美國cdc數據:疫苗計劃啟動後四十歲以下人口死亡數據比未接種前更高

394 回覆
85 Like 96 Dislike
我提出嘅疑問咪就係點解大爆發唔會死後生偏偏喺疫苗開始打之後先突然死咁多之後又消失

呢個現象係老人家群組冇出現難道delta病毒對老人家係冇殺傷力????

你憑乜嘢直接否定疫苗嘅成效同安全性???

講咁耐你咪又係因為醫學權威先入為主覺得安全
即係鳩up
問題係你提出嘅資料唔 support 你嘅論點吖嘛

Myocarditis 而家已經係 known rare side effect, 文獻都清楚知悉

無人要拗疫苗係「完全冇副作用」
咁你講唔講得出得出我嘅論點係乜嘢???
係呀係呀得呢枝神針可以特別處理,跳過晒正常程序,所以先前果d苗on99搞咁多審批做乜9拿拿林推出黎俾人當畜生咁打咪得囉,以前咁多流程肯定係錯啦。

我睇到大部份國家先前都有迫人呢個情況,唔知你係咪平行時空,你自己先前仲講加拿大迫緊醫護喎。
同埋係香港都唔少健康人打完14日後出事磚家話唔計添,咁樣count數法個monitoring database緊係safety啦
另一方面染疫死既人入面,其中有打完1針未夠14日就當零針group計。你又點睇
正常既疫苗要每3個月補一針新玩法??
你覺得枝針咁safe,但自己又唔keep住打?叫人放心去打,咩邏輯
人地提出質疑你就話人非黑即白
唔駛唔多反問句嘅
我清楚表明你嘅資料唔能夠支持你個topic 嘅觀點囉
大哥,我都未有論點點解你哋會質疑到我嘅論點

呢個post係好撚din

我淨係講咗個observation出嚟同埋問題,未有任何論點結論已經有人話我論點係錯

你否定咗我未提出嘅問題
你嘗試指出疫苗係導年輕人死亡數字上升嘅原因吖嘛
唔通咁都會理解錯?
唔係

我係提出呢個現象然後希望大家提供數據睇下係邊一個因素令到年輕人大量死亡

有幾個可能性

打疫苗副作用令大量年輕人死亡

打疫苗令到年輕人武漢肺炎更容易重症

delta對老年人殺傷力低對年輕人高

年輕人冇打疫苗所以出現大量死亡
咁多人即係幾多人
你睇下政府拉咗嗰啲醫生開咗幾多張假醫生紙咪知囉
佢抗體好快無係data得出架喎
咁所以咪有booster jab
佢抗體仲有時咪即有用
瞓醒再答你
我自己理解係樓主發現死亡數據上對應返相同時期有咩事發生左,而又出現個咁得意既情況。旨在同大家集思廣益下0者
你講呢句嘢係唔科學,如果科興疫苗一開始知道要打booster先有用點解世衛組織一開始嘅準則係打兩支疫苗ok?

你係咪質疑有醫學學位公營醫療權威對疫苗嘅防護可靠性?
我身邊有人揾佢睇
但佢係healthy 純粹唔想打
你唔會當哂所有都真係真。有事掛..?
點樣唔科學 係你先當WHO係權威不可侵犯
因為對付alpha beta的確係夠 只係mutated咗隻omicron出黎
我身邊有兩個親戚超過50歲係公務員,一定要打針唔使講,佢去到診所醫生同佢講你本身血管比較薄, Pfizer大機會出現血栓或者爆血管,但係我親戚又唔想打科興
咁你訓下先啦
你咁崇拜醫學權威而家who醫學權威你又唔信你簡直精神分裂

對你有禮嗰啲research就係啱,對你冇利嘅research就算係who你都話錯
如果你剔返其他年齡層嘅死亡數字
會見到基本上唔同年齡層嘅走向係一致
即係同COVID surges 同步

如果你認為疫苗可能令年輕嘅明顯死多咗
你會見到啲curves 會交叉
另外有機會死亡數字條curve 闊過疫情條curve
但呢啲喺圖表上面都睇唔到
其實科學
都係不斷用已知應對未知數
如果拎兩年前一開始嘅標準去binc
咁其實都唔科學
1. Myocarditis and pericarditis 不屬於circulatory disease

2. 疫情嚴重期間醫院人手資源調配,令其他病患未必得到適切治療(例如心臟病、中風、癌症等)

3. 如果一切都係政府同藥廠合謀,正如你其中一幅cap 圖所問,insulin, chemotherapy 等等都會係政府埋單。但現實唔係咁。
就係要巴打呢D
我個人就唔會只參考果d冷冰冰既圖表,更需要唔同fact去做側面印證。
更加唔會對所謂權威磚家講乜9就信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞