[多圖多字] 獨遊5日仙台+大内宿休閑之旅

491 回覆
96 Like 8 Dislike
又要富士山下櫻花又要雪嘅我實在太貪心
試下安排個函館2日1夜先
Anyway 多謝巴打你呢個 post 嘅資料,好詳盡
我手上都有一張三月尾去程嘅機票諗緊去唔去 又係想要櫻花
你講到你冇回程機票咁

去啦,趁而家仲係叫少遊客,以後只會越來越多中國人。全國旅行支援3月尾就完,4月酒店會減㗎喇
Day 6

最後一日係仙台啦
好唔捨得,仲有好多地方未去

食完早餐我直接check out攞埋行李去仙台站寄存行李
費事完左上午行程仲要花時間為左行李走來走去

係仙台站旅客服務中心隔離就有coin locker,數量極多

行返出黎就正式上午行程
朝早我主要會行2個景點 - 「瑞鳳殿」、「仙台城址」

要行上面2個景點,最方便緊係搭我之前介紹過觀光巡迴巴士(盧葡兒仙台)
買完觀光巡迴巴士(盧葡兒仙台)1日乘車卷 (¥630)
就直接上第一班9:00,8:50已經好多係16號巴士站排緊隊

架車準時開出,外觀幾有特色

我推薦大家可以抽大半日比¥630就一次過去曬「瑞鳳殿」、「仙台城址」同「大崎八幡宮」

《瑞鳳殿》

搭大概10分鐘就要落車
巴士站係個山腳下,大家要沿呢條路慢慢行上去

越行越斜

行到分岔路口就跟住指示行左手個條路
呢條石板樓梯有62級,寓意當年伊達政宗統治時期嘅仙台藩石高62萬
我就無數到,因為小弟好虧已經喘緊氣

大家一路行石板樓梯嘅參道同時,都可以留意下兩旁嘅杉木
呢啲杉木巨大林立,樹齡已經超過380年
陽光透過杉木之間穿透係參道上,配合埋整個綠意,好有恬靜閑適之意

入「瑞鳳殿」就唔係免費架
行完樓梯就已經見到售票處

如果大家手持盧葡兒仙台Pass,就可以以優惠價¥460購買入場卷
否則就要比正價¥570

買完就正式入場

一正式踏入「瑞鳳殿」就會見到有塊參觀指南,寫左少少背景資料
但小弟睇唔明日文

等我都同大家介紹下少少「瑞鳳殿」背景先
「瑞鳳殿」係伊達政宗逝世後第二年,即係1637年而興建
目的係後人供奉伊達政宗嘅靈廟,擺放伊達政宗靈體,
「瑞鳳殿」係1931年被定為國寶,但可惜係之後戰爭中被燒毀
大家而家見到嘅「瑞鳳殿」係重建品

「瑞鳳殿」手水舍設計比較特別
水喉係設計到一條龍款式,並由龍口出水
我唔知有無咩特別意思,但套用華人傳統思想就會係體現個種霸氣同地位超然

呢個係「涅槃門」
已經可以見到成個設計比起平時京都個類寺廟顯得更為高貴同隆重

但我可以話比大家知,初代「瑞鳳殿」其實仲浮誇
初初建造時係木造建築,並以黃金作為裝飾...係黃金啊!!!
不過後來燒毀後要民眾集資,自然經費有限同不得過分奢華
重建品就改為用水泥整,原先係黃金部分就改為黃銅

相傳伊達政宗個遺體埋藏係地下好深位置,所以當年「瑞鳳殿」被燒毀並無波及到遺體
而後世亦不斷對墓所遺骨進行挖掘,並利用科技技術不斷還原遺體面貌

日本人會視去世豐功偉人為神一樣,認為偉人死後會化為神,鎮守當地
所以好多日本人都會參拜自己當地偉人

行多幾步樓梯就會到「瑞鳳殿」

跨過呢度門

我第一樣見到就係「瑞鳳殿」比一塊膠幕擋住!!!
然後膠幕上面寫住「瑞鳳殿」修復緊...

頂 反曬白眼
早知連個¥460都慳返啦

整個施工時間由31/10/2022 - 30/3/2023
係呢段期間去嘅朋友們就自己考慮下

期間我又見到同龍有關嘅野
我上網check左幾次都唔係太揾到伊達政宗同龍之間有咩關聯
有無朋友仔可以話我知

行返出去會見到呢度門,你一旦出左去就代表離場
出面area係唔洗比錢都可以行
不過係呢個比較清靜、莊嚴同傳統地方,硬係覺得有個自動門好格格不入...

跟住指示向「感仙殿」同「善應殿」行去

見到呢條參道行上去就會係「感仙殿」同「善應殿」
而「感仙殿」同「善應殿」其實就係伊達家第二代同第三代藩主墓所

確實好多人行完「瑞鳳殿」就已經會唔去其他位
名氣本身已經差好多遠
問你第二代同第三代藩主係乜水,無研究開都唔會知,分分鐘可能連伊達政宗都唔知係乜水

除左第二代墓所「感仙殿」同第三代墓所「善應殿」

呢度仲有第9代藩主之墓

同埋第11代藩主伉儷之墓

兜左個圈九正式落山

岩岩先講完覺得自動門格格不入
我見到呢堆樓梯就忽然好想呢度整條扶手電梯...

沿路行返落去,去返車站等下一班巴士前往仙台城跡
下一班巴士嘅設計係啡黃色
巴打我暫定嗰日八戶返仙台,預下午一點半到仙台先去呢三個景點,會唔會太夜?
如果你想搭呢㗎觀光巴士行晒三個景點就應該好勉強可以

第一張係假日,第二張係平日時間表

當你每個鐘一個景點
假日搭1340/1400 or 平日搭1400
你應該可以搭到最尾一班係仙台城跡去大崎八幡宮,但走嗰陣就要搭local巴士返仙台站
如果係咁可能skip大崎八幡宮,因為想預多D時間喺仙台車站食晩飯同附近行,再睇埋巴打你個遊雞先
老實講 我都覺得可以skip
反而另外兩個對遊客來講象徵意義會更大

你點幾去到仙台 可以先食少少嘢
兩點幾就開始搭車行嗰兩個景點
黃昏返到仙台商店街商場行吓,唔想食飯排太耐隊就可以早啲食,深夜肚餓就喺商店街有間出名中華拉麵舖食拉麵
唔該巴打
我都諗住5至6點衝善治郎
希望少d人
夜晚再搵拉麵食
仆街瑞鳳殿同伊達政宗像兩大景點都整修緊
笑死
如果去到真係灰到一個點
上次去彥根城都整緊
無奈
1月尾去完仙台
5點幾去善治郎排咗半個鐘左右
第一日求其搵咗間叫武屋食堂
有個炸雞+魚生飯+大大碗豚汁都係11xx yen
超抵食~
5點幾都排半個鐘都少癲
仙台站附近除牛舌通仲有冇其他分店
有呀 係名掛丁商店街門口就有一間
我都係去嗰間食㗎
…….唔好笑我 我個日係真係覺得好黑
去完仙台+山形無耐~
個朝市好細,不過生蠔係好正

去咗睇大觀音,雖然香港都有
但仙台果加埋街景+雪景好似p上去咁,
影相幾正

狐狸村因為個勁煩交通,最後放棄咗

去神社諗住買藍色達摩,原來係無既,唔知係咪新年先有
呢間排到後樓梯,又睇唔到入面有幾多位座,於是我又返咗牛舌通排
巴打 想問下 如果想買巴士張來回卷 係咪要白山/藏王白石嘅JR站入面買?
師兄知唔知3月中青森同銀山溫泉雪況係點?
唔係呀
直接係巴士上面買
過往幾年 3月中 2邊都有雪落 應該唔洗擔心
銀山有積雪機會都大
屬落雪尾季
唔該哂 巴打
嚟緊3月中會去仙台 + 銀山溫泉
應該都會參考你嘅行程
其實租車3日都係$1000多啲,2-3個人份唔係好貴啫,搭車都呢個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞