[多圖多字] 獨遊5日仙台+大内宿休閑之旅

491 回覆
96 Like 8 Dislike
《五大堂》

醫完肚仔就向五大堂島上嘅「五大堂」行去

途中經過瑞巖寺入口
瑞巖寺屬於國寶級寺廟
如果大家對歷史文化有興趣就一定唔好錯過
但唔好意思...小弟屬於比較無文化一族,對風景可能興趣大少少就無入去參觀

講返「五大堂」先
「五大堂」係807年已經建立
而伊達政宗就係1604年為左復興佛教而係瑞巖寺重建呢個我地宜家睇到嘅「五大堂」
「五大堂」係供奉左五大明王而被取名為「五大堂」
建築風格屬於桃山建築,係國家重要文化財產

要行入去「五大堂」就必先經過2條紅色橋
唔好睇少呢2條橋,因為樑木之間足足有15cm間隙,一唔留神就好易差錯腳
點解要整到咁闊呢?絕對唔係無錢無材料
而係俾你睇住腳底下嘅大海,亦係過橋時注意自己腳步,抵達佛堂前集中自己注意力
仲有,呢條橋都有個花名叫「結緣橋」,話因為過橋驚險而好多男女會拖住行,行出愛火

過完橋就會見到「五大堂」

不過我相信更多人會比係「五大堂」見到嘅景色所吸引
仲要撞正變返天朗氣清...

可以見到「福浦橋」同「福浦島」

亦都會見到好多島嶼,包括経ケ島、亀島、鯨島、引通島、徳浦島等

就算大家對歷史建築無興趣,都好推薦大家行入黎睇下風景

《松島さかな市場 (松島漁市場)》

如果大家唔去鹽釜漁市場,松島都有個漁市場
係「五大堂」同「福浦橋」之間位置

但其實規模好細
裏面有幾間鋪頭仔賣下壽司、魚生飯、定食
都有生蠔、海鮮乾貨同手信等

呢度細細隻生蠔都要4-500Yen

大家就自便啦
但我就寧願選擇街邊好多食肆鋪頭,選擇都好多

「松島漁市場」門口有專門食燒蠔
我見入面都坐左好多人

「松島漁市場」附近有個伊達政宗歷史館
日本名物食店都係咁
主力某啲項目,無乜其他種類
我都推薦嘅
始終松島海岸話曬日本三景之一,打下卡都值得 (小弟就覺得冇咩特別)
同埋仙台牛舌真係正爆
如果你無乜時間可以skip,抽到1日都可以一去
我呢幾年都係覺得現金回贈好用少少
用幾多回幾多,唔洗刻意去儲
有時呢張餐飲就抵,個張網購又高啲,彈性比較大

當然...我估計24年中之内機票都仲係離地價 / 同以前都有一大段距離,所以儲開miles而又換到就可能會著數少少
好耐冇睇過遊記,支持樓g
小心當航空公司Update redemption chart 嘅時候 miles有機會貶值 所以都未必要儲晒落miles

1backpack 1 相機袋1 hip
衫 heat tech x 2 + 衞衣料T (澀谷名插畫師event 買)。heat tech 褲 2 加簿褲。厚及膝物。加雪boot. 雪褸。

2 至3晚先轉-次洒店。全公共交通。

秋田內陸線影左2日。點對點-個站行過去試過行成個鍾。
鳴子峽站去攝影點再行去下個站total 2個鍾。等車到影點1個鍾。

戶外溫度最低負5,大雪。頂得住。
松島海岸睇松𡷊好似唔係最好。官方推介松島八大觀有d地方幾好。

最深刻有次2015年去其中一觀行上去神社,樓梯度有兩隻貓仔跟埋咗我哋上神社,陪我地影埋相再陪我哋落樓梯走。
好神奇。
巴打d相真心堅
用生命值硬接。
幾有趣
自己去過大風雪嘅日本
知道其實好唔方便
但見到d咁靚雪景相
又心思思想冬天再去
我都係咁
好想再睇雪景 但又知會好麻煩
去福𡷊會津一帶只見線住早戶駅附近,大風雪只見線停駛,去程開返-日,回程返會津若松坐的士15000¥

住個度好有特色。唔貴。
樓主我見依家換東北pass都係一本leaflet形式
搭jr/地區巴士時係咪都係行行人通道,show本pass畀staff睇就ok
如果都仲係用緊舊式2頁紙貼住張pass嗰隻就行行人通道show pass
但據我了解,而家應該全部劃一變咗做一張車飛形式 (即係我個款),可以直接經入閘機行
就係奇怪
見12月台仔去都係舊式一本果種
所以先問你
咁奇怪 會唔會係舊文新post
我頭先都特登上klxxk / kkxxy睇 好多用家圖都已經係車飛款式

咁搭巴士都係show張車飛佢睇?
另其實鍾意舊式多d
可以儲
《「福浦橋」 & 「福浦島」》

沿住松島海岸公園行到盡頭就係最多人打卡嘅「福浦橋」同「福浦島」

要過橋就唔係免費,要比¥200
入口一入去就會有自動售票機,全世界都要經呢度入去

「福浦橋」曾經係311地震受創,後來由台灣日月潭觀光船業者捐錢修復
所以特登豎個牌係度表示日台友好

同好多神社橋一樣,「福浦橋」都係朱紅色設計,有一定長度
連接松島灣同福浦島
由於橋身靚,再配合美景,成為去松島必去景點

如果大家想等到無人影橋 / 自拍,就真係要天時地利人和啦
我就唔算好命,都係等唔到無人景況

係橋上望住個風景都好正

呢個角度影到好似烏龜

行到盡頭有唔少人都會折返
但大家不妨繼續係「福浦島」入面行下,感受下大自然
最重要係可以清晰地睇下唔同島嶼

島上有幾條路線,我就求其行啦

過左公廁無耐會見到有個好開陽位置,會望到好多唔同島

我本身想行去見晴台,但唔知點解行來行去都揾唔到
明明跟住google map同指示牌,應該係個島邊

行行下見到有個涼亭,我上網睇見晴台好似唔係呢個樣

但行上去望出去景色都好靚,好遼闊
近距離望到引通島、千貫島、德浦島、燒島

12月中無曬紅葉啦 得返枯葉

行到去四阿「四季彩堂」都係睇下景同島為主

我百無聊賴係「福浦島」慢慢行
大概用左半個鐘-45分鐘兜左大半個圈就出返福浦橋

3點幾4點已經開始日落

都有人會趁日落時間入去福浦島 / 行下條橋
個位睇日落都靚

不過大家要留意冬天11至2月,開放時間係08:00-16:00
而3-10月則係至17:00

係「福浦橋」大家可以選擇行去松島站 / 松島海岸站搭JR返仙台

係開頭我咪話去松島有3樣野比較多人做,而我本身都會做
但大家有無留意我有一樣無做到
就係上白衣観音展望台睇松島灣景色
我居然係上左JR就快返到仙台我先醒起自己漏左
又有藉口下次補去

見到前面好多朋友仔都討論緊松島海岸究竟去唔去好唔好
我覺得去過嘅人大部分都會覺得 : 下 原來松島係咁架咋
主要原因係松島海岸無一個高位去俯瞰松島,如果齋平視望著唔同島嶼又真係無乜feel
但成個地區都好休閑,而且周圍好多島嶼其實都係好特別
同天橋立、宮島呢兩個吸睛唔同,松島反而我覺得係一個體驗過程
未去過不妨去下,去過就留返時間去其他地方算啦
yes 照show就得
張pass都好大隻日期印左係上面
燒牛舌名店 - 《司》

返到仙台都5點又無食lunc就去醫肚算

作為牛舌發燒友,呢晚緊係都係食牛舌
無理由介紹利久、伊達呢啲咁行比大家
所以就選擇左名氣係遊客中未必強過4小強,但超受當地人歡迎嘅「司」
Tabelog亦都非常高分3.6-3.56之間
https://www.gyutan-tsukasa.co.jp/ch/index.html

「司」算係燒牛舌店 mix 居酒屋,除左牛舌外都賣好多其他小食,當中好多都同牛有關添
係仙台都有幾間分店,其中最方便最近仙台站就係「名掛丁商店街」,仙台站一出行天橋一落行前少少就係
其實就係我上一晚食善治郎再行前多幾步

比大家望下menu
價錢都好合理

我就被安排坐吧枱位,可以望住師傅烤牛舌

「司」牛舌定食就無分咩等級/厚薄,只有幾多塊之分

我叫左個3塊6切定食 ¥2266

定食附送大葱牛尾湯同大麥飯
湯好好飲,大葱香味好足,而且又唔油,牛尾部分都淰但又有咬肉塊口感

牛舌無分等級/厚薄,本身已經算係厚切
6舊牛舌每舊都口感爽脆,完全無筋
雖然未有保持到牛舌中間粉嫩狀態,但肉質仍然係好嫩
表皮微微焦香,但又好脆,咬到中間就變嫩,無得彈
完全無需要加任何調味料已經好得
同時配上有pat綠色Wasabi醬,蘸完又係另一種風格,解膩又fresh

另外要讚下個漬物鹹淡適中

另外我係餐牌仲見到樣好吸引我嘅食物
就係烤牛尾 ¥913

牛尾好油,完全係邪惡之物
而且邊位烤到脆卜卜
不過齋食牛尾我就覺得少少過鹹,配酒/送飯會好少少

黎到仙台,大家真係唔好浪費時間去伊達、利久
跟住我!第一間一定要推薦比大家,就係《司》
巴打你有冇食過閣
見有第2d巴打推
我之前食過味太助都覺得好正
閣將會係我第2間會推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞