL問過係外地開通亦無話唔得 都係建議最好日本開
但係佢個開通步驟係要先Download佢個COMST APP
問題係佢個APP係要日本地區先可以Download
咁如果我想一到埗就有得用
係唔係唯有用VPN轉左日本地區Download個APP開左先
揀好到埗日子開通左先
咁到時就一落機Set好APN就有得用?

sorry 自膠
已開到
想問買依張咭寄香港大約要幾耐
係香港都開到?
開到, 先註冊再預設使用日期
日本Amazon買
12月28日order
1月3日送到
以我為例
卡有效期05/2023(背面有寫)
今日17/1/2023註冊
可揀18/1/2023~17/2/2023任何一日做開始
我20/1/2023到日本所以揀左呢日
咁10日就即係20/1/2023~30/1/2023

大約就係咁
所以15日開個樣野應該係戴頭盔叫人唔好太遲開咁解
高質po
開頭以為一定要15日所以唔敢買住,但又驚集運送唔切,amazon可以直送就快好多
你就好係Amazon 買到, keep 住無貨呀
我都係Yodobashi買唔到所以先咁啱見日馬有10GB最後一張好彩先買到, 我買個陣仲見有5GB同2GB買, 如果買唔到10GB我都會照買5GB/2GB, 因為呢張卡係速度反應值錢, 唔夠用可以再加錢買

香港買個啲卡都一百幾十蚊, 但同佢都無得比
我覺得值得買啦
我見宜家得返2G
反而想知係咪同香港嗰啲5G一樣用電量倒水咁快
照要啦
唔夠加錢買
佢個Top up 價錢唔過, 平過本身卡小小
起碼有卡用先
我之前問同一個問題俾人話我諗多咗,但大家都5G香港chur電到仆街日本會唔chur我係理解不能
因為我會帶隻Netgear M1去 share比4條友用
就算4G其實都可以好快
我本身都有諗過但5gb 同10gb 差果少少
買低gb 數好唔抵
再諗卡都無埋
joytel 係唔係伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞