[多圖多字] 獨遊5日仙台+大内宿休閑之旅

491 回覆
96 Like 8 Dislike
真係長知識 原來迪記都有呢d平雪boot
我呢個trip一次遇大雪,完全唔識應對,仲要出發前兩日天氣報告都無話會大雪
搞到我對普通波鞋濕曬
而家都係著columbia d防水行山鞋,防水又輕,平時出街著都得
聖誕去完都頂到細雪同濕嘅地下
大内宿

如果係由東京都搭鐵路出發去大内宿,有4種方法
同去會津若松其實一樣
1. JR新幹線去郡山 → JR磐越西線去會津若松 → 會津電鐵去湯野上溫泉駅
- 車程大概需時3 - 5小時
- 目標地點只為大内宿,建議08:54新幹線由上野開出,無縫銜接只需要3小時10分鐘就可以到達湯野上溫泉駅
- 希望到會津若松城行個圈,建議06:46新幹線由上野開出,會有100分鐘係會津若松自由時間
- 適合手持東北JR Pass / 從東北地區出發人士

2. 新宿JR特急列車去日光 / 鬼怒川 → 轉上去會津田島駅 → 會津電鐵去湯野上溫泉駅
- 完全唔建議,時間夾唔到,車程接近6小時但最早都要13:30先到湯野上溫泉駅

3. 淺草乘搭東武鐵路特急列車 → 會津田島駅 / 鬼怒川溫泉再轉上去會津田島駅 → 會津電鐵去湯野上溫泉駅
- 建議乘搭06:30班次,直通會津田島駅再接駁會津電鐵,車程需時3小時41分,否則就有排你搭
- 適合未有手持JR Pass人士
- 推薦買YUTTARI會津 東武FREE PASS (https://www.tobu.co.jp/tcn/ticket/aizu.html)

4. 新宿高速巴士去會津若松
- 約4小時
- 適合即日來回只玩大内宿 或 會在會津若松住宿人士

如果你地係由仙台、東北地區出發

1. JR新幹線去郡山 → JR磐越西線去會津若松 → 會津電鐵去湯野上溫泉駅
- 最快可以2小時39分鐘就去到湯野上溫泉駅
- 目標地點只為大内宿,建議09:25新幹線由仙台開出

2. 仙台 / 福島 / 郡山 高速巴士去會津若松
- 價錢平 + 時間唔算耐,最遠仙台去會津若松都只係¥3100 + 2個半鐘
- 班次合理,尤其福島/郡山來回會津若松最多,無需夾硬等JR
(https://www.aizubus.com/highway/ )

不過無論上述邊種方法,都要係「湯野上溫泉」再轉巴士上「大内宿」

大家見到上面交通方法會搭「會津電鐵」同「大内宿巴士」
呢兩樣JR Pass都係唔包

所以我行完鶴城返到會津若松駅,我第一時間係買個叫「大内宿共通割引きっぷ」嘅Pass (¥2200)
因為JR Pass係唔包會津電鐵架

大内宿共通割引きっぷ」包左(1) 4種組合嘅會津電鐵 & (2) 大内宿巴士來回
1. 西若松 → 湯野上温泉 → 會津田島 (單程)
2. 會津田島 → 湯野上温泉 → 西若松 (單程)
3. 西若松 - 湯野上温泉 (來回)
4. 會津田島 - 湯野上温泉 (來回)

係西若松駅、會津田島駅、會津若松駅觀光案内所等地方都可以買到
甚至可以車廂内直接向車長購買
詳情可以睇下面「大内宿共通割引きっぷ」官網
http://www.aizutetsudo.jp/ticket/%E7%8C%BF%E9%81%8A%E5%8F%B7/

鐵路 + 巴士timetable都可以係上面條link揾到,基本上鐵路同巴士都可以接駁到
不過大家留意冬天同非冬天班次會有少少分別

我就係會津若松駅裏面觀光案内所買「大内宿共通割引きっぷ」,好方便

我搭呢班得1卡車 好cute cute

「湯野上温泉駅」個設計都幾靚,呈現茅草屋特色

明明好細,但站内都仍然有土產埋

因為列車同巴士時間係銜接
一出站左手邊就會見到搭上「大内宿」嘅巴士

又有驚喜,開始落雪

「大内宿」位置比較高,所以巴士其實都一路揸上山
到達之後已經開始見到雪花紛飛

大家要好好記住呢個畫面,因為只此一次
之後就正式展開我極度狼狽之行

「大内宿」除左係三大茅草屋
更加係日本第3個被指定為「國家重要傳統建築物保存區」嘅宿場町
茅草屋保存得非常完整
吸引好多人冬天黎欣賞美景
樓主幾時去果邊唔係好大雪咩
留名睇東北 去過兩次真係好鐘意
我懷疑我同你會去同一個地方
LM
我地咪好有緣 不過我係月尾先去
我係2月14號上東北 個陣話話暴風雪喎
樓主幾時去果邊唔係好大雪咩
我係12月14號上東北 個陣話話暴風雪喎
唔係追牌子既迪卡儂咩都有齊
《三澤屋》

黎到大内宿食野,最出名一定係「大葱蕎麥麵」
9成餐廳都有提供...(其實個度無乜餐廳)

講到當地大葱蕎麥麵,就不得不數三澤屋呢間專食大葱蕎麥麵嘅佼佼者

「三澤屋」座位唔多,亦都同平時日本餐廳一樣唔會搭枱
所以等候時間都比較長
建議大家可以先去排隊攞籌,天氣凍就可以坐係暖爐邊取暖

我12點半到,大概等左半個鐘就入得
但我有朋友11月中去係等左個幾鐘

比大家望下menu先
基本上全部人都係揀圖片有條大葱嘅「高遠蕎麥」

對腳可以塞入去電暖桌下暖一暖,好爽啊

店員會係係你坐低後送上熱茶、漬物同一舊柿
柿甜得黎係爽

碗「高遠蕎麥」麵到左
只見一條大葱係入面,湯底係濃郁木魚湯底,上面鋪滿木魚碎同冰
無錯,碗蕎麥麵係凍食的

至於點樣食呢碗麵呢
雖然枱面有提供筷子,但既然比得你一條大葱,呢條大葱就係你進食嘅餐具!Follow me!

味道方面,蕎麥麵幾彈牙
湯底都好濃,唔會淡而無味
大葱你可以一路食麵一路咬葱,大葱辣味同攻鼻感都幾強
不過話大葱辣味同蕎麥麵係咪真係絕配,我又覺得兩者並唔係相輔相成
而且進食方式真心唔方便囉,好難撩麵

總括而言我會形容係有特色食物,好適合打卡用
反正大家黎到大内宿都無咩選擇,不妨一試

另外其實仲有一壺紅色壺裝住嘅煮麵水
有人話煮麵水會盛載住好多蕎麥麵烹煮過程中釋放嘅蕎麥營養,所以日本人都會飲埋
我飲左少少,好淡,但飲唔出啲乜

另外我仲叫左條「岩魚の甘辛」
表皮炸到好酥脆,醬汁係少少甜甜辣辣

魚肉我略嫌老左少少

但青椒不得了,係我食過數一數二甜嘅青椒,好好味

烤蒜頭都係,蒜味好香,但又好軟綿

食完行出黎已經有積雪
我月中去,希望順利
東北pass其實係咪包埋N'EX? 想去快閃一日仙台
我本身都想月中去 公司唔肯批我假
包呀!快閃都得 反正新幹線上去都係個幾鐘
我試過下午4點幾同個fd約食飯,即刻由山形搭車落大宮,食完飯尾班車返仙台訓
lm
支持東北遊記
佩服樓主冬天6點幾可以坐車
可能平時都習慣早起
巴打 想問下除左大內宿仲有邊到有得食大蔥蕎麥面?
google左好多版同轉keyword都搵唔到 間間都係大內宿
巴打識食
同埋冬天去日本唔早起唔夠時間用
近排都幾多人食呢個麵
用葱點食得哂成碗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞