美國cdc數據:疫苗計劃啟動後四十歲以下人口死亡數據比未接種前更高

394 回覆
85 Like 96 Dislike
世上唔係除咗陰謀論就剩得「其他未知因素」嘅

或者,係你未知嘅因素啫
未知咁咪要係唔同渠道搵囉有咩問題?
同埋點解你一黎就話係陰謀論既呢
我認為同相信你capture 呢啲都係
希望以上提出嘅一啲可能性會對你思考真正嘅答案有幫助
咁係你個人主觀意見0者,你有理據反駁到上面發生既事都無問題嫁而唔係一黎就話人地提出既質疑全部都係陰謀論,你仲惡撚過極權喎
以你邏輯,我話你老母係男人,你否認就係陰謀論,咁得唔得?
有數據又話冷冰冰
權威又話有利益輸送
總之全世界都夾埋嚟呃你嘅
你自己看透哂世事,知道真相就係所有人講嘅相反

你繼續選擇相信呢啲論調啦
其實你有冇諗過如果係戇鳩陰謀論應該好容易破解
又問反問句,哈哈

你係咪期待我答你「哎呀!我無諗過添!」?
咁你對以上海量發生既事有咩高見?
你講到咁膠但又無解釋到,定破解唔到一律作陰謀論解說
想問邊段/邊d data寫打針死得越快……

你眼盲定手殘
Google搵同一條link會搵到樓主同胞嘅論點
其中一個point係
死嘅全部都係打左針
死嘅當中係無0針
但aus 好似92% vaccinated
數據分析正常人都會要求睇raw data, 要有晒所有數據, 事實上CDC同英國都係無提供晒所有數據, 例如無清楚指出係邊種病毒、死者是否有長期病, 所以先要一時掉CDC報告, 一時又用英國報告, 不過科學教教徒係認為權威掉出黎唔齊全既數據都係絕對正確無問題, 數據好齊

做數據分析, 最基本最重要係資料正確準確, 你點去分析點去演繹D數據都係後話。撞車死、自殺死、吸毒死都好, 只要死後驗到有武肺都計入武肺死條數, 根本呢分數據都唔駛再睇落去, 完全不能準確分析死亡同打針有無關係, 只係一份記錄有幾多死者有武肺既數據, 當然一班磚家仍然樂於表演如何學術地、科學地分析及演繹數據, 任何質問只係你反科學、你讀得書少、你係陰謀論者
所以班極端教徒咁撚黑人憎唔係無原因
你成段野就反映你完全唔識stat 同data analysis
無論英國定美國study 都有state 佢既raw data ,raw data 既來源同scope,每個study 都有佢個scope ,因為現實上唔會有無限資源
除左上面嗰兩個數據,有好多疫苗同新藥study (唔止covid)都會應用sampling 方法,sampling 可以用有限資源去做更深入既study, 當然喺反苗L角度sampling 就係造數

跟住反苗L又指控Covid 死包左好多自殺意外既帶有Covid死者,呢個做法本身係確保data consistency 同避免manipulation, 唔係所有死因(例如病死)可以咁明確去分死因係咪covid,
你點去劃條線先叫合理?反而death involving covid 係退而求其次方法,而現實上死既人又有幾多係意外自殺死呢?而比較疫苗效用,常理去諗打針同冇打針都唔會影響意外自殺既死亡率,將一個相同既constant rate 加晒喺兩邊又點會扭曲疫苗效用?
撞車死自殺死都計埋入去, 一定係你岩, 除非唔係
撞車死跳樓死身上有病毒都計死於武漢肺炎

但係打針死嘅門檻高過做狀元,過一日死唔計,唔喺現場死唔計,冇食早餐又唔計,總之唔係一打落去即時吐血都唔計打針死

全世界政府都冇統計打針死嘅數據就知道有幾客觀公正

還是你呢啲疫苗宗教人士認為全世界冇一條友係因為打針死
又搬龍門
E+又唔比較打針同唔打針既covid 死亡率la ,又想講番副作用,副作用不嬲英美政府都有系統監察adverse event ,而且係公開
呢個機制亦發現左阿斯利康既血栓風險,唔存在隱瞞
唔係唔比較係你左右而言他咁耐都攞唔到數據出嚟

你攞親出嚟啲數據全部得份子冇分母點樣比較呀仲話自己識統計學science
你真係盲
簡略咁講就係cherry picking
佢唔係跳過晒正常程序呀 唔識真係google下啦好無
佢係打哂尖做review 每個stage都要review 你計下啦 animal testing到真係開始trial 每次都等半至年幾 又要過Ethics Committee 又要比authority review
(都唔知我咁認真講做咩 成班google都唔google下what is a clinical trial)
搞下都真係5年至少 佢而家係打哂尖比人review先呀所以咪咁快
以前係等多過做呀 有幾難明姐?硬係要conspiracy to fit your own narrative

所以迫人打個d都係唔理想囉 但港共特別on9 要人3rd boost 4th boost

點解14日後"出事"唔計 係因為真係serious adverse event (SAE) https://zh.wikipedia.org/zh-tw/嚴重不良事件
通常即日即刻黎料 7日已經算好足

"打完1針未夠14日就當零針group計"
因為你immune system要build up immunity都要時間架 都末有memory B cell有鬼immunity
https://zh.wikipedia.org/zh-hk記憶B細胞

亦係點解你細個打尖 second boost係每隔月打:
https://www.chp.gov.hk/files/pdf/updated_schedule_of_hkcip_recommended_by_scvpd_eng.pdf
又係好難明咩?

幾時有要過每3個月補一針
話你非黑即白係指你思想 唔反支針 = 好支持
咩邏輯
我就打咗3針BNT 無打算第4針 點解要keep住打 又唔係有必要
佢根本就無answer過你任何野 只係不停搵位入
一係就笑人唔識science 明明佢先係最唔識個個 咩mRNA打病毒都up得出
btw隻野mutate下就支針無咁有效 係因為immune system係好specific架 唔夠match佢antigen就無咁有affinity
因為唔夠specfiic會好易自體免疫性疾病 即係打返自己細胞 其實保護緊你身體所以咁specifc 不過比你話"廢"

唔係支針廢 係隻病毒好仆街

係咁先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞