[多圖多字] 獨遊5日仙台+大内宿休閑之旅

491 回覆
96 Like 8 Dislike

大概計一計條數係咁
我就冇計到買手信同shopping
好靚呀 超無敵
巴打你去個幾日大雪嗎?
咁撚抵
淨係去大內宿嗰日大雪咋
其他日子都係雪毛毛
最主要係機票我換miles啫,如果唔係就又要比多千幾二千 (所以我就將呢啲錢攞咗去shopping)
我miss 左仙台聖誕燈飾。。。從福𡷊返左東京澀谷過聖誕。
呢個蠔咖哩包當地名物來
請問樓主用邊張信用卡?細路無用開信用卡想知道邊張儲miles的好同息無咁高,謝謝
睇你想現金回贈定儲里數,2條唔同路,各有所長

而且唔同卡對你年薪/其他條件要求都唔同,我比較難介紹

講真嘅,如果你想了解多啲,坊間好多專門做信用卡介紹嘅網站,佢哋會列得比較清晰每張卡特點,睇下邊啲卡適合自己日消費模式、日常開支等,唔一定要強求儲里數

就算你有里數在手,都唔係想換就換到,要相關航空公司肯放位出嚟先有得同人搶下

至於息,你只要準時找卡數,基本上唔洗理會高定低
我都記得見人講過話係呢度名物
不過我係廣島宮島食過一樣炸咖哩蠔包,都係差唔多
東京燈飾都好夠靚啦
反而仙台嗰個變化唔大,我有一晚去左
我返到澀谷反而無乜點影。
多謝樓主好詳細呀,我都認真了解多d先
4月尾去東北,樓主推唔推薦去仙台+松島? 睇相又覺得好似冇咩特別咁
唔係樓主但推薦呀

淨係去食牛舌都好
同意
好撚正
你話松島海岸又真係冇咩特別 但冇去過真係可以去
東北靚景嘅話推薦田澤湖
6年前左右我比較過,簽同樣嘅簽賬額,現金回贈卡得到$1000左右,里數就夠東京來回。當年廉航來回東京未稅係講緊$500左右,之後我覺得其實我唔係好介意廉航唔一定國泰,同埋當年里數係會過期,後生仔邊有咁多錢使,所以頭也不回開始睇現金回贈卡。

依家啲卡回贈越回越多,同埋里數無限期,機票亦唔一樣咗價,條數要重新計過。不過建議如果差別唔大就現金回贈好啲,用幾多回幾多,唔好逼自己消費亦唔使逼自己旅行。錢係萬能,里數唔係。
去一次日本三景啦, 我第一次去搭JR有坐船,第二次去自駕

仙台去過好多次
第樓主再post 多D牛舌相你會想一去再去

兩年半去唔到日本,最掛住係仙台牛舌-司。
十一月去時食咗兩次
你係咪一個人去?
去咁遠 應該冇拎gip ?
純粹背囊加手提行李? 咁凍會唔會唔夠位放厚衫?
講真去仙台 9成都係去松島
但都聽講如果唔好天
其實你去完係完全冇乜感覺
好似冇一個制高點飽覽全景咁
所以祈求一定要好天藍天去
推推推 文字遊記配埋靚相勁有feel
我都唔多買野所以都驚買完迫自己買野咁
無知一問
仙台出名果d食店
係真係得牛舌畀你食
定都有其他選擇(如牛其他部位)
有啲有𡶐喱,腸仔之類,冇牛扒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞