[多圖多字] 獨遊5日仙台+大内宿休閑之旅

491 回覆
96 Like 8 Dislike
文字版+相好睇好多
,由排先出遊記啦
lm
感謝你
以前已經有追蹤樓主
仲記得第一次去四國真係跟住樓主個post周圍玩
唔怕啦 人都唔算少 又有交通接駁
有無介紹錯先
我都好想去多次四國
正丫
自從個次之後就成日去日本d鄉郊地方
山陽都係睇完你po先決定去
又係好正
Lm
唔好意思打攪你哋,不過N700S巴打其實係自幹五

BTW 旅遊台終於多返遊記,推
本身今年三月又會再去山陽
但後尾屋企有啲事宜家cancel左
仆街Live左
下個月中會經過仙台
有咩酒店好推薦
純粹住2晚
希望師兄快d搵到個唔洗獨遊
我無我求其住dormy inn就算
呢幾日會俾心機出
……眼淚 在心裏流
會津若松市觀光巴士

會津若松市有架觀光巴士
專門兜曬市内景點同鄰近東山溫泉區
單程固定¥210
但如果買1日pass 「まちなか周遊バス1日フリー乗車券」 就只需¥600
Pass資料、售賣點同巴士時間表都可以click下面條Link細睇
https://www.aizubus.com/rosen/machinaka-shuyu

不過最方便緊係會津若松駅一行出黎嘅駅前案内所啦
買完就直接可以隔離4號駅上車

不過我只需要來回會津若松城同車站,所以單程比錢就算

會津若松城 - 鶴城

如果大家同我一樣都會去會津若松城,就記得係「鶴ヶ城入口」 落車
一落車過對面馬路就會見到個牌指住條路
跟住條路一路行大概10分鐘

今次旅程我真係帶漏同睇漏好多野,搞到我個Trip其實都幾狼狽
其中一樣我漏帶就係手套
天氣超凍,我手指完全係僵硬化

「會津若松城」又名「鶴城」,係1384年建成
會津若松城擁有白色外牆就好似一隻降落地面嘅白鶴,亦被人認為係化作日本武士精神嘅象徵,所以稱之為「鶴城」
甚至曾經有唔少人認為鶴城係東日本第一名城

係「鶴城」隔離嘅稻荷神社

要上天守閣就當然要擺低過路費,盛為¥410
上到去就可以飽覽會津若松市景色

正當我準備比錢之際,突然落好L大雨...
著住對普通NB波鞋同完全唔防水外套嘅我係即刻無曬心情入天守閣
本身目的都只係睇景,而家落大雨都無得睇...

避左幾個字雨都無停嘅跡象
但時間就開始倒數,得返半個鐘多少少就要返到會津若松駅
最後我係放棄左上天守閣,然後好狼狽急步走返去巴士站

本身有好多個位我都打算行完天守閣落返地面先補影
結果都無影到

但想講我一行到巴士站就停雨
見到要入會津若松要搞咁耐放棄左
真係好耐最主要佢中間冇特急搭
有快速列車,不過時間唔爭太遠

17年去嗰陣特登喺會津若松駅附近住一晚,全部都係雪

望出去乜都望唔到
變左清萊白廟
大雪到咁係咪好狼狽
還好喇,個喼預先寄咗落下一間酒店,係個背囊積哂雪,同埋d雪打落塊面度好痛
同埋四舊水買咗對迪卡儂雪boot,防水又唔跣
佢嗰d噴水融雪搞到地下勁濕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞