[多圖多字] 獨遊5日仙台+大内宿休閑之旅

491 回覆
96 Like 8 Dislike
唔係啦🤣🤣🤣🤣我諗應該冇狐狸刺身掛
下 居然有你未去過嘅日本區域
豬軟骨烏冬真係伏黎
個烏冬難食到
仲未踏足過東北,四國同紀伊半島
話咁快離四國之旅就5年
牛舌迷LM
留名
Hi樓主…好似N年前喺山口縣撞過你…冇認錯人嘅話
Hi冇認錯呀 我好記得你㗎 高大靚仔溫暖紙巾男
我就仲未踏足過仙台對上嘅所有地方同北陸地區
屌 你記錯曬 我肥柒毒

仲記得睇你上個南美post嘅時候我喺敦賀, 咁啱而家睇到呢個post又係喺日本

不過已經過咗接近3年, 好彩而家叫一切正常返
又去日本 可唔可以帶埋我去
希望真係正常返啦 仲有好多地方想去
L個名先, 11月第一次去東北,路過仙台, 住咗兩日
但兩日都出咗去玩其他區

之後見到有 狐狸村, 又想再去, 不過要等下次秋天唔係嘅話, 應該好L臭
真係幾臭
但個場冬天落雪去好靚
係返酒店途中我先去攞左已經係網上買好嘅《JR 東北地區Pass》 (¥20000)
玩得東北地區而你又唔識揸車就一定要買JR Pass,抵到爛,平時單程東京上仙台都要成萬Yen

《東日本JR Pass新購買方法》

疫情前,如果要買東日本JR Pass就一定要經網上唔同渠道訂購,再乖乖地係營業時間内去counter排隊換實體飛

但其實近幾年JR Pass已經脫胎換骨,可以係特定指定席售票機自行領取,甚至即場係機度買啦!

真係好方便我呢啲鍾意夜晚落機又晨早出發,唔洗再就人地營業時間
搭車個陣都唔再需要show pass比職員睇,直接行入閘機就得

不過提提大家係Klook / Kkday買JR東日本Pass就暫時無得係售票機攞,只可以買完上JR網預約
定指定席
去到當地就去counter排隊取票 (as at 15.1.2023都仲係)
(不過係Klook / Kkday買JR西日本Pass可以係售票機攞)

我係上JR east官網買,再順便揀埋指定席
大家要認住唔係所有指定席售票機都可以買 / 攞Pass
要係印有右邊紅色Logo寫住”JR-EAST RAIL PASS”先得,通常車駅規模比較大先有

可以上下面個網睇下有咩駅可以做到,記得要係有“護照讀取器”先可以
因為部機係要Scan你本Passport
https://www.jreast.co.jp/tc/ticketwindow/?selectPass=eastT

程序唔算麻煩,如果你係好似我咁上網買定當地換:
1. 預先上網買,可以順便揀埋指定席
https://www.eki-net.com/zh-CHT/jreast-train-reservation/Top/Index?_ga=2.266579598.1445880079.1672207299-662369684.1672207003
2. 選擇取票日期同地點 (取票地點其實求其揀都得,試過揀仙台取但最後係濱松町都攞到)
3. 比QR code比你
4. 抵達當地揾特定指定席售票機
5. Click領取車票 (我自己選擇中文版) --> Scan QR code --> Scan Passport
6. 取票完成

我呢晚係住上野,方便我第朝起身就可以去搭新幹綫
求其Book左晚3百蚊就算

見時間都好夜,落去便利店買隻蛋補充下蛋白質就夠
2月中去 希望仲多雪
一樣,樓主下次去邊?
樓主會唔會拍youtube share旅行片?
拍片好辛苦
狐狸村我幾日都去咗
一落巴士嗰下啲雪融緊冼咗落地
多雪好狼狽
但冬天一個人去落雪地方, 我怕怕, 仲要走到去 山卡啦地方, 瓜咗無人知, 但冬天一定好靚
呢個區域我係未去過,本身2020年plan左去
4月中-5月去係最好最靚
我唔講多啦
唔會啦
疫情前曾經有幸參加過啲media trip親眼見過班youtuber真係好用心去拍
但拍片好需要時間,又要用好多心機去經營個channel
自問我電腦垃圾唔識剪片,加上我比較enjoy旅行成個過程,唔想因為要拍片而多左顧慮

同埋可以一邊係lihkg用文字share 一邊同大家吹下水個感覺都幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞