[多圖多字] 獨遊5日仙台+大内宿休閑之旅

491 回覆
96 Like 8 Dislike
咦 我冇呢個問題 用英文版
我1st name填Daiming
Last name填Chan
最後係出Chan Daiming
離開仙台

食完出返嚟都12:10pm
就拿拿聲去攞返行李,再喺便利店買多幾包薯片就入閘

我就搭12:31pm班次
大概2pm會落到東京

其實我可以再搭遲半個鐘嘅班次都得
但我想早啲落去上野幫老母喺藥妝店揾隻cc cream, 唔知做乜喺仙台間間藥妝鋪都搵唔到

途中經過福島縣,落雪嘅情況都好得勁

終於都落返嚟我最熟悉嘅上野

直接走入去阿美橫町啲藥妝舖揾,但都係揾唔到
但又無人答到我係咪停產左好耐...母親大人好失望

搵唔到就算,去東京站搭NEX入成田機場

以下係我12月中去嘅資訊,唔update的
(我都估唔到居然要2個月先完到個blog...呢排小弟自己太多野煩)
未出境之前,淨係得麥當勞附近有一兩間手信鋪開咗

出咗境之後, 都係得一間Akihabara賣手信
仲要排曬長龍嘅

喺九十幾號閘口附近都有間好細有少少手信賣嘅舖頭

嚟到登機閘口正式要同日本講byebye

回程我就搭PEY,雖然個位舒服少少,但真係唔抵換
如果唔係無曬Econ位都唔會搭

回程我食咗個咖哩海鮮飯
唔記得打開蓋影,不過幾濃味幾好食

日本高空望落去嘅夜景真係好靚
成個城市都閃閃發光
但當然衍生嘅問題就係光污染

日本...我地4月尾再見!
樓主岩岩打完我就趕到入返來追完
又係第一個睇到呢個牛舌之旅已經好想去了
但睇來要雪季個feel會正d,用來plan定下年差唔多了
落雪嘅東北地區真係好靚
Plan定啦瘋狂同牛牛打茄輪
講到搬酒店,如果善用黑貓就會好好多。

可以研究下 JR EAST 嘅觀光列車,反正買咗 pass。

青森比想象中荒蕪,可能弘前會旺啲,作為即日來回嘅根據地唔算交通方便,始終唔係新幹線站。而函館就真係好靚,3 日 2 夜好容易編。十二湖同五能線你可以研究下,去住一兩晚參加渡假村嘅行程都幾好
4月又去??
樓豬去邊??
係…4月又去
留返4月開估啦
仆街聽日去,大內宿溶雪溶到
Day 1: 成田落機>会津
Day 2: 大內宿+鶴ヶ城
Day 3: 只見線>山形
Day 4: 蔵王樹氷>山中湖
Day 5: 山中湖日出>返香港

希望落返一兩日雪
溶雲冼到pkching睇路
睇咗幾個天氣報告 會津都唔落 山形應該落
不過大內宿都有機會落嘅 山上面機會唔係細
俾我影到只見線當贏、樹冰睇fb好似收收地皮,只怪我呢張機票打針送,夾硬zip期,新年去咗,復活節又會去
真係落咗,跣到pk
嘩咁頻能
睇住個八月十五
但落咗雪真係會靚好多
早一日/遲一日爭好遠

唔揸車去只見線先攞命
諗住復活節後即刻去仙台
琴日睇fb見有個網有張相話仙台31/3 就盛開櫻花
但我上網睇明明係7/4
上問究竟邊個岩
似31/3嗰個係開花
7/4係滿開
明白
通常滿開7天 就會吹雪??
大概都差唔多
但好似你復活節去 滿開/吹雪都有可能
你記得臨出發前再睇定唔同賞花點個確實滿開時間再調節下行程
同一個城市唔同checkpoint都可以爭2-3日都得
好 希望唔好爭太遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞