[多圖多字] 獨遊5日仙台+大内宿休閑之旅

491 回覆
96 Like 8 Dislike
巴打請問 司 多唔多牛以外嘅選擇?
因為旅伴唔食牛,成個仙台食牛脷都係牛專門店
冇呀只有牛舌(腸仔,咖哩,stew,tsukun都係牛舌做的)
司 主食方面都係牛為主,唔係牛嘅都係一啲伴菜
應該話基本上牛舌專門店都冇乜唔係牛嘅主食

或者你可以試吓呢間
撰利久Sen Rikyu
https://maps.app.goo.gl/AYkN9EUkqUkMssZE8?g_st=ic
佢係利久旗下一間主打多樣式嘅餐廳
有牛舌set 魚生飯 刺身壽司 炸物
始終利久出品,牛舌都係有一定質素,但其他嘢食就唔敢包啦,都叫做可以同時滿足到你哋

我喺商店街附近都有見過唔少餐廳係乜都有得食,但我就冇咩推介亦都冇乜為意叫咩名呀
準備4月去仙台hea四日
Same 期待!
知唔知氣溫大約點?
《AER(アエル) 展望テラス (AER大樓展望台)》

我係超中意睇夜景嘅人,每去一個新城市都會盡量睇下有無展望台
係仙台站隔離有座樓高31層商業大廈「AER大樓」,係正31樓就已經有個免費展望台

展望台分東西兩邊,望唔同景色

係仙台算係非常高大廈,景色都算好開陽
美中不足係玻璃反光
但免費野就唔好挑剔啦

個展望台人流好少,今晚都只有見到1對男女同男男couple係上面

大家見到仙台其實真係唔落後,好多商場,人流又多
所以千祈唔好再覺得係落後地方啊

仙台站《牛たん通》(牛舌通)

一開波有介紹過仙台站内有條街叫「牛たん通」(牛舌通)
顧名思義就有好多賣牛舌餐廳進駐
Total有6間牛舌餐廳,當中包括4小強,仲有4間壽司舖

大概夜晚8點鐘
善治郎門口都仲排曬長龍,而且本地人都多
反而喜助同伊達就無人

呢度有間仙令鮨
係仙台車站都幾熱門立食壽司店
想食乜就同師傅直接order

如果唔想立食,就可以落地下個層有得坐
《ずんだ茶寮》枝豆奶昔、枝豆麻糬

除左牛舌同海鮮,講到仙台代表性食物之一就不得不提枝豆
平時我地食枝豆都係喺日式餐廳度食到鹽味枝豆
但係仙台就唔同,可以見到枝豆奶昔、枝豆麻糬、枝豆仙貝、枝豆雪糕同枝豆鯛魚燒等
當地人會用枝豆製作各式各樣甜品同野飲

一場黎到緊係要試下枝豆奶昔

係仙台站牛舌通出面有間叫「ずんだ茶寮」專門買枝豆甜品/奶昔
係仙台站都有幾間分店

細杯裝枝豆奶昔 ¥330,同M記大橙汁差唔多size

飲落口感好綿,奶味好重,反而唔算好飲到枝豆味
枝豆係完全打成泥同奶溝埋,唔會食到一粒粒感覺
真係幾易入口

另外鋪頭入面都好多枝豆製甜品,好似枝豆麻糬都可以買返香港做手信
我自己都買左盒5個裝同12個裝
呢隻個餡反而保留少少枝豆碎粒口感,好似食緊花生糯米糍咁,又唔會太甜
最緊要真係仙台獨有,唔會係公廁手信

晚晚都落雪 好凍啊!!

臨返酒店前就緊係要買宵夜啦
12月唔係唔食士多啤梨啊嘛

但發覺食生果係唔夠飽,都係走返落去酒店餐廳食返碗Dormy Inn拉麵
橫掂酒店送,不吃白不吃
味道其實都正常架,好過食公仔麵多多聲
(建議加胡椒粉,層次更豐富)

食完野,又夠鐘做靜香
見過立食壽司都要排隊
巴打有冇覺得仙台好似沉寂左。

我去過仙台4-5次。春夏秋都去過,今次冬天同開關後去覺得市面好似靜咗亦有唔少吉舖。

另外係有晚自己行左去國分町紅燈區個邊有間bar 裡面有3隻兔女郎招曬手。可惜我唔識日文。
想問下呢間使唔使提前bk位定就咁walk in

因為小弟黎緊上仙台3日2夜
就咁walk-in 人多就排隊等位呀
我又唔覺沉寂左好多嘅
但好似無乜進步 好多野都停留不前咁 俾唔返個繁華大城市感覺俾我
LM
Day 4

一早起身去松屋食個早餐先

原來松屋而家變左叫號自己取餐,同以前買完飛就交比店員唔同曬
真係太耐無去日本

朝早仙台站附近反而比較冷清
可能係平日,個個都一早去曬返工

《宮城蔵王キツネ村 (宮城蔵王狐狸村)》

今日係我呢個旅程第2重頭戲 (第1係大内宿)
就係去位於白石市「宮城藏王狐狸村」

「宮城藏王狐狸村」係一個狐狸養殖場,裏面飼養左超過100隻狐狸
當中包括稀有銀狐、青狐、白金狐、北極狐等

要去狐狸村交通唔算好方便,基本上都係得3種方法
1. 新幹線白石藏王站 轉巴士/的士
2. JR白石站轉巴士/的士

白石藏王站 / 白石站 巴士單程:8000 / 700 Yen
白石藏王站 / 白石站 巴士來回:1500 / 1300 Yen
白石站單程的士:約 4600 Yen

要留意,一日只得2班巴士來回
而且唔係日日有巴士,大家要上狐狸村官網/巴士官網定期望下
好似2022年11月起就逢星期五、六、日、一及公眾假期營運
http://takeyakoutu.jp/assets/miyagizao20221101.pdf (暫時呢個最update)

基本上就預你一係上午或者下午環節去
狐狸村好細,真心玩唔到4個幾鐘,仲要個度係無餐廳
雖然10:42-12:05 / 13:42-15:10確實有少少趕,但都夠嘅

白石藏王站係一個細新幹線站,唔多班次會停站
白石藏王站最接近10:10 / 13:10 新幹線班次
仙台出發:09:00 - 09:14 / 12:23 - 12:37
福島出發:09:39 - 09:50 / 12:05 - 12:16
要轉巴士就西口一出就會見到巴士站

白石站最接近10:14 / 13:14 JR班次
仙台出發:09:02 - 09:49 or 09:26 - 10:13 / 12:20 - 13:08
福島出發:09:34 - 10:08 / 12:39 - 13:12
要轉巴士就一出閘右手邊有天橋過對面,一落橋停車場就係巴士站

巴士同鐵路接駁上都算好順
係個別time-slot可能等耐少少
而且通常特意去某偏遠景點嘅巴士都會稍稍等埋列車班次,delay幾分鐘都會等

我自己選擇左由仙台09:26出發去白石站,滿心歡喜10:13落車過對面就有巴士
結果比大家望下我最後搭咩

係的士啊 頂!!!!
大家都知係日本搭的士係好貴好貴好貴
成程每跳1次表,我個心就遭受重擊

事緣係架列車無啦啦有少少故障,有度門閂唔到,搞左一陣先搞到
結果就係我遲左成12分鐘去到白石站,然後再係停車場奢望左幾分鐘
最後死死地氣去搭的士

雖然沿途雪景真係好靚,但我眼神都係停唔到望住咪表
窮J真係窮J

臨去到狐狸村前路口終於趕上巴士,跟住係後面行

如果大家搭巴士,落車後就要行多幾步

我就係正門口落,盛為¥4600

周圍都白茫茫一遍,好靚好浪漫
好有冬天感覺

《宮城蔵王キツネ村 (宮城蔵王狐狸村)》續

由呢個門口行入去推開門就已經係比入場費
入場費 ¥1000

職員都會同大家簡單講下要注意事項
1. 除非係抱狐狸活動,否則不可伸出手指,一定會被咬
2. 所有身旁吊飾都要收埋,包括背囊帶或其他會條條fing嘅野
3. 唔好亂踎低
4. 唔可以胡亂喂食
5. 唔好係狐狸面前摷自己袋
6. 唔好近距離影狐狸 + 攝影時唔可以有快門聲
其實仲有其他,不過大致上我覺得要留意係以上呢幾點

入場後已經會見到有籠困住幾隻狐狸,都係準備之後「抱狐狸活動」之用

大家記得唔好錯過呢個「抱狐狸活動」¥600
可以親手抱下狐狸,接觸下
每日有兩節 11:00 同 14:00

基本上一落巴士入場就可以去排定隊參加「抱狐狸活動」 ¥600

大家企係張相視覺位置按指示排隊就得
會順便收錢,只收現金

到安排你正式體驗前會帶人埋座,亦要求上身披上熒光黃外套同下身披上橙色外套

會有工作人員教大家點抱
但信我,教完到你自己當刻抱都仍然會好亂

至於你會抱邊隻狐狸就全憑運氣啦
我就好好彩抱到我最鍾意最想抱嘅啡色狐狸

想講狐狸好大隻,我個隻會不斷郁黎郁去
我懦夫仔驚到爆,完全驚到唔識做表情,成個阿儀咁目無表情

好幾次都要職員幫我手安撫狐狸
連position都轉埋就知狐狸郁得幾多

職員會用你提供嘅手機瘋狂幫你影相,角度個啲就唔好奢求啦
但前前後後都影左18幅

狐狸毛手感硬硬地,硬過貓狗
但瘦瘦地無乜肉,好易摸到肌肉同骨
同埋狐狸有浸動物味,我唔識點形容,羶定騷味?

「抱狐狸活動」大概歷時15分鐘
如果你要趕巴士返落白石市就代表你得返大概9個字時間周圍行

行到入飼養場就係更加自由嘅地方
成大片地周圍都係狐狸走來走去,我都比個數量嚇親

裏面真係各式各樣狐狸都有

反而我越睇越鍾意呢種黑色狐狸,好型好有神秘感

呢度啲狐狸係絕對唔怕人
你有你行,佢有佢自己訓教

你反而仲要讓路比班狐狸小主

中途見到有2隻狐狸打交,好激烈
打打下其中1隻突然唔郁,而勝者反而係度哀嚎,唔知咩事

裏面有個神社,係雪景陪襯下好有feel

開頭咪同大家講左少少注意事項
其中1樣係唔好有條條fing野,免得有狐狸咬,大家唔好忽視
因為我已經深受其害

我本身入場有收埋背囊帶,但後尾除低係背囊内攞水飲後唔記得再收埋
結果同比隻狐狸咬住我背囊,糾纏左幾分鐘先趁狐狸鬆口我即刻閃
隻狐狸一路咬一路想拉我走...嚇死我
有2個韓妹仲話叫我打走隻狐狸 cls

有狐狸咬人地條鞋帶添...比大家參考下

呢2隻狐狸叫得好大聲,好似合唱咁

比多幾張狐狸相大家

冬天去狐狸村真係一絕
先唔好講狐狸,齋講景已經無得輸

差唔多夠鐘搭巴士,8成場内人士都會自動自覺離開場地
如果你見到突然無曬人,你要小心啦

離開狐狸村前會路過村内手信店
裏面好多狐狸公仔或同狐狸有關周邊商品

店内寫明不准拍攝,大家唔好亂黎
我係問准左店員先允許影1幅環境圖,但對住商品影都係唔可以

等到巴士到大家就上車
正常去程如果你搭巴士買左來回卷,上車就直接比車票車長就得
但如果好似我呢啲黑仔王唔係搭巴士上,就上車直接同車長講你邊個站落同比cash

巴士同返仙台嘅新幹線接駁唔太好
係白石藏王站都要等接近成粒鐘先有車返仙台
(白石站唔洗等太耐,但本身程車就搭得耐好多)

白石市整體都係住宅區為主,算係三線城市
我計過如果坐新幹線去白石藏王站搭下午果班巴士
前後加埋可以慳返半個鐘轉車時間
蔵王狐狸村交通意外地麻煩明明咁出名
抱狐狸活動個幾張望落好似狗場咁擺係個咁細嘅籠到
啲狐狸好得意但都有啲恐怖
樓主去狐狸村落雪好有feel,我1月中去嗰日融緊雪
仲要落巴士嗰下因為啲雪太冼搞成個人仆街

狐狸村
其實佐賀嗰邊99島仲靚 又有幾個展望台可以一覽無際
我前幾日望都覺 不過唔知點解名氣松島大咁多
吹出嚟
嘩 你呢隻狐狸好大隻 好似狗
雖然我鍾意去日本旅行 但日本好多景點真係名大於實
補多幾幅狐狸村相先

《こうや》

返到仙台本身想食拉麵,但人懶唔想行去商店街住
結果就係「牛舌通」揾左間壽司店「こうや」

Sorry我唔記得左影menu
不過大家都可以上官網睇 https://sushikouya.com/osushi/

我叫左「政宗」set ¥3500
12舊壽司 + 麵豉湯

麵豉湯好大碗,葱味都強,不過就無用咩海鮮去熬
壽司方面我記得大部分都係正正常常,唔算好有驚喜
大托羅稍稍有筋,海膽無腥味,鰻魚汁個人覺得鹹左少少
赤身反而唔錯,魚味重亦有輕微酸味
貝類爽口的
壽司醋味都足夠

「こうや」係仙台有幾間分店
如果大家真係諗唔到食乜咪求方便都可以試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞