[多圖多字] 獨遊5日仙台+大内宿休閑之旅

491 回覆
96 Like 8 Dislike
你可以睇下熱菇有條片介紹八食中心
幾正
睇咗呀
兩年前大阪 andy都有拍過
我漏左食埋蘋果批先走
https://www.booking.com/Share-Trvuth

我之前住呢間, 貪佢近JR
巴士有冇去果個館鼻岸壁朝市
有frd推介
冇去

睇相唔錯
20分鐘車程可以接受

但要好早起身
個漁市場好正
多謝分享
條女已經揀左
小弟負責比錢
咁佢揀左就得啦, 唔使煩搵酒店
想問下樓主呢
我都係會仙台幾日 全程住仙台 會買east jr pass
中間有一日會上去一關市睇嚴美溪同猊鼻溪
當然東京去仙台當然會預約定指定席
但係仙台上一關市 其實新幹線坐得半個鐘
因為又唔知幾點起身
我到時有冇得walk-in搭架?
同埋我有pass 搭jr東北本線同仙石線係咪都免費??
謝謝
仙石線 東北本線 免費

如果你唔肯定要搭嘅班次,你可以到時搭自由席,即係自己搵位,有吉位你就可以坐
每架新幹線都會有幾卡車廂係自由席,你到時望一望啲水牌,再去返相對應嘅車卡門口排隊就得
明白 咁坐得幾個字 可能唔book了 冇咪企下
Btw 東京住邊間300咁平??
我見全都500左右最平
你去東北就早d起身啦
d車唔多 景點又早收
唔係都係浪費時間
而家jr pass換飛好易 唔駛下下去counter
はやぶさ号 係全車指定席 一定要事先劃位
我其實都唔係晏起身嘅
我諗每日8點左右掛
係咪建議去日本前 諗定每一日坐幾點嘅新幹線嘅來回程
一到步就拎哂十幾張車票咁??
我會咁建議 始終一個鐘頭一班冇位就好煩
萬一搭唔到某一班
有冇得即刻預約一個鐘之後嘅新幹線?
可以 不過最好先去退飛
明白 架車開走左 張飛都可以退? 換下一班
Yes 放返個位俾後邊站嘅人坐
《馬の背》

食完魚生飯就正式開始今日去景點啦

好多時去完鹽釜漁市場,大部分人都會直接順路殺去松島
不過我就係中間加插左個真係無乜人知嘅地方 - 「馬の背」

講到松島灣,可能大家都會諗到平時松島海岸搭下遊覽船,望下唔同細島
而我去嘅「馬の背」其實係松島灣本島山邊一處突出嘅延伸部分
經歷過好長時間海潮侵蝕而成嘅天然棧橋
亦因為形狀幼長且稍稍高低起伏比人感覺似馬背而被命名為「馬の背」

要去「馬の背」首先就要搭JR去「陸前浜田駅」,同東鹽釜駅 & 松島海岸駅都係同處仙石線
由仙台出發都只係大概30分鐘
所以我都好建議大家同一日去曬「鹽釜漁市場」、「馬の背」、「松島海岸」

「陸前浜田駅」係個無人車站

一出車站望向左前方你會見到有間旅館
旅館右邊有條小路一路向上行就得

真心,一路都係上斜,需要少少腳骨力,

沿途景色我又唔覺得好靚
太多樹木遮蓋視線,只可以隱約望下個海岸

沿途有間餐廳叫「田里津庵」
好唔好食我就唔知啦,但就一定好景
好似話啲座位全部都面向海

大概行左15分鐘就會到有個觀景台 - 「瑞鳳之丘」
但其實都係一大遍樹木遮擋曬

所以我都無咩點停下腳步,繼續向「馬の背」前進

當大家見到呢個位就代表終點在望

係呢兩個牌隔離有條小路向下落去
唔洗猶豫,直接落去

不過真係要小心,有一小段好斜

見到指示牌就跟住個方向行

行到盡頭就會見到「馬の背」

可惜今日天色唔係好好,面向「馬の背」個邊超多雲又背光

話比大家知...其實我起初唔敢行過去,想打退堂鼓
後來見到有幾個日本啊婆由「馬の背」行返過黎同我講好易行 小心啲就得
搞到我自己都覺得有羞恥心
硬住頭皮慢慢行

其實係開頭個幾步特別窄,過左之後都好順利

行出去「馬の背」就可以睇到「松島灣」260個島中其中幾個
例如箕輪島、かぶと島、在城島、都島等

天色好陣會應該會靚,可以遠望到好多島嶼

因為少人,「馬の背」反而比我一種神秘同休閑感覺

轉身走個陣另一個就反而無咩雲,真係吹脹

行到見返呢個牌,我就向隔離小路一路行
行到適當位置大家就會可以見到「馬の背」全景

返到上大路後,大家可以沿路折返,或者繼續向前行都可以
其實本身我係打算繼續向前行,然後沿住海邊馬路行去松島海岸
點知落到山見到馬路先發現原來不設行人道...
唯有死死地氣穿過左手邊隧道返陸前浜田駅

如果大家去「馬の背」,我個人比較推介下午黎,等太陽升到去另一邊就減少背光影響
《松島海岸》

搭一個站就到「松島海岸駅」

之前都有講過,「松島灣」有260個大大小小島嶼而聞名
亦都係日本三景之一 (其餘兩景係天橋立同宮島大鳥居)
係仙台地區最出名景點

黎得松島海岸有3樣野大部分都會做
1. 乘坐觀光船
2. 福浦橋打卡
3. 白衣観音展望台飽覽松島海岸全景

大概了解過松島海岸地理位置後,我就由右至左開始行
先去雄島

雄島一向被視作係個神聖之地,樹立好多供養紀念碑
呢啲當年僧侶修行嘅岩窟

連接雄島嘅渡月橋

穿過呢個好矮岩穴

係妙覚庵跡呢個位睇風景其實唔差

行返出去就慢慢行去搭觀光船
大家要預留返時間,雄島去觀光船碼頭都要行10分鐘

行到碼頭即刻遊客上身,打個卡先

要坐觀光船,係松島海岸駅一出已經有得買飛,盛為¥1000
每小時1班船
無限你要搭邊一班,全日其中一班就得
如果大家未決定搭唔搭可以唔買住,因為沿途都有好多點可以買船飛,碼頭都有

我坐呢款觀光船就兩層
如果想坐上層就要比多¥600
小弟就無上去啦

大家記得記得記得,一定要坐右手邊
因為大部分島嶼 / 有介紹嘅島嶼都係右手邊
但我on9坐左手邊,每次開咪介紹島嶼我都只可以離遠望 = 嘥氣

比大家睇下個路線,到時大家坐船就自己對返咩島
小弟記性真係差左好多,好多島我望返相都對唔返係咩

我其實講唔出坐觀光船係咩感覺
因為齋望島嶼其實又唔係話好震撼,隔住塊玻璃又唔係真係睇得咁清
尤其越坐得耐,船身玻璃就越多塵就越朦

所以不過價錢就唔算貴,如果大家坐右手邊應該感覺會好好多
《Pensee 咖喱蠔炸麵包》

落船後有少少肚餓
走去對面有間「Pensee」專賣炸麵包

我叫左個「咖喱炸麵包」¥300

麵包外皮好酥脆好金黃,而且唔會過厚好似韓式熱狗個種表皮厚過豬皮
裏面有兩隻蠔同咖喱汁,咖喱汁裏面又有紅蘿蔔同薯仔
咖喱味好突出好香,唔算好傳統日式咖喱個種甜,反而少少似港式
蠔就因為咖喱味太重,就唔太食到蠔味,但本身size都好大隻

如果大家少少餓,可以試下呢個
好似得松島分店先有,其他分店得普通麵包
有無計埋單幾錢
我22年12月20出發至23年1月12日返港。東京,福𡷊會津。秋田,山形。宮城。

貼相算。唔係幾識講嘢。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞