[多圖多字] 獨遊5日仙台+大内宿休閑之旅

491 回覆
96 Like 8 Dislike
樓主
上官網買東北pass
係咪先揀“購買周遊券”
買完再喺個網揀“預約指定席”
去到先用機拎車飛?
無錯!完全正確
不過你買Pass入自己名個陣中間唔好留空格
SIU MING SIUMING

之後你所有pass + 指定席都係同一個qr code攞
連鎖餐廳黎講 佢真係無得輸
見到層油已經又想食
巴打你邊張卡俾到錢?
我睇d人講visa master都俾唔到?
我用AE呀,JCB我都confirm係可以
佢個系統suppose Visa同Master都支援,但我都有試過用左張Visa都係唔得
thanks
另外想問
張pass包nex
係咪如果我旅程第二三日先用張pass
第一日落機都係乖乖地買張nex搭出市區?
係 同埋睇你住邊

如果你住上野池袋 想搭靚少少嘅鐵路,搭Skyliner會方便同平啲,時間仲快啲

如果你住新宿涉谷東京站就買NEX

你book左邊?
6月去9日
過埋年就買機票book酒店
東京會住東京站
暫時睇中remm/大和魯內京橋
上東北就青森--弦前--八戶--仙台咁走
第一次上去
如果你住東京站 NEX / 巴士 都得
巴士仲要平好多
nex依家4000yen來回都ok喇
以前3000yen一程都係咁搭
JR pass 得連續5日用
你真係要安排好啲時間
謝巴打
都係去d大路景點
可能八戶會stay多晚
因為鍾意食海鮮
果個八食中心好似幾吸引
同搭巴士去奧入瀨都近小小
個4000yen來回真係好抵
尤其以前會落橫濱嗰邊正到爆
你個遊雞好吸引
我喺仙台預一日玩
都諗緊去咩地方
一日唔好太貪心
市內揀幾個 / 松島 / 狐狸村 3選2應該都全日爆曬了
巴士仲有人幫手上行理
以前1000Yen真係無敵
而家要1300Yen都抵
《Dormy Inn仙台站前》

我係仙台total4晚都係住「Dormy Inn仙台站前」
仲要比我捕到特價唔洗4百蚊一晚,仲平過Apa
酒店位置都算近仙台站,大概步行5-7分鐘,行去商店街都只係2-3分鐘

不過房間就無浴缸,不過唔緊要
Dormy Inn一向最出名都係自設溫泉同夜晚有免費拉麵宵夜,所以一向都好深得我心

仲要有免費洗衣機...好適合將我個條比雪整污糟曬嘅牛仔褲還完靚靚

而且浸完溫泉,夜晚有cheap cheap雪條,朝早有乳酸飲品送

攤係床睇新聞,原來當日北陸、新瀉、山形同福島西邊地區積雪量冠絕全日本
而大内宿個邊又一向係大雪地區,難怪今日狼狽到咁

夜晚流流長無野做,上去浸下溫泉扮下靜香
Day 3

早晨啊 仙台

鹽釜水產物仲卸市場 (鹽釜漁市場)

要數東北地區美食,每個地方都總有自己特色食物
但唯獨有一個系列係共通地一流,就係海鮮

東北地區大部分城市都有自己漁市場
由於靠海,係漁市場可以試到新鮮海鮮

係仙台相對規模比較大嘅漁市場就係位於鹽釜嘅「鹽釜水產物仲卸市場」
想去漁市場就要搭JR去「東鹽釜站」,係仙台站搭大概4-5個字就會到,再步行10-15分鐘

係東鹽釜站一出見到個T字路口就轉左一直行

行到你見到頭頂有個牌指住鹽釜漁市場就係前面個燈口位轉右入去一直行

無幾耐你就會見到「鹽釜水產物仲卸市場」

行到入去你會覺得好似街市咁,非常樸素,但又好有市場味
唔會好似築地市場同黑潮市場咁重商業味

係「鹽釜漁市場」最出名就係可以玩DIY魚生丼飯
市場内好多鋪頭都有賣已經切好/處理好一份份魚生
之後再去6號區域有檔買定食鋪頭買一碗白飯自己砌魚生丼飯
(右上角就係6號區域)

比大家望下有咩選擇先
好似平常三文魚、吞拿魚、海膽、三文魚籽、蝦、帶子幾乎檔檔都有
而且好似白子都有 (鱈魚精囊,好高蛋白質,滋陰養顔,口感幾好架)

就算生蠔,大大隻都只係3-500Yen咋

如果你人多,可以買未切吞拿魚,要店家幫你厚切,質素仲正
又可以每樣買多啲,唔洗好似我咁一個胃食唔到好多

我Total買左4樣野,托羅、海膽、三文魚籽、帶子同蝦
海膽我係第一轉就買左,結果行來行去撞到爛曬......

之後再買左2隻岩手縣生蠔,每隻都係350Yen咋
我只係買中size已經同半隻筷子一樣長 cls...抵到爆

大家要買飯就係相中正面有人位置買
唔同size就唔同價,附送一碗麵豉湯

我個碗係「特」size
個人建議女士唔好叫呢個size,自問我嚓得都覺得分量多

辛辛苦苦砌好碗飯...好樣衰

帶子好厚又好甜,超正
帶子邊我知好多人未必食,但我好推介唔好錯過,口感爽脆
三文魚籽鹹鹹地,又係個口度爆開,送飯一流
托羅油脂重,係口咬咬下就會慢慢少少化開
蝦無乜味,但肉質都有少少爽
海膽稍稍腥,個人覺得係敗筆

其實我唔係一個鍾意食生蠔嘅人,平時食buffet都係為左回本先會食蚊型無肉生蠔
對上一次食大隻生蠔已經係2017年
岩手縣生蠔真係好大隻,食落我唔係好慣
但肉質好飽滿,而且超嫩滑又幾有甘甜味,蠔味好重
不過可能幫洗冲得耐,海水味冲淡左

食完就記得自己收拾好垃圾,擺係相應垃圾桶同托盤架

作為早餐,呢餐小弟好滿足

其實鹽釜漁市場内除左魚生,仲有唔少炸物店、玉子燒舖等
大家都可以發掘下
有朋友同我講場内有檔玉子燒舖好得,大家如果去食,記得話比我知係點
狐狸村你跟巴士定自己搭的士?
跟巴士時間表逗留得一個鐘多D 好似太短
我plan係巴士呀
一個鐘多啲個人覺得勉強都夠,佢個場唔大
除咗自駕,我見在場八九成人都係巴士去巴士走

但如果你想留耐啲都可以其中一程的士
4千幾Yen單程
勝手丼嚟講呢度叫大份
其他漁市場一碟份量細啲
可畀你揀多幾款
係 喺其他魚市場我見有好多都2-3塊一份
呢邊最少都4塊起跳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞