[多圖多字] 獨遊5日仙台+大内宿休閑之旅

491 回覆
96 Like 8 Dislike
係呀 個tour 仲包埋去鶴城同午餐食大蔥蕎麥麵
我第一次去福島 仲諗緊去影只見線定去大內宿
浸完溫泉有益力多又有雪糕三文治,選擇仲多過早排住過間星野界
Sorry

等緊你post 四間唔同的牛舌相
Why not both
只見線我記得每日好似得兩班巴士去到睇橋嗰個位
因為jr pass 轉左連續用
去哂兩度應該要分開兩日
我嗰陣都度過擺唔到同一日
但2邊都各有特色 真係好難取捨
冬天太早天黑
《大内宿》(續)

由等位到食野,我大概用左1個鐘多少少
行返出黎已經地下開始有好薄一層雪,屋頂都開始積雪

其實呢個程度少少雪我覺得幾靚架

茅草屋一整行排開,整齊有序,各有特色

又有賣蕎麥麵餐廳啦

呢度有個高倉神社大鳥居
沿住條路一路行就可以去到一個比較隱蔽神社
我就plan左睇完成個「大内宿」就會過去高倉神社

繼續一路向上行
行到盡頭會有條樓梯行上去
記得一定要上
10個旅客有10個都一定會行上上面向下俯瞰成個「大内宿」

行到上黎已經白朦朦一遍
對第一次真正睇雪景嘅我黎講真係覺得好靚好震撼

但今日落好大雪點,能見度好低,睇唔到好遠
但近近地都睇到雪+茅草屋!

如果前面無曬啲樹會好啲
(後尾先發覺手機影更可靠)

其實我都係企左一陣,周圍已經變曬白色

雪係越落越大,大到我完全抹唔切相機,所以跟住落黎好多相都會見到有水滴...Sorry
影同抹嘅速度跟唔上雪落啊
後來有啲相我都係用手機影

所以先叫大家記住一開始未有積雪場景,跟住完全唔會再出現啦

有個「大内宿」展示館

周圍漫天雪花,為白色所籠罩

好鍾意雪落係植物上,好浪漫

搞唔掂,風吹到fu fu聲,啲雪又係打落我塊面度
我無戴手套,凍到我手指無曬feel但又郁唔到...
比大家望下雪吹到咩情況

好彩有間咖啡店肯收留我,望住周圍落+吹到好大雪
原本打算去高倉神社計劃都放棄左
專心等雪細啲就可以先再移動

正常少少雪或者大雪過後嘅「大内宿」係好靚架
每年都吸引好多人黎影相
但真係無辦法,撞到正日本超强寒流到

「大内宿」真係好值得黎,景色好靚又富有日本傳統建築特色
如果有積雪但當日唔落大雪,就真係完美
我都正積極打算下年同樣時間再戰!

同埋每年2月中上旬,「大内宿」都會有雪祭!
如果就到就真係唔好放過啊
今年雪祭資料: https://drive.google.com/file/d/1s732cH7AAZVClH9o8jAKPdmGnwyFS_Ha/view

一路等細雪少少,等等下等到差唔多夠鐘搭巴士

行去巴士站條路真係一步一艱難

巴士站...
下月出發了
落雪雖然好靚,但落到咁大真係有啲掃興
真係舉步難行...避雪都避左好耐
好似畫咁靚
當年去有一間真係正正常常食面 幾好食
唔知執左未
仆你個街又喺度扮老
新年先祝大家身體健康、財源廣進
最緊要係今年可以去多啲旅行!
--------------------------------------------------------------------------
《仙台》

終於都到左仙台!!!
仙台站真係好方便,西口一出有好多條天橋四通八達

之前都講過,我幾年前曾經黎過一次仙台
但個次係因為工作關係,只可以逗留係仙台1.5日,加上個陣係狂風暴雨
好多景點同美食都無食到,今次終於可以食返夠本

牛舌可以話係仙台最出名嘅食物,周街都係牛舌店
就連仙台站都有條「牛舌通」
當中有4間連鎖牛舌店最為人熟悉,亦都係最多分店:利久、喜助、善治郎 & 伊達
利久我相信大家已經好熟悉,分店遍佈全日本
而喜助、善治郎 & 伊達 係東日本地區都有一定數量分店

伊達政宗像都有

《仙台市内交通方法》

Sendai Area Pass (1日) - ¥1320
https://sendaitravelpass.jp/1day/tw/
- 仙台市所有交通 (JR普通列車、市營地下鐵、盧葡兒仙台、市營巴士) 都包曬,新幹線唔包
- 白石、仙台機場、松島、作並溫泉、秋保溫泉/瀑布、山形縣山寺等熱門景點都可以去到
- 適合並未持有JR東北地區人士
- 需要係仙台站内JR東日本旅行服務中心購買

Sendai Marugoto Pass (2日) - ¥2720
https://sendaitravelpass.jp/2days/en/
- Sendai Area Pass (1日) 包嘅所有野都包曬
- 另外仲會送一本coupon book,入面有飲食/購物coupon
(http://sendaitravelpass.jp/pdf/couponbook.pdf )
- 係仙台站内JR東日本旅行服務中心、仙台機場自動售賣機、指定席售賣機都可以買到,但如果係售賣機買就需要去返仙台站内服務中心自行領取coupon book

觀光巡迴巴士(盧葡兒仙台)1日卷 - ¥630
https://loople-sendai.jp/tw/
- 專門為仙台市中心内景點而設觀光巡迴巴士
- 單線巡迴仙台站、瑞鳳殿、仙台城址、大崎八幡宮等景點
- 平日每半小時一班,假日妹20分鐘一班
- 係仙台站前第16號巴士總站就可以買到
- 呢款觀光巴士單程都要¥260,如果你搭夠3程就記得一定要買呢個卷

觀光巡迴巴士(盧葡兒仙台)+ 市營地下鐵 1日卷 - ¥920
- 同上 + 市營地下鐵任搭
《善治郎》

返到仙台check完in都已經接近9點

係仙台第一餐我就食左仙台四小強之一「善治郎」
亦都係我曾經短暫逗留過仙台食過而又印象深刻嘅牛舌店

我就唔係仙台站分店食,而係去左仙台站前本店
仙台站西口一出,行PARCO面前個條天橋就直接會到

我大概排左半個鐘先入到去食
個肚都唔爭氣打曬鼓

被安排坐自閉寬闊位
枱面有各款調味料,我就完全無用過,牛舌已經好好味

比大家望下menu先
牛舌定食分左3個級數,普通 / 極太 / 真中 (厚切牛舌芯)
3個級數其實都係厚切,只係位置上越來越接近最嫩牛舌芯位置
每個級數又再分幾多塊

我就選擇左5塊極太定食 (¥2970)

定食包左:
大葱牛尾湯
白飯混合大麥
沙律 / 山藥泥 (二選一)
牛舌

我就要左沙律,麻麻地山藥泥
善治郎會先送上湯、飯同沙律/山藥泥,牛舌會後上

飯雖然好細碗,但大家唔夠係可以免費添飯
如果完全唔識日文,大家可以試下攞住個碗,用最短最簡單講法 “Sumimasen, okawari”
我相信完全唔識日文都應該可以應付到
有時鋪頭會一大段日文問返你野
通常其實係問你要添飯添咩size,你可以用返英文large / medium / small 就得

沙律係敗筆,醬汁好鹹同好油

大葱牛尾湯湯底好清但都有肉味,面頭唔會過多油脂
牛尾肉超淰,係我食過大葱牛尾湯最淰嘅一間
大葱量好多,但葱味唔算特別強

輪到牛舌正式登場!(成個set就係咁)

首先講下旁邊辣味增醬漬物,過鹹

表面浸油份幾豐富,厚度又好夠
我食牛舌係一定要厚切,太薄其實係無左牛舌本身最正嘅爽脆口感
而善治郎處理牛舌切法上同坊間唔同,並唔係左右兩端都切到盡,而且盡量保持兩邊飽滿度

「善治郎」極太牛舌外層燒到少少焦,咬落去口感上係先少少脆再爽後嫩
牛舌油脂感比較中,咬落去都仲係好多油,但油份好香
牛舌中心位置呈現好靚仔粉紅色,所以咬到最中間其實係好嫩,但外層又好爽脆
美中不足係有1舊牛舌有筋,另外有1舊焦味比較重但幸好未過熟

Overall黎,我覺得算幾高質
對上次黎食過「善治郎」同「伊達」,加埋平時係其他城市食曾經食開「利久」
我自己就更加偏好「善治郎」,質素更加穩定

不過黎得仙台,緊係要食啲其他城市無嘅牛舌店啦,我之後3餐牛舌都係仙台獨有架
而且質素比起「善治郎」係有過之而無不及!

食完出黎都仲有好多人排隊

之後我就去左便利店買下乾糧再返左酒店休息
日本妹😳
善治郎真係最好食
終於到仙台
夜媽媽入嚟見到牛舌好肚餓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞