[多圖多字] 獨遊5日仙台+大内宿休閑之旅

491 回覆
96 Like 8 Dislike
銀山溫泉有冇邊間會接一個人住
四月尾去兩個星期東北睇櫻花 上網睇過好多兩人起跳
想問巴打係晏就定夜晚去呀?
要唔要排好耐
我上次都搵左好耐 都搵唔到有單人🙁
我係夜晚6點正去 唔洗等位
但7點出到黎就要排隊

但排隊情況一定冇善治郎咁誇張
唔該哂巴打
黎緊星期六就出發
好興奮
我都月尾去東京 會係仙台玩兩日 一出東京就去仙台

我都唔知去到指定席 仲多唔多位 我搭10 點幾早上機

所以糾結緊klook買定去到買

巴打有冇意見比到
我預咗左宮城峽蒸餾廠 唔知有冇驚喜
Sor呀 可能我講到199
如果係klook買完 會有張野俾你去換pass
個張野上面有個number,你可以用個number係jr east booking system入,就可以預先訂定指定席,到時去到東京就可以係counter一次過拎

佢個system本身hold起左部分指定席俾即日/前日發售,去到東京先訂都唔太怕 (除非係黃金週/長假)

同埋就算冇指定席都唔緊,自由席都唔少位,當然你要search定避開全車指定席嘅車
玩得開心啲 同埋開心share
呢個真係等你包膠
本身我都有諗過去

我唔飲酒 從來都冇去過日本啲酒廠
巴打我都諗緊book唔book
佢有冇英文嫁?
定係都係諗住鳩fing fing等試飲?
發覺而家好多東日本新幹線都係全車指定席,冇得好似以前咁有車就上。
宮城峡我去過兩次呀, 雖然係武肺前。

都係大同小異,集合後睇video, 聞吓發烤味同舊peat,睇吓個pot still,angel share 同個倉, 最後試飲同買嘢咁囉。

利申:去過余市,山崎,御殿場,三郎丸,駒ヶ根
後者 旨在飲酒
去試飲,直接行到尾就得唔駛跟參觀團
巴打你係咪有個blog,想睇返你以前啲油雞,但死哂圖
但唔跟大隊去試飲區域得唔得架
我諗住有一日仙台去八戶一日遊

去蕪嶋神社 加種差海岸
食埋lunch

除左弘前 八戶附近有冇蘋果批 因為勁遠
《仙台城跡》《伊達政宗騎馬像》

搭咗幾個字就到仙台城跡站

之前其實個站唔係喺山上面,而係山下
但之前經歷過地震,上山有段路仔block咗
所以架巴士近年都改道直接踩上山,方便好多

一入場已經會見到個好污糟殘舊嘅朱紅色大鳥居

繼續行入去會有個青葉城資料展示館
資料展示館會有少少歷史資料 (要收入場費)
樓下呢層就係賣手信

展示館隔離有個宮城縣護國神社
正在籌備緊年尾嘅年越大祓

護國神社係供奉日本身區嘅軍警消防,比較多係二戰時期戰死嘅日軍
個人覺得軍國色彩主義比較重
不過近代已經唔少人將護國神社當係祈求考試合格同戀愛順利嘅神社

老實講吖,其實我諗九成九嘅旅客嚟呢度都係為咗睇伊達政宗騎馬像
我都唔例外

由呢個位遠遠望去,係咪見唔到騎馬像呢

因為行近啲...個像竟然維修當中

我心裏面講曬粗口...
仲要呢日早啲嘅瑞鳳殿已經睇唔到,真係諸事不順

但我覺得呢度有個好嘅地方係始終位處山上
可以俯瞰成個仙台市景色
好開揚 好清晰

請問個伊達像幾時先整完???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞