[多圖多字] 獨遊5日仙台+大内宿休閑之旅

491 回覆
96 Like 8 Dislike

跟張伊達政宗像先
好似話預料今年3月
你要清楚兩老要求乜嘢先。唔想步行太多、唔想太早起身太夜瞓、絕景、歷史名勝、文化藝術、鐵道交通、科技、都市、購物、美食、休閒享受、陽光海灘等等。

因為樓主後段嘅仙台市內係歷史名勝多,你兩老一句「伊達政宗關我撚事」你就大鑊。

例如我老母係要求絕景,少少歷史,唔好有文化藝術、都市、購物、休閒。你都要睇睇佢哋想要咩先,每人差別都幾大
米澤牛專門店 - 《仔虎》

仙台嘅景點去到仙台城跡就告一段落

而仙台最後嘅一餐我就揀咗食《仔虎》燒肉

講起仙台嘅燒肉舖, 大家做資料搜集都會搵到呢間《仔虎》燒肉店
《仔虎》係一間會提供米澤牛 / 山形牛 / 仙台牛嘅燒肉店
而佢嘅午餐更加會有個別set係提供米澤牛
喺網上面評價都非常高

《仔虎》喺仙台都有幾間分店,大部分都好方便
你哋可以揀一間方便自己嘅

而我就選擇咗喺仙台站新幹線嗰層隔離S-Pal分店
原因只係呢間舖頭11am就開門,但其他分店就11:30am先開

我準時到達都見到前面已經有幾個人排隊

順利入場之後就安排咗去毒撚位
送上一杯凍大麥茶

畀大家望下午餐menu
價錢由1300至4200 yen不等

我就揀咗最受歡迎嘅特選燒肉set (¥4200)

成個set包咗泡菜、沙律、紫菜蛋花湯、白飯、3款廚師當日決定嘅部位
而且呢個set嘅和牛係米澤牛

蛋花海帶湯胡椒味好重,蛋花都好滑,但過咸
沙律好重芝麻油香,但偏油膩
泡菜味道都好韓式

但真係唔好意思,小弟日文太水皮
問完佢係咩部位之後,唔識聽番佢嘅解釋
淨係知中間嗰隻係牛三角,亦都係我最愛嘅部位

咁我先燒望落油分最少嘅藤砌得最薄嘅牛先

雖然油脂望落唔算咁豐富
但佢牛味好重,而且好嫩

然後就燒我最鍾意嘅牛三角

唔係我認叻,而係我燒肉真係有一手
睇下中間幾粉嫩
其實牛三角唔使多講,油脂感好重,入口係慢慢化開

之後再燒最厚嗰塊肉

燒完出嚟油脂感超驚人,完全係入口即化

好多人會鍾意食任食嘅和牛燒肉
但真係高質素嘅和牛油脂感好重,其實食幾塊就會開始覺得油膩
唔知係咪年紀漸大,而家真係越嚟越少許任食嘅鋪頭

當見到你食得七七八八,店員就會送上一杯熱茶畀你解膩

食完行返出嚟影多兩幅舖頭相

S-Pal入面啲食肆間間都好多人排緊隊

去廣島點解唔喺福岡出發,機場去廣島駅都係一個鐘多d
又有廣島山口pass/廣島山口岡山pass揀
反而全西日本嗰張又剩係去到兒島,過唔到橋
見西日本傾得咁興奮我都騎劫下
上晝姬路城,下晝2點左右開始尾道玩到日落會唔會太急?
尾道適合一日慢慢咁去行
急呀
你3月尾去 日落都早㗎
如果你好早去姬路 1點前去到尾道都可以嘅
我自己個陣係尾道足半日就覺得夠嘅
不過時間上你要自己調節下
查咗,1830左右日落,比想像中晏
因為咁啱 冇嘴賤畜 Hello Kitty 新幹線 1218 由姫路発,去到尾道兩點多啲。想搭埋佢畀旅伴體驗下
無問題,余市同宮城峽都試過
不過宮城峽由JR作並行過去,都幾遠,20-30分鐘左右
見到勁遠 到時懶搭的士
樓主
如果我去jr官網買pass
中間個middle name點填
我試過唔填佢都嘔個我其中一個名
即個名原本A(姓)BC(名)
我第一行填BC
中間唔填
最尾first name填A
佢都變了ABBC
拎飛時有冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞